Streamovací platformy budou přispívat do fondu audiovize dvěma procenty

Streamovací platformy budou přispívat do fondu audiovize dvěma procenty
Zaklínač | Netflix
Každá z VOD služeb operujících na českém trhu by měla do chystaného Státního fondu audiovize přispět dvěma procenty z příjmů. Prozatím zahraniční streamovací služby na našem území neodváděly do fondu nic. Na to už letos v květnu upozornila Asociace komerčních televizí, která přišla s tím, aby zahraniční platformy přispívaly stejně jako tuzemští provozovatelé. Fond peníze přiděluje na podporu vznikajících kinematografických děl v různých fázích vývoje a produkce.
Dohodu tuto neděli představil ministr Baxa. Účastnili se zástupci platforem, producentů a ministerstva kultury. Nyní se tedy podmínky narovnají a dvě procenta budou fondu vyplácet všichni, zahraniční i tuzemští. Ty české prozatím přispívaly, ale méně. Zahraniční poskytovatelé streamovacích platforem jako Netflix, HBO Max, Disney+ nebo Apple TV+ jsou pochopitelně mimořádně výraznými globálnějšími hráči, kteří financují vlastní filmy a seriály a které sleduje mimořádný počet domácností.
The Last of Us
The Last of Us | HBO Max
Budou tedy pochopitelně nejen platit, ale též inkasovat řádově víc než kupříkladu tuzemské služby jako Edisonline nebo KVIFF.TV. Z logiky věci by se proto o budoucí pobídky mohli ucházet rovněž produkce zahraničních streamovacích gigantů, pokud by na území České republiky natáčely více děl, bylo by to rozhodně ku prospěchu rozvoje průmyslu. Navíc by to nadnárodní platformy mohlo přimět věnovat právě regionálnímu rozvoji více prostoru, jako to činí Netflix například v Německu či ve Španělsku a v minulosti u nás například HBO.
Baxa navíc ve Varech sdělil, že ministerstvo hledá právní cestu, jak změnit status fondu, aby se zjednodušil a zpřehlednil systém pobídek. Letos na ně připadlo 1,4 miliardy korun, byly však vyčerpané už v prvních měsících roku. Peníze na ně šly od komerčních televizí a provozovatelů kin, částí přispíval stát. Pobídky byly pozastavené kvůli zastaralé administraci, na což narážela tuzemská Asociace producentů v audiovizi, neboť to omezuje produkci, takže zahraniční štáby půjdou za pobídkami jinam.
Česká kultura v době kamenné. Politici  zařízli všechny, zahraniční produkce i tuzemské filmaře
Téma7. 7. 2022
Česká kultura v době kamenné. Politici zařízli všechny, zahraniční produkce i tuzemské filmaře
zdroje: Kinobox, ČT24, MediaGuru, Novinky