Články

Nejnovější články

  1. Harry Potter pro holky? Prequel Čaroděje ze země Oz láká na epickou fantasy, tají jedinou věc
    Filmy17. 5. 2024
    Harry Potter pro holky? Prequel Čaroděje ze země Oz láká na epickou fantasy, tají jedinou věc

    Filmový Čaroděj ze země Oz (The Wizard of Oz) patří mezi ty největší filmové klasiky připomínající zlatou éru Hollywoodu a zejména v USA jde pořád o modlu a zásadní dílo, na které se nevyplatí sahat. Své o tom ví i protřelý režisér Sam Raimi, jehož prequelová pohádka Mocný vládce Oz skončila obřím propadákem. Od té doby už ovšem uběhlo několik let, a tak se producenti rozhodli vymačkat slavný fantaskní svět znovu, a tentokrát rovnou dvakrát.

  2. Nový Zaklínač je tady. Náhrada za Henryho Cavilla se představuje na prvních fotkách
    Seriály17. 5. 2024
    Nový Zaklínač je tady. Náhrada za Henryho Cavilla se představuje na prvních fotkách

    Asi žádný seriál aktuálně není ve složitější situaci než Zaklínač (The Witcher). Adaptace fantasy ságy od Andrzeje Sapkowského svými změnami oproti předloze stačila nakrknout velkou řádku fanoušků a kvality druhé a třetí série taky leckoho nepotěšily. Po třetí sezóně se navíc se seriálem definitivně rozloučila hlavní hvězda Henry Cavill, jehož tak v následující čtvrté a finální páté řadě nahradí Liam Hemsworth. A nyní už víme, jak mu to bude v paruce a s mečem v ruce slušet.

  3. Filmová Amy Winehouse ukazuje talent i utrpení. Pochopit ji ale pořád nedokážeme
    Recenze16. 5. 2024
    Filmová Amy Winehouse ukazuje talent i utrpení. Pochopit ji ale pořád nedokážeme

    Éra hudebních biografií v kinech pokračuje a po Freddiem Mercurym, Elvisu Presleym, Eltonu Johnovi či Bobu Marleym to nyní zkusí ikona „nultých“ let Amy Winehouse. Její oslňující, ale bohužel také dosti krátká kariéra už inspirovala tvůrce oceňovaného dokumentu Amy. Dokáže ovšem tragický osud zpěvačky bojující s vlastními démony zaujmout také v celovečerním formátu? A zvládla být novinka i něčím víc než oslavným pomníkem?

  4. O čem bude nový Pán prstenů? Zaměří se na Glumovu osobnost, ve hře je návrat dalších postav
    Filmy16. 5. 2024
    O čem bude nový Pán prstenů? Zaměří se na Glumovu osobnost, ve hře je návrat dalších postav

    Filmový svět stále vstřebává zprávy ze stáje Warner Bros., kde se oficiálně připravují nové filmy z Tolkienovy Středozemě, a to pod dohledem Petera Jacksona a scenáristek původní trilogie. Jako první přijde na řadu snímek The Hunt for Gollum od režiséra Andyho Serkise, jenž si současně zopakuje oblíbenou hereckou úlohu nešťastného hobita sužovaného mocí Sauronova prstenu. Hlavní tvůrci už projekt rozebírali v rozhovoru pro Deadline, kde zmínili přetrvávající důraz na Tolkienem vytyčené motivy. Zatím není jasné, jakým příběhovým směrem se hodlají vydat – dost možná budou v mnohem epičtějším měřítku renovovat kultovní fanouškovský kraťas Lov na Gluma z roku 2009, který po oznámení Serkisova filmu kvůli právním rozkolům nakrátko zmizel z YouTube.

  5. Zahradník Oldřich Kaiser bojuje se Štěpánem Kozubem v šílené ukázce očekávané komedie
    Filmy16. 5. 2024
    Zahradník Oldřich Kaiser bojuje se Štěpánem Kozubem v šílené ukázce očekávané komedie

    Oldřich Kaiser, Štěpán Kozub, Jiří Havelka. Tato tři výrazná jména dominují nové české komedii s hořkými podtóny s názvem Zahradníkův rok, v níž zřejmě nebude nouze o bizarně humorné okamžiky ani o melancholické zamyšlení nad vztahem člověka a jeho prostředí.

