Legendární Čtyřlístek míří do televize. Cesta do vysněného Večerníčku byla pro autory klikatá

Legendární Čtyřlístek míří do televize. Cesta do vysněného Večerníčku byla pro autory klikatá
Čtyřlístek | Česká televize
Nechybělo přitom málo a hrdinové našeho dětství se mohli podívat do televize už na počátku 90. let. Již v roce 1989 totiž začal v Krátkém filmu vznikat animovaný seriál na motivy oblíbených komiksových příběhů pod taktovkou režiséra Ivana Renče, otce Filipa Renče, který na projektu spolupracoval se známou autorkou Čtyřlístku Ljubou Štiplovou. Hlasy legendárním postavičkám tenkrát propůjčili Jiří Bruder, Vlastimil Bedrna, Oldřich Kaiser a Jana Paulová, o hudbu se postaral samotný Karel Svoboda. Jenže ani toto slibné složení nezaručilo animáku zářnou budoucnost.
Čtyřlístek
Čtyřlístek
AI
57%
Mělo být vytvořeno 14 dílů, podle Němečka se původně mluvilo i o 21 epizodách. Nakonec ovšem vznikla pouze tři animovaná dobrodružství – Signály z neznáma, Pes na stopě a Myš, která prochází zdí. Na počátku 90. let ovšem kvůli politickým změnám došlo k zásadní obměně i ve studiu Krátkého filmu a postupně docházelo k transformaci v akciovou společnost. To mělo za následek jistou dobu trvající chaos a bezvládí, kdy studio i projekt čekaly na nutnou investiční injekci. Ta ovšem nedorazila, a tak se za seriálem o Čtyřlístku, který měl být zakomponován do Večerníčku, definitivně zavřela voda. Dokončené tři díly byly posléze vysílány v televizi a vydány na VHS.
I přes popularitu v tištěných médiích a příbězích, na nichž vyrostla nejedna generace, se tak na tento pokus brzy zapomnělo a dlouhá léta se zdálo, že Myšpulín, Pinďa, Bobík a Fifinka zůstanou navždy pouze na papíře. Až za více než 20 let se fanoušci i autoři komiksu konečně dočkali. V roce 2013 vtrhl do českých kin snímek Čtyřlístek ve službách krále, v němž populární kvarteto pomáhá králi Rudolfu II. získat mocný kámen mudrců. Film si díky dlouho očekávané adaptaci ikonických komiksů získal solidní mediální pozornost a mohl se pochlubit i hvězdným hlasovým obsazením, v němž nechyběl např. Ivan Trojan v roli Myšpulína, Ondřej Brzobohatý coby Pinďa či Jiří Lábus jako záporák magistr Kelly.
Čtyřlístek ve službách krále
Čtyřlístek ve službách krále | CinemArt
Anímák pak slavil v kinech poměrně solidní úspěch, jelikož na něj přišlo přes 260 tisíc diváků a divaček. Ohlasy ovšem byly rozpačité. Mnozí fanoušci sice oceňovali příchod zvířecích hrdinů na velká plátna, jiným ovšem nesedla kombinace 3D a klasické animace a další zase kritizovali až úmornou porci product placementu, který snímek obsahoval. Přemíru reklamy ostatně během loňského pražského Comic-Conu označil za chybu i režisér Michal Žabka. Product placement byl ve scénáři podle jeho slov dříve, než se ke snímku připojil, a měl tedy na výběr, zda ho natočit s ním, nebo vůbec. A chuť snímek realizovat u velkého milovníka předlohy převládla.
Žabka se tím stal prakticky dvorním filmovým tvůrcem Čtyřlístku. V roce 2019 se snažil v kinech na úspěch navázat Velkým dobrodružstvím Čtyřlístku, které sázelo už více na klasickou animaci. I přesto, že počin ještě více připomínal poetiku komiksových sešitů, však „dvojka“ takový úspěch nezažila a přišlo na ní do kin pouze přes 50 tisíc lidí.
Čtyřlístek si ovšem stále udržuje svou fanouškovskou základnu a nyní se pomocí vytoužené premiéry ve Večerníčku opět vrací. A bude u toho znovu prověřený tvůrčí tým v čele s Michalem Žabkou, který na seriálu pracoval společně s tvůrcem a ilustrátorem slavné značky Jaroslavem Němečkem. Scénář pak napsala Hana Lamková, jedna z předních autorek Čtyřlístku, která má na kontě nespočet příběhů. O hudbu se opět postaral Ondřej Soukup a vrátí se i hlasové obsazení z Velkého dobrodružství Čtyřlístku. Jako Fifinka se tedy představí Tereza Bebarová, Myšpulín bude mluvit hlasem Jiřího Ployhara, Pinďu namluvil Jan Maxián a Bobíka opět Bohdan Tůma. Vypravěčem bude Miroslav Táborský.
Čtyřlístek
Čtyřlístek | Česká televize
Premiéra v roce 2024 pak není náhodná. Právě letos totiž oslaví Čtyřlístek 55 let od vydání svého prvního časopisu, Jaroslav Němeček za několik dní oslaví kulaté osmdesáté narozeniny a Hana Lamková letos oslaví devadesátiny. Příchod vytouženého animovaného seriálu by tedy ani nemohl být příhodnější. Snad nám tedy budou slavní hrdinové dělat na televizní obrazovce podobnou radost jako ve svých nejlepších sešitech.
Pokud Čtyřlístek uvidíte v televizi, nezapomeňte ho na Kinoboxu ohodnotit.
Zdroj: Česká televize, MediaGuru, Kinomaniak, Kinobox