Gandalfa si málem zahráli dva slavnější herci než Ian McKellen. Ten roli stále zbožňuje

Gandalfa si málem zahráli dva slavnější herci než Ian McKellen. Ten roli stále zbožňuje
Ian McKellen jako Gandalf | New Line Cinema
„Rozhodně jsem nebyl volbou číslo jedna na roli Gandalfa. Odmítli je třeba Anthony Hopkins a Sean Connery. Teď jim nezbývá než se chytat za hlavu,“ řekl McKellen v jednom z rozhovorů pro Variety, kde na čarodějnou úlohu opět láskyplně vzpomínal. Dokonce natolik, že by si prý neváhal roli zopakovat v aktuálním seriálu Prsteny moci, ačkoli se jeho děj odehrává zhruba pět tisíc let před událostmi filmové trilogie.
Ian McKellen jako Gandalf
Ian McKellen jako Gandalf | New Line Cinema
Představa Anthonyho Hopkinse jako Gandalfa dnes může působit hodně zvláštně, je však třeba si uvědomit, že na přelomu milénia se McKellen teprve stával mezinárodně známým díky roli Magneta v X-Menech, zatímco Hopkins měl na kontě už čtyři oscarové nominace – samozřejmě v čele s tou proměněnou za Mlčení jehňátek. Z hlediska kasovní lákavosti tedy Hopkins působil jako větší sázka na jistotu, z neznámých důvodů však odmítl.
Neobsazení Conneryho je o něco menším překvapením. Oproti McKellenovi a Hopkinsovi byl totiž bývalý James Bond téměř o dekádu starší a na přelomu tisíciletí si připsal poslední role v Osudovém setkání a problematické Lize výjimečných. Přestože odchod do důchodu oznámil až roku 2006, na přece jen fyzicky náročnou úlohu Gandalfa s ním už tehdy nešlo počítat. Po letech navíc zástupce studia New Line Cinema Mark Ordesky pro britský Independent přiznal, že Connerymu se příliš nezamlouval zdrojový materiál a k Tolkienově klasice si jednoduše nenašel cestu. Ano, i to je zjevně možné.
Ian McKellen jako Gandalf
Ian McKellen jako Gandalf | New Line Cinema
V různých dalších rozhovorech napříč lety padla i další jména, která jsme dnes mohla mít zapsaná jako Gandalfa. Nepřekvapivě jde třeba o Patricka Stewarta, dlouholetého McKellenova kamaráda, který si s ním zahrál i v x-menovské sérii. Nešokuje ani jméno dalšího hereckého velikána Christophera Plummera, naopak Sam Neill by na roli moudrého čaroděje byl tehdy přece jen příliš mladý – v době premiéry Společenstva prstenu mu bylo 54 let. Snad nejpřekvapivější volbou však mohl být David Bowie, pro něhož by se tak mohlo jednat o další nečekané kariérní rozhodnutí. Snad všichni fanoušci a fanynky Pána prstenů se však shodnou, že finální obsazení Iana McKellena rozhodně nebylo šlápnutím vedle.
Podívejte se na náš žebříček nejlepších fantasy filmů, jemuž podle očekávání vládne jeden z dílů trilogie Pán prstenů.
Zdroje: Variety, Collider, Independent