  6. John Wick dostane další spin-off. Vlastního filmu se dočká oblíbený zabiják
    Filmy16. 5. 2024
    John Wick dostane další spin-off. Vlastního filmu se dočká oblíbený zabiják

    Hollywoodská akční série s největším počtem padlých antagonistů už nepatří pouze Keanu Reevesovi, jenž se jako John Wick vzepřel nejvyšší radě a zamíchal kartami v precizně strukturovaném světě zabijáků. Přestřelkové orgie už pronikly také do televize díky seriálu Hotel Continental, na cestě je ženský spin-off Ballerina s Anou de Armas a dvorní režisér Chad Stahelski se pravděpodobně vrhne také na Johna Wicka 5. K tomu se hlásí o slovo také slepý assassin Caine v podání čínské megastar Donnieho Yena, jenž v loňské čtvrté části předvedl památný koncert a nově dostává vlastní navazující film.

  7. Kvíz: Noc na Karlštejně se vrací do kin. Jak dobře legendární muzikál znáte?
    Filmy16. 5. 2024
    Kvíz: Noc na Karlštejně se vrací do kin. Jak dobře legendární muzikál znáte?

    Když se řekne český muzikál, asi první snímek, který každému přijde na mysl, je nesmrtelná Noc na Karlštejně. Historický výlet do dob Karla IV., na jehož oblíbený hrad nesměla vstoupit žádná žena, se nesmazatelným písmem zapsal do tuzemské filmové historie a asi navždy zůstane televizní stálicí. Nyní si však můžete tuto klasiku znovu vychutnat i v kinech, a to rovnou ve speciální restaurované verzi.

  8. Kinovýhled: Sály rozezpívá Amy Winehouse, děti rozesměje nový Garfield
    Filmy16. 5. 2024
    Kinovýhled: Sály rozezpívá Amy Winehouse, děti rozesměje nový Garfield

    Máme tu třetí květnový týden, který nám opět přinese velkou várku filmových novinek. Celkově se dočkáme osmi zbrusu nových titulů a fanoušci české kinematografie budou moci vyrazit i na restaurovanou verzi Noci na Karlštejně. Na které počiny se můžeme těšit?

  9. Běloch musel v Simpsonových přestat dabovat doktora Dlahu. Rozhodnutí stále nechápe
    Seriály16. 5. 2024
    Běloch musel v Simpsonových přestat dabovat doktora Dlahu. Rozhodnutí stále nechápe

    Doktor Julius Dlaha (v angličtině Hibbert) je od prvních sérií nepřehlédnutelným vedlejším aktérem Simpsonových (The Simpsons). Chlápek s bělošskými kapitalistickými manýry a nejlegračnějším smíchem ze Springfieldu je Afroameričan, ale letitý bělošský dabér Harry Shearer založil jeho specifické vystupování na Billu Cosbym. Dosáhl toho, že Dlahovi se přezdívalo „nejbělejší černoch v televizi“, ale roku 2020 se musel této postavy vzdát. Tvůrci tehdy rozhodli, že míšení různých etnik fiktivních charakterů a jejich dabérů už nebudou tolerovat. Sám Shearer, jenž od roku 1989 namlouvá tucty simpsonovských postav, je z toho poněkud zmatený.

  10. Duna je zpátky! Návrat sci-fi ságy láká v traileru na mrazivé počátky temného sesterstva
    Seriály16. 5. 2024
    Duna je zpátky! Návrat sci-fi ságy láká v traileru na mrazivé počátky temného sesterstva

    Když režisér Denis Villeneuve začal před lety připravovat novou hranou adaptaci opěvované sci-fi ságy Duna od Franka Herberta, mnozí se obávali propadáku či toho, že si šikovný tvůrce na údajně nezfilmovatelné látce vyláme zuby. Místo toho ale vznikly už dva sci-fi eposy, které byly v kině obřím audiovizuálním zážitkem. Letošní druhý díl navíc v kinech utržil 700 milionů dolarů, což už je dost důvodů k tomu, aby studio Warner Bros. v budování světa pokračovalo. Ještě před chystaným třetím dílem tedy dostaneme i první seriál z tohoto světa, který nás přenese hluboko do minulosti.

