Zvýšené odměny a ochrana před AI. Hollywoodští režiséři si na rozdíl od scenáristů polepší

Zvýšené odměny a ochrana před AI. Hollywoodští režiséři si na rozdíl od scenáristů polepší
Hollywood | Getty Images
Dohoda se zrodila v sobotních večerních hodinách a v úterý ji posvětí správní rada DGA. Jednací komise režisérského sdružení ji v prohlášení sdíleném magazínem The Hollywood Reporter popsala jako „historicky bezprecedentní tříleté kolektivní ujednání“. Má zajistit budoucnost filmového a televizního průmyslu po celém světě spolu s respektem k unikátní úloze režisérů, režisérek a jejich týmů.
„Dospěli jsme ke vskutku historické dohodě,“ mne si ruce předseda jednací komise DGA Jon Avnet. „Každému režisérovi, asistentovi režie a produkčnímu manažerovi přinese spoustu vylepšení. Vyjednali jsme vyšší platby, bonusy plynoucí z opakovaného vysílání na streamu, bezpečnost, kreativní kontrolu i různorodost. Podobně jsme pojistili i ochranu našich členů a členek v nových záležitostech včetně umělé inteligence. Žádný člen DGA nebude nahrazený technologiemi,“ dodal.
Režiséři a režisérky si polepší na výplatních páskách a benefitech, za první smluvní rok se jejich příjem zvýší o pět procent. Autoři dramatických programů nově obdrží mnohem větší bonusy (až o 76 %) za uvádění svých děl na streamovacích službách i v zahraničí. Za první tři roky uvádění to bude u hodinové epizody činit 90 tisíc dolarů. Lepší ohodnocení navíc získají také režiséři reality show a jiných televizních formátů, jejichž uváděcí bonusy vůbec poprvé poputují také za pomocnými režiséry (associate director) a tzv. stage manažery, kteří organizují především hereckou přípravu.
Stávka WGA
Stávkující členové WGA v ulicích New Yorku | Getty Images
Smlouva rovněž zajistí ochranu autorských práv a související bonusy pro autory a autorky skriptovaných dramatických projektů, které zamíří na bezplatné platformy podporované reklamou jako Freevee, Roku nebo Tubi. 
Lepší časy čekají režiséry a režisérky celovečerních formátů, kteří budou mít poprvé nárok na kompenzaci za přípravné období před oficiálním začátkem preprodukce. Rovněž tvůrci epizodních pořadů si finančně polepší a získají garantovaný den navíc při výrobě hodinového programu, což se naposledy stalo před více než 40 lety.
Asistentům režie se pracovní doba zkrátí o hodinu a větší váha se začne přikládat bezpečnostním opatřením. Režiséři i jejich štáb budou procházet rozsáhlejším kurzem o udržování bezpečného zázemí. Definitivně se zakáže používání ostré munice, která v říjnu 2021 připravila o život kameramanku Halynu Hutchins při natáčení westernu Rust.
Halyna Hutchins
Halyna Hutchins | Mostafa Bassim Adly / Anadolu Agency via Getty Images
Zatímco 19 tisíc členů a členek DGA si může oddechnout, 11 tisíc kolegů a kolegyň ze scenáristické asociace WGA řeší opačné problémy. Dubnová jednání s AMPTP nevedla ke kýžené dohodě a scenáristé od 2. května stávkují. A to poprvé od roku 2008, kdy zůstali v nečinnosti skoro čtyři měsíce. Tehdejší bouře utichla až poté, co úspěšná jednání DGA s producenty položila základ k pozdější dohodě.
To se však tentokrát nemusí povést tak snadno. Washington Post sdílel vyjádření bývalého prezidenta WGA Chrise Keysera, jenž zdůraznil, že „jakákoli dohoda, která tohle město pošle zpět do práce, musí projít přes WGA“. Scenáristé a scenáristky zatím nehodlají složit zbraně a vytvářejí koalice, které mají blokovat usnesení mezi AMPTP a DGA. Scenárista Joe Russo to na Twitteru vysvětloval potřebou vyjednat silnější plošnou dohodu, která WGA poskytne páku do budoucna.
Záležet bude ještě na hercích a herečkách, jejichž organizace SAG-AFTRA rovněž zvažuje stávku. Jejich smlouva vyprší stejně jako stávající režisérská 30. června. A pokud nedojde k vyhovující dohodě, Hollywood může dál přešlapovat na mrtvém bodě. Bez herců a scenáristů totiž režiséři moc parády nepředvedou.