Suzume

82%
Suzume
Sedmnáctiletá Suzume poklidně žijící v Kjúšú se jednoho dne potká s tajemným mužem, který neustále pátrá po dveřích. Sleduje ho až do hor, kde jako zázrakem stojí nedotčené dveře uprostřed okolních trosek. Neviditelná síla dívku vábí, aby je otevřela, jenže na druhé straně čeká pohroma, která touží po vypuštění do světa. Rázem se začnou otevírat dveře po celém Japonsku a dívka začíná svádět boj s časem a zavíráním dveří...



Recenze: Suzume

Kinobox.cz
75%

Japonské anime Suzume je sedmým celovečerním počinem padesátiletého scenáristy a režiséra Makota Šinkaie. Ve 122 minutách střídá epické měřítko a intimní momenty. Vypráví o středoškolačce, která se shodou okolností připlete do cesty kastě „zavíračů“, kteří zajišťují, aby do Japonska z podzemí neproudili démoničtí červi, kteří můžou způsobit zemětřesení.


kknk2
kknk2
2 949 bodů
7
Suzume patří k těm líbivým dětským animákům, jež se snaží ohromit vizuálem a nějakým pěkným příběhem. To se do jisté míry daří, náročnějšímu obecenstvu však neunikne průměrnost pointy, díky které je Suzume jen dalším „nekonfliktním“ anime. 75 %
marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
8
Půvabná animace, pohádková love story, něžně realistická, s výraznějšími ozvěnami často hrozících přírodních katastrof, s kterými mají v Japonsku podstatně více zkušeností než v tuzemských podmínkách. Svižně plynoucí děj, který ani na chvíli nenudil. Nerušila mě ani předvídatelnost děje, protože jsem byla zvědavá i na drobné nuance klasického příběhu o lásce, ztrátě a schopnosti obětovat se pro druhé.
Spiridon
1 234 bodů
7
Jedná se opět o velmi nádherný vizuální počin od talentovaného Makoty Šinkaie. Animace je klasicky na špičkové úrovni s podmanivou paletou barev. Tento road trip příběh po nádherném letním Japonsku obohaceném fantaskními prvky se povedl na výbornou. Skladby, jenž ve filmu zazní, jsou jako vždy bravurní a dokážou velice dobře podtrhnout danou atmosféru jednotlivých scén. Co se týče kouzelné atmosféry snímku a strhující gradaci příběhu nemám co vytknout. Problém podle mě nastává v ústřední romanci hlavních protagonistů, jenž nefunguje tak dobře a oraganicky, jak by měla a celkově mi připadá až moc podobná romanci postav jako v jeho předešlých snímků. Ústřední mytologie tohoto fantasy světa mi příjde mnohem zajímavější a trošku lépe zpracovaná než v předešlém díle Tenki no ko, ale musím podotknout že občas působí dosti zmateně. Celkově se jedná o nádherný snímek s překrásnou letní atmosférou, která dokáže dojmout a zároveň přinášet vizuálně epické momenty.


Dodatečné informace

Původní název:
すずめの戸締まり (více)
  • Japonsko Suzume
  • Japonsko すずめの戸締まり
  • Japonsko Suzume
  • Japonsko Suzume's Door-Locking
Premiéra v ČR:
1. 7. 2023
Distributor:
Falcon
Země původu:
Japonsko
Tržby:
321,09 mil. USD (celosvětově)

Podobné


Powered byJustWatch