  11. Chystá se „Rocky v sukni“ se Sydney Sweeney. Příběh slavné boxerky má velký potenciál
    Filmy16. 5. 2024
    Chystá se „Rocky v sukni“ se Sydney Sweeney. Příběh slavné boxerky má velký potenciál

    Sérii Rocky se častěji pamatujeme podle jejích pozdějších zářezů, kdy slavný boxer v podání Sylvestra Stallona vlastnoručně porážel komunismus a do superhrdinské fyzičky se trénoval za zvuků řízné osmdesátkové hudby. Začátky této série byly ale mnohem skromnější, první díl měl blíž k realistickému a autentickému trendu sedmdesátých let a platil za čistokrevné drama. Tuhle atmosféru by mohl evokovat i chystaný film, který nyní hledá podporu na festivalu v Cannes. Jeho příběh sleduje život skutečné boxerky, jíž se někdy přezdívá „ženský Rocky“.

  12. Kaskadér s Goslingem a Blunt potvrdil soumrak filmových hvězd. Do kina se na ně už nechodí
    Téma15. 5. 2024
    Kaskadér s Goslingem a Blunt potvrdil soumrak filmových hvězd. Do kina se na ně už nechodí

    „Co ksakru lidé po filmech vlastně chtějí?“ Tuhle návodnou otázku si pokládá kritik Matt Singer z webu ScreenCrush a naráží tak na značně neuspokojivé kasovní výsledky Kaskadéra (The Fall Guy). Ten při rozpočtu kolem 130-140 milionů dolarů dosud v kinech utržil zhruba jen sto milionů, nad čímž pohlavárům studia Universal nezbývá než smutně kroutit hlavou. Přitom mělo jít o jasný divácký hit. Co tedy publikum momentálně přesvědčí k návštěvě kina?

  13. Nečekané seriálové novinky: Vrátí se Lara Croft, Nicolas Cage si opravdu zahraje Spider-Mana
    Seriály15. 5. 2024
    Nečekané seriálové novinky: Vrátí se Lara Croft, Nicolas Cage si opravdu zahraje Spider-Mana

    Amazon si pro nás v polovině května nachystal pár překvapení. Poté, co videoherním adaptacím naservíroval jednoho z jejich nejzdařilejších zástupců v podobě série Fallout, se streamovací chrám Jeffa Bezose vrhne na seriál Tomb Raider. Laru Croft přivede do televize herečka a autorka seriálu Potvora Phoebe Waller-Bridge, která si tím plní dětský sen. A to není vše, neboť Nicolas Cage herecky povede hranou sérii Noir, v níž ztvární Petera Parkera alias Spider-Mana obývajícího dimenzi 90214. Tutéž verzi už daboval v animovaném mnohovesmírném nářezu Spider-Man: Paralelní světy.

  14. Chytal nacisty, inspiroval Bonda a zpíval metal. Život a smrt Christophera Lee v novém dokumentu
    Filmy15. 5. 2024
    Chytal nacisty, inspiroval Bonda a zpíval metal. Život a smrt Christophera Lee v novém dokumentu

    Jestliže by život nějakého renomovaného herce vydal na pořádně hutný seriál, musel by jím být zesnulý Londýňan Christopher Lee. 196 centimetrů vysoký elegán s podmanivým hlubokým hlasem posbíral od roku 1946 zhruba 250 filmových rolí, z nichž vynikají čaroděj Saruman z Pána prstenů, Hrabě Dooku ze Star Wars a hlavně Drákula, jehož ztvárnil celkem desetkrát. Samostatným fantastickým příběhem byl jeho osobní život, neboť za války v tajné službě dopadal nacistické zločince a znal se s autorem Jamese Bonda Ianem Flemingem, jemuž údajně posloužil jako inspirace pro agenta s povolením zabíjet. O legendární osobnosti vzniká dokumentární snímek v režii Jona Spira, v němž své zkušenosti s Leem vylíčí třeba Peter Jackson nebo Joe Dante.

  15. Konflikt se přiostřuje, draků přibývá. Nový trailer Rodu draka rozpoutává občanskou válku
    Seriály15. 5. 2024
    Konflikt se přiostřuje, draků přibývá. Nový trailer Rodu draka rozpoutává občanskou válku

    Není to tak dávno, co nás HBO obšťastnila zeleným a černým dvojtrailerem Rodu draka (House of the Dragon), který zdůrazňoval dvě strany ústředního konfliktu ve fantaskním Západozemí. Možná jste tedy nečekali, že se před červnovou premiérou dočkáme příliš mnoha nových záběrů. Nakonec ale přistává ještě jedna pořádná upoutávka, kterou budou moct opět ti nejvěrnější pečlivě pitvat záběr po záběru, protože obsahuje hned několik nových výjevů a vět.