Kariéru Seana Conneryho zásadně proměnila gangsterka, kde odhalil svou citlivou stránku

Kariéru Seana Conneryho zásadně proměnila gangsterka, kde odhalil svou citlivou stránku
Neúplatní | Paramount Pictures
Není snad třeba připomínat, že Connery vešel ve známost především jako první představitel Jamese Bonda, v jehož obleku se ocitl hned sedmkrát. Přestože si jej zahrál ještě roku 1983 ve snímku s příznačným názvem Nikdy neříkej nikdy, s rolí se oficiálně rozloučil už o dvanáct let dříve filmem Diamanty jsou věčné. Během 70. a 80. let se ze špionské škatulky snažil vymanit, což vedlo k jeho účasti ve spoustě rozmanitých projektů, kterým leckdy nechyběla kvalita (Marnie, 1964; Pahorek, 1965; Muž, který chtěl být králem, 1975), občas jim však spíš dominovala nesoudnost (Zardoz, 1974).
Sean Connery
Sean Connery

Herec

V Highlanderovi a Jménu růže z roku 1986 se začal přeorientovávat na úlohy stárnoucích mentorů a životem ošlehaných mužů, již umožňují mladším protagonistům dosáhnout jejich cílů. Tuto proměnu z charismatického alfa samce, který dominuje každému obrazu, v lehce upozaděnou, leč přesto klíčovou vedlejší figuru následně dotáhl k dokonalosti právě v Neúplatných.
Neúplatní
Neúplatní | Paramount Pictures
Tam ztvárnil zkušeného policistu Jima Malonea, který v prohibičním Chicagu pomáhá nezkorumpovatelnému agentovi Eliotu Nessovi (Kevin Costner) s dopadením mafiánského bosse Ala Caponeho (Robert De Niro). Na tom se nakonec opravdu významně podílí, přestože to s ním (ve velmi stylově natočené scéně) nepopadne vůbec dobře. Connery však své postavě vdechl život uvěřitelněji než celý zbytek talentovaného hereckého ansámblu, s přehledem se dokázal podřídit zájmům celku a poslední okamžiky své figury ztvárnil dostatečně subtilně, aby i své kritiky přesvědčil, že není jen sošnou tváří agenta 007.
Tuto citlivější, lidštější stránku svého herectví následně zužitkoval v řadě titulů natočených během posledních patnácti let své kariéry. Platí to třeba pro třetí díl Indiany Jonese (1989), thriller Hon na ponorku (1990) či melodramata První rytíř (1995) a Osudové setkání (2000). Jen díky všestrannosti a ochotě zkoušet nové věci se Connery udržel mezi hereckou elitou většinu času z jeho pět dekád trvající kariéry.
První rytíř
První rytíř | Columbia Pictures
Gangsterku Neúplatní si můžete přehrát na platformě Prima+. Můžete se také podívat na náš žebříček nejlepších snímků, které na této streamovací službě najdete.
zdroje: Collider, Wikipedias