Kristen Stewart by Edwardovi ze Stmívání dala kopačky. Marvel je pro ni noční můrou

Kristen Stewart by Edwardovi ze Stmívání dala kopačky. Marvel je pro ni noční můrou
Stmívání | Summit Entertainment
Série Twilight zažívá v posledních letech menší renesanci. Ne, svět nespadl na hlavu a nezačal si najednou myslet, že jde o závratná umělecká díla. Spíš se veřejně připustilo, že ženy a holky mají nárok na svou nenáročnou, trochu přihlouplou zábavu a Stmívání, ruku na srdce, není o nic hloupější než klučičí blbiny – jen je hloupé jiným způsobem. Performativní nenávist vůči třpytivým upírům byla svého času možná maličko přehnaná a možná motivovaná i něčím maličko jiným než jen upřímným zájmem o kvalitu literatury a audiovize.
Kristen Stewart
Kristen Stewart

Herečka, Účinkující

Což nic nemění na tom, že si můžeme ze série Stephenie Meyer a následných adaptací dál dělat legraci, když tak budeme činit maličko zdravějším způsobem. Průkopníky v hejtování Stmívání jsou ostatně samotní herci v jeho hlavních rolích. Robert Pattinson si v mnoha ohledech vystavěl kariéru na tom, že na jednu stranu ztvárnil nadlidsky krásného, silného, chytrého a zcela mentálně vyrovnaného stoletého upíra zamilovaného do náctileté holky, ale zároveň už během původní press tour vyjadřoval vlastní pobavení nad bizarnějšími aspekty celého vyprávění.
Love Lies Bleeding: 2. trailer | A24
Média milovala reportovat o tom, jak se posmívá vlastní roli a fanynkám – jak by šlo brát vážně sérii, kterou nesnáší její vlastní tvůrci? Později Pattinson přiznal, že se nechal trochu strhnout a lituje těch svých slov, která mohla ponížit čtenářky a divačky. Nicméně Robert věděl, co dělá, jeho hlasitý odpor mu umožnil velmi rychle po skončení série změnit tón a stát se respektovaným hercem. Nejprve si získal festivalové publikum ve filmech jako Cosmopolis a Maják a nakonec uzmul dokonce roli Batmana, což by se zdálo před deseti lety zcela absurdní.
A co Kristen Stewart? Jejím směrem vždy mířilo nejvíc nejjedovatější nenávisti jak od odpůrců série, tak od té části fandomu, která neměla pocit, že je „jejich“ Bellou. Stewart nikdy nebyla v rozhovorech tak hlasitá a doslovná jako Pattinson, nedávala médiím zvonivé hlášky o tom, v jak moc velkém bludu musí Meyer žít, když ji napadají takové blbosti. Přesto i u ní bylo jasné, že její ambice leží někde jinde.
Kristen Stewart odmítá hrát. Chce si nejdřív splnit svůj velký sen
Filmy16. 1. 2024
Kristen Stewart odmítá hrát. Chce si nejdřív splnit svůj velký sen
Stewart se zatím nevrátila k mainstreamu jako Pattinson s netopýřím mužem, nicméně stejně jako on se stala zářivým jménem na nezávislé scéně. Ne že by bylo vše růžové, nedávno jsme psali o její neúnavné snaze zafinancovat svůj vysněný projekt, kvůli čemuž plánuje držet „hereckou hladovku“. Záhy si pak odbyl premiéru nadšeně přijatý postmoderní thriller Love Lies Bleeding, v němž hraje Stewart hlavní roli a všem cinefilům připomíná, proč o ní před kamerou nechtějí přijít.
Nedávno byla hostem podcastu Not Skinny but Not Fat, z nějž Variety vytáhlo několik zajímavých poznámek. Předně Stewart konečně nemá problém se do své role opřít, i když s úsměvem. Kritizovala především Edwarda s jeho pověstnou potřebou Bellu za každou cenu kontrolovat a ochraňovat. Přiznala, že být hrdinkou, románek by rychle skončil. „Kdybych řekla ‚Hej, tohle chci dělat‘ a on odpověděl ‚Ne, to je na mě“, řekla bych mu: ‚No a tohle je zas na mě. Celý můj život. Bez tebe.‘“
Kristen Stewart
Kristen Stewart | Theo Wargo/Getty Images
Přesto Stewart automaticky nepřijímá všechnu kritiku. V dřívějším rozhovoru pro Rolling Stone vzpomínala, jak jí média vytýkala, že se jako Bella dostatečně nesměje, což nepovažuje za adekvátní výtku. Už proto, že Bella nerozdává úsměvy ani v předloze. Nikdo navíc nikdy žádné mužské postavě nevytkl, že se „málo směje“. Vzhledem k její agendě posledních let a účasti v LGBT+ komunitě pak nepřekvapí, že si Stewart začala do Twilightu projektovat queer motivy, přestože ví, že nebyly záměrem. „Tehdy mě to ani nenapadlo, ale jen se v těch filmech na mě, Roberta a Taylora podívejte! Vím, že to napsala mormonská žena a na tohle ani nepomyslela, ale je to plné represe.“
Stewart se na tuto část kariéry vzpomíná lépe s odstupem, když už ví, že je za ní. V tuto chvíli je uznávanou nezávislou herečkou a zpět do mainstreamu se nechystá. „Neumím si představit dělat marvelovku. To zní jako po*raná noční můra.“ Aby kývla na roli v takovém blockbusteru, musel by se podle ní buď od podlahy změnit hollywoodský systém tak, aby respektoval autorské záměry, nebo by jí roli musela osobně nabídnout režisérka Barbie Greta Gerwig.
Podívejte se na žebříček nejočekávanějších filmů roku podle databáze Kinoboxu.
zdroj: Variety, Rolling Stone, Not Skinny but Not Fat