V Hollywoodu začala mimořádná stávka herců. Bude mít globální dopad na filmový průmysl

V Hollywoodu začala mimořádná stávka herců. Bude mít globální dopad na filmový průmysl
Cillian Murphy | Universal Pictures
V rámci vyjednávání nových smluv šlo o vyšší finance, pojistné podmínky i záruky, že práci kreativních pracovníků nepřevezme umělá inteligence (AI). Poté, co se v květnu zastavila výroba scénářů a řada projektů ve fázi vývoje a příprav na natáčení byla pozastavena či odsunuta, je tu další velká rána. Zkrátka a jednoduše, úderem včerejší půlnoci se přestává v Hollywoodu a v rámci čím dál vlivnějších a bohatších streamovacích platforem natáčet, protože bez herců a hereček to zkrátka a jednoduše nejde.
Scenáristická stávka si vybírá svou daň. Stranger Things a další projekty se odkládají
Téma8. 5. 2023
Scenáristická stávka si vybírá svou daň. Stranger Things a další projekty se odkládají
Ti se navíc v rámci stávky zříkají též propagace děl, což už včera dokázali Cillian Murphy a Emily Blunt, hlavní představitelé očekávaného snímku Oppenheimer, když se nezúčastnili londýnské premiéry filmu režiséra Christophera Nolana. Je důležité dodat, že režiséři se studii nové kolektivní smlouvy dohodli a jsou tak z významných kreativních profesí de facto jediní, kteří pokračují v práci.
Herečka Fran Drescher, prezidentka odborů, ve svém emotivním projevu obvinila filmová a streamovací studia z hamižnosti a neochoty se podmínkami herců vůbec zabývat. Dodala, že rozhodnutí stávkovat nebylo jednoduché a uvědomuje si dopad na přidružené profese nejen na území Spojených států amerických. Všichni dobře víme, že filmové a seriálové projekty táhnou z hlediska marketingu a diváckého zájmu hlavně slavné herecké tváře. Když se v nejbližší době všichni nedomluví na společně akceptovatelných podmínkách, bude to pro všechny zúčastněné obrovská rána.
Upřímně, ti nejslavnější a nejbohatší herci a herečky to nějaký ten měsíc bez gáže přežijí, ale tady se jedná o celý průmysl a obor jako takový. Pokud by i tak studia angažovala ty méně známé a do hereckých odborů nepřidružené tváře, stejně v současné situaci nemohou nic dělat, neboť nemají k dispozici scenáristy, kteří kvůli neshodě s producenty stávkují už déle než dva měsíce.
V ohrožení jsou aktuálně například velkofilmy jako Gladiátor 2, Mortal Kombat 2, další série Bílého lotosu nebo seriálový Vetřelec. Proti odborům stojí mimořádně silní hráči sdružení do svazu producentů AMPTP. Jde o studia jako Disney, Sony, Paramount, Netflix, Amazon, Apple TV+ a další.
Barbie
Margot Robbie v Barbie | Warner Bros.
Herci a herečky jako jedno z nových palčivých témat zmiňují umělou inteligenci a jiný business model streamovacích platforem ohledně vyplácení odměn, které jsou o dost skoupější než klasická filmová studia. Magazín Deadline uvedl, že podle anonymního zdroje z velkých studií je jejich taktikou údajně protáhnout stávku scenáristů co nejdéle. Ideálně tak dlouho, až autorům scénářů dojde, že nemají na splácení hypoték a půjček a přistoupí i na horší podmínky nabízené studii.
Ta se kvůli stávce potýkají se zpožděními preprodukce i výroby svých děl, některé projekty rovnou dostaly stopku. Například studio Disney totálně překopalo plán distribučních premiér očekávaných velkofilmů. Jeho poslední tituly jako pixarovka Elemental nebo poslední Indiana Jones navíc komerčně propadly.
Indiana Jones a nástroj osudu
Indiana Jones a nástroj osudu | Lucasfilm Ltd.
Šéf studia Disney Bob Iger pro televizi CNBC prohlásil, že po předchozí covidové krizi přišla další rána. Řekl, že chápe úlohu odborů a snahu vyjednat pro své klienty co nejlepší podmínky. Prý však musí být realistické. Dodal, že pokud se stávka protáhne a obě strany se brzy nedohodnou, ovlivní to filmový průmysl na celém světě. To je důležité zmínit, protože filmy a seriály se často natáčejí v evropských a asijských lokacích, kde tvůrci pobírají finanční pobídky a dávají tak práci místním technickým profesím jako například osvětlovačům, architektům, rekvizitářům či kaskadérům. To by v případě dlouhotrvající stávky padlo.
Na třetího Avatara si zase počkáme, Blade je v nedohlednu. Disney odsouvá premiéry
Filmy14. 6. 2023
Na třetího Avatara si zase počkáme, Blade je v nedohlednu. Disney odsouvá premiéry
Filmový průmysl prochází po předchozích covidových rocích obrovskou proměnou především kvůli silnější úloze streamovacích platforem. Ty mají jiný obchodní model než klasická filmová studia a televize, který spočívá například v rozdílném přístupu k vyplácení tantiém. Zjednodušeně řečeno, když prodáte svůj projekt pro streamovací platformu nebo se na jeho vzniku podílíte, dostanete zaplaceno jen jednorázově.
Provozovatel platformy nezohlední fakt, jak úspěšný u publika projekt je, což v jiných situacích filmová a televizní studia oceňují například finančními bonusy a doložkami ve smlouvách. Stávkující scenáristé a herci chtějí, aby streamovací platformy byly transparentnější a přistupovali k byznysu stejně jako hollywoodská studia a televizní společnosti.
Streamovací platformy budou přispívat do fondu audiovize dvěma procenty
VOD3. 7. 2023
Streamovací platformy budou přispívat do fondu audiovize dvěma procenty
Problém je však i v tom, že kritici stávky vidí v hercích a herečkách jen ty slavné a přeplácené (jako je tomu v případě sportovních a jiných hvězd), a už nedohlédnou například na začínající protagonisty, kteří si cestu do byznysu teprve klestí. Na jejich stranu se nicméně v rámci aktuální situace postavily hvězdy jako Margot Robbie, Dwayne Johnson, Matt Damon či Meryl Streep. Dřív nebo později se však budou muset obě strany dohodnout. Snad to bude v rámci co nejméně bolestivého konsensu pro všechny zúčastněné a kinematografii jako takovou.
zdroje: Kinobox, Hollywood 101, Deadline, Deník N, Echo24, Variety, Aktuálně