Nejsilnější karlovarský ročník? Osm festivalových filmů, jež nesmíte minout v českých kinech

Nejsilnější karlovarský ročník? Osm festivalových filmů, jež nesmíte minout v českých kinech
Brutální vedro | Artcam Films

Bod obnovy 

v kinech od 21. 9. 2023
Bod obnovy
Bod obnovy
74%
Koprodukční česká sci-fi, na jejíž druhou projekci do Varů zamířil také prezident Petr Pavel, dle mnohých vytyčuje nadějnou budoucnost tuzemské žánrové tvorbě. Příběh se odehrává v roce 2041, kdy lidstvo dokáže zvrátit smrt a oběti nepřirozených úmrtí oživuje, neboť každý má nárok na jeden plný život. Omezený rozpočet je sice znát, příběh funguje jako detektivka a převážně posloucháme dialogy v interiérech, ale audiovizuální pojetí jinak působí velkoryse a na české poměry nádherně. Nepříliš logický a upovídaný příběh tolik neoslní, avšak návštěva kina je pro podobně ambiciózní dílo nezbytná.

Brutální vedro 

v kinech od 31. 8. 2023
Brutální vedro
Brutální vedro
48%
Rozporuplně přijímaný debut režiséra Alberta Hospodářského kloubí katastrofický sci-fi koncept s dramatem o lidských mravech a společenské apatii. Sluneční úlomek navyšuje teplotu a propocený protagonista se při cestě na chalupu poddává rezignaci, neboť s osudem planety zkrátka nic nenadělá. Pětasedmdesátiminutý snímek osloví zajímavým námětem, který dalece vybočuje z tuzemské mainstreamové nabídky a ponouká řadu aktuálních, nejen klimatických myšlenek.

Minulé životy

v kinech od 27. 7. 2023
Minulé životy
Minulé životy
78%
Romantické a zčásti komediální drama v koprodukci USA a Jižní Koreje znázorňuje nenaplněnou dětskou lásku, která se znovu opakovaně ozývá v dospělosti. Spisovatelka Nora emigrovala jako dítě do Spojených států, kdežto kamarád Hae-Sung zůstal v Koreji. Nora se na druhém konci světa provdala, ale její manželství čelí při Hae-Sungově návštěvě nečekané citové turbulenci.
Příběh se odehrává ve třech časových rovinách a podává neokázalou výpověď o vztahu, jemuž nepřál osud. Vtipná a dojemná je především druhá polovina pracující s tématem milostného trojúhelníku. Snímek rovněž doprovází korejská mytologie a koncept, podle něhož v současném životě čerpáme zkušenosti ze setkání, jež se udála ve stovkách životů minulých. Zatím se jeví pravděpodobné, že tento festivalový hit studia A24 bude předním oscarovým kandidátem.

Přišla v noci

v kinech od 9. 11. 2023
Přišla v noci
Přišla v noci
67%
Další neotřelý domácí experiment reaguje na světové trendy a všední rodinné motivy zasazuje do hororového rámu. Mladý pár jednoho večera navštíví matka, která vykazuje psychopatické znaky a do života svého odloučeného syna se hodlá vrátit. Ať už se to partnerce líbí, nebo ne. Ve filmu s hororovou linií home invasion převažuje absurdní humor, a byť se chování postav postupně vzdaluje autenticitě a vše vyznívá stylizovaně, tenhle zážitek má kultovní potenciál. Už díky skvělému výkonu Simony Pekové v úloze mateřského „monstra“.

Suzume

v kinech od 13. 7. 2023
Suzume
Suzume
82%
Oceňovaný zástupce anime od věhlasného japonského tvůrce Makoty Šinkaie (5 centimetrů za sekundu) vypráví o sedmnáctileté dívce, která musí vyhledat a pozavírat tajuplné portály způsobující přírodní katastrofy. Animace vystihuje moderní Japonsko, ovšem zapojuje i specifickou žánrovou mytologii a emocionální kolotoč, na který je občas nesnadné se napojit. Pro fanoušky a fanynky anime tvorby by však mělo jít o zaručený tip.

Umění jíst a milovat

v kinech od 9. 11. 2023
Umění jíst a milovat
Umění jíst a milovat
74%
Francouzská odměna pro gurmány a důstojné romantiky je filmem, při kterém vám zaručeně vyhládne. Šéfkuchař Dodin tráví na sklonku 19. století celé dny v kuchyni s pomocnicí a spolubydlící Eugenií. Připravují všemožné delikatesy, jimiž poté obšťastňují kuchařovy zámožné přátele a vášnivé milovníky jídla. Nad plotnou se však odvíjí také intimní milostný příběh o lidech, kteří své city projevují vařením a ventilují chuťovými buňkami.
Umění jíst a milovat vyniká uklidňujícím tempem s důrazem na přípravu pokrmů a prací s kamerou, která dělá v uzavřených prostorách hotové divy. Postavy se ani nemusí vyslovovat, abychom rozuměli jejich pocitům, a emoce se v některých momentech dají krájet.

Úsvit
Úsvit
71%
v kinech od 5. 10. 2023
Chválené detektivní drama Matěje Chlupáčka nás zavádí do baťovských závodů roku 1937. Protagonistkou je továrníkova těhotná žena v podání Elišky Křenkové, která jako jediná lidsky reaguje na nález mrtvého novorozence s oběma pohlavními orgány. Bezohledné a kapitalistické mužské prostředí v tom vidí sabotáž Baťova koncernu a snímek rozvíjí řadu témat kolem pošlapávaných lidských práv, která nepřestávají být aktuální i dnes.
Úsvit má kvalitní dobovou výpravu a pokouší se o netradiční přístup k popisu prospěchářských institucionálních praktik. Světovou formu hatí snad jen nepasující animované a edukační vložky, kvůli nimž příběh místy ztrácí působivost a sílu sdělení.

White Plastic Sky

v kinech od 12. 10. 2023
Bílé plastové nebe
Bílé plastové nebe
66%
Maďarsko-slovenské animované sci-fi líčí rok 2123 jako dystopii na pomezí Sila, Soylent Green a Avatara. Planeta je po blíže nespecifikovaných klimatických událostech neobyvatelná a zbytky civilizace žijí ve městě uzavřeném v prosklené báni. Člověk může žít pouze 50 let, načež jeho tělo připadá vládě a proměňuje se v rostlinný materiál na hnojení. 
Snímek v první půlce nešetří futuristickými nápady a zařazuje i akční rychlost, ovšem po většinu ze 110minutové stopáže jde o meditativní až zenový prožitek. Společně se dvěma protagonisty, kteří nastolenému osudu vzdorují, se můžeme zamýšlet nad adekvátností daného systému a podstupujeme propojení s přírodou, jaké skýtá jen hrstka přemýšlivých existenciálních děl.