Kristen Stewart odmítá hrát. Chce si nejdřív splnit svůj velký sen

Kristen Stewart odmítá hrát. Chce si nejdřív splnit svůj velký sen
Kristen Stewart | Theo Wargo/Getty Images
Stewart se už šestým rokem pokouší rozjet kamery svého režijního debutu. V roce 2018 oznámila v Cannes, že se chystá zfilmovat memoáry americké autorky Lidie Yuknavitch s názvem Chronologie vody, a od té doby neúspěšně shání finance.
Kristen Stewart
Kristen Stewart

Herečka, Účinkující

Zažívá tedy problémy typické pro nezávislou kinematografii, jež bychom však u tvůrkyně s jejím renomé neočekávali. Nebo jí snad v tomto ohledu stále pronásleduje stín vržený Stmíváním? Těžko říct. „Nikdy jsem nerežírovala celovečerák, takže mi chybí zkušenost a tedy kredibilita,“ opakuje důvody, jež slýchá od producentů. Jenže každý byl někdy debutant!
Stewart dochází trpělivost a rozhodla se k poměrně neortodoxnímu kroku: bere si samu sebe jako rukojmí. Nepřijme žádnou filmovou roli, dokud se jí nepodaří uvést její vysněný projekt. Řekla to v profilovém rozhovoru pro Variety. „Udělám tenhle film dřív, než se pustím do čehokoliv jiného,“ prohlásila, načež prý propukla v nervózní smích. „Jo, skončím s celým tímhle posraným byznysem a nenatočím žádný další posraný film, dokud neudělám tenhle. A to vám slibuju! Myslím, že to by mělo celou věc rozhýbat,“ dodala.
Vincent Cassel, Kristen Stewart
Pod vodou | 20th Century Fox
Stewart se nikdy netajila svými myšlenkami, což ostatně činilo tak zábavnou mediální kampaň Stmívání. I když si pozornost získaly hlavně pohrdlivé poznámky k vlastní práci od Roberta Pattinsona, ani Stewart příliš nepředstírala, že svou roli považuje za kariérní vrchol. A frustraci mladé filmařky lze pochopit. Patří k velmi žádaným herečkám, jen na letošním Sundance má dva filmy, proč by tedy neměl dostat zelenou její režijní debut? „Současné klima nepřeje ničemu, co není vyzkoušené. Je to jedno velké ne s velkým en,“ stěžuje si. Snímek, v němž by měla hlavní roli ztvárnit Imogen Poots, už produkčně zaštiťuje Ridley Scott, nicméně ani on rozpočet nezaplní bez další pomoci.
Potíž může být v tom, že se podle dosavadních ohlasů jedná o radikální dílo. Stewart hodně mluví o hledání ženského filmařského jazyka a překračování norem audiovizuální heteronormativity. A jakkoli by ve vás typická facebooková diskuze mohla vyvolat opačný dojem, americká kinematografie v tomto ohledu rozhodně nepatří k těm zvlášť otevřeným. Scénář snímku četla Rose Glass, režisérka již dotočeného dramatu Love Lies Bleeding, v němž si Stewart střihla hlavní roli. Variety zprostředkovává její reakci: „Je to úžasná práce. Ale jsem si jistá, že také velká výzva. Inklinuje k prvkům, jež budou mnohým nepříjemné, nicméně v podnětném slova smyslu.“
A to bude nakonec nejspíš tím důvodem, proč se nedaří sehnat potřebné peníze. Stewart přesto stále čeká, že nakonec uspěje. Vše se rozhodne na letošním Sundance a herečka doufá, že když se s producenty odmítne bavit o čemkoli jiném kromě Chronologie vody, úspěch je zaručený.
Podívejte se na seznam nejočekávanějších filmů roku podle databáze Kinoboxu.
zdroj: Variety