Letní putování po stopách novějších českých pohádek

Letní putování po stopách novějších českých pohádek
Letní putování po stopách moderních českých pohádek | Bohemia Motion Pictures
Sedmero krkavců (2015)
Titul nejlepší pohádky posledních let hrdě nese dobrodružný příběh Sedmero krkavců v režii Alice Nellis. Vydat se však po jeho stopách znamená navštívit naše východní sousedy a zamířit na Slovensko do Tater, konkrétně do Bielovodské doliny, kde Bohdanka připravovala vše na výrobu košil pro své zakleté bratry. Jeskyně, v níž ale žila, se nazývá Kostelík a najdete ji v Čechách u obce Habrůvka. Bohdančinou rodnou vesnicí je skanzen Zuberec a domovem prince Norberta zase hrad Zvíkov nad soutokem Otavy s Vltavou. 
sedmero-krkavcu-trailer
Anděl Páně 2 (2016)
Druhý díl úspěšné pohádky Anděl Páně si u režiséra Jiřího Stracha vyprosili sami diváci a divačky, takže není divu, že v době premiéry byl nejnavštěvovanějším českým filmem roku.  Když ho o rok později uvedla Česká televize jako svou vánoční pohádku, zhlédly ji přes tři miliony lidí a Anděl Páně 2 se stal nejsledovanější štědrovečerní pohádkou za posledních patnáct let. Anděl Petronel a čert Uriáš se v prvním díle toulali nádhernou zasněženou krajinou Šumavy, ale ve druhém díle již zamířili do města. Konkrétně do hradu Ledeč nad Sázavou (náměstí s prodejem párků, tržiště, brána do města, hostinec U Kroužků, Košťálův krámek zvenku) a do Českého Krumlova, v jehož ulicích chodí Anežka coby Mikuláš, Uriáš s Petronelem tu čekají na kohoutí zakokrhání a v kostele sv. Víta se Petronelovi zjeví panenka Marie. Vnitřní prostory pro krejčovskou dílnu a Košťálův dům pak filmaři našli na zámku Dolní Beřkovice.
Anděl Páně 2
Anděl Páně 2 | Česká televize
Princezna zakletá v čase 1 a 2 (2020 a 2022)
Dobrodružná fantasy pohádka Princezna zakletá v čase si stejně jako Anděl Páně vysloužila pokračování. Netrvalo to však tak dlouho, v tomto případě první a druhý díl dělily pouze dva roky. Hlavní hrdinkou příběhu je princezna Ellena, která sídlí se svým otcem na hradě Trojříčí, jehož ve filmu zpodobňuje hrad Bouzov. Tato památka z přelomu 13. a 14. století je velmi oblíbeným místem filmařů. Proslavila se již pohádkou O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1987) a objevila se v řadě dalších jako O Janovi a podivuhodném příteli (1990) nebo Princezna a půl království (2019). Jako podhradí Aspánského království posloužil skanzen Řepora. Zlá čarodějnice Murien dlí na hradě Točník a Žebrák a princ Jan vyráží za záchranou princezny z rodného Achátového zámku, ve skutečnosti zámku Sobotín, v jehož parku se uskutečnila i svatba prince Jana s princeznou Ellenou. Pro zlomení kletby se Jan, Ellena a její kamarádka, alchymistka Amélie, vydávají i k Ústům pravdy a Uchu tajemství. Jedná se o Národní památník odposlechu Lipnice nad Sázavou vytesaný do skály. Najdete zde tři plastiky – Bretschneiderovo ucho, Zlaté oči a Ústa pravdy, přičemž každý reliéf je v jiném zatopeném žulovém lomu. Prohlídka vám zabere asi dvě hodiny a celkem ujdete zhruba čtyři kilometry. 
Druhý díl Princezny se více zaměřuje na postavu alchymistky Amélie, která cestuje do Ayry, magického města alchymistů. Pro tyto potřeby mohli filmaři využít již postavené kulisy středověkého města v barrandovských studiích, v nichž natáčí zahraniční produkce. Zbytek už však absolvovali v reálu. Samozřejmě se vrátili na zámek Sobotín a hrad Bouzov, ale přibyla i nová místa jako zřícenina hradu Gutštejn (Amélie tu měla obdržet dopis od Archivalda), hrad Hukvaldy (Havraní tvrz, kam se po své porážce uchýlila Murien), svatyni Elemntů představuje Schwarzenberská hrobka v Třeboni s tím, že její vnitřek se točil v klášteře Doksany, a palác v Ayře ztvárnil klášter Emauzy v Praze. Měsíční zvony vyzvánějí na věži hradu Helfštýn a vězení představují bývalé konírny na hradě Točník.
top-kina-cr-na-black-panthera-si-vyslapla-princezna-zakleta-v-case
Princezna zakletá v čase 2 | Bohemia Motion Pictures
Tajemství staré bambitky 1 a 2 (2011 a 2022)
I další populární novodobá pohádka se dočkala pokračování. První díl Tajemství staré bambitky vznikl v roce 2011 jako štědrovečerní pohádka České televize, ale pokračování již zamířilo do českých kinosálů a tři týdny drželo prvenství v návštěvnosti. Domovem dobrotivého a naivního prince Jakuba je hrad Bítov, jehož vznik se datuje již do 11. století. Jako královská pevnost měl chránit českou zemi před vpády z Rakouska, zvenku však hrad ztvárňuje barokní zámek Lemberk u Jablonného v Podještědí. Vesnice s tržištěm, kam Anička jezdí prodávat své zboží, je skanzen v Přerově nad Labem a její rodnou chalupu byste našli ve skanzenu v Kouřimi. Cestu mezi skalami představí Bílé kameny u Jitravy, a když spolu Jakub s Aničkou promlouvají v zahradě zámku, činí tak v Bredovském letohrádku u Lvové.
Ve druhém díle se sice filmaři vrátili do skanzenů v Kouřimi a v Přerově nad Labem, ale došlo i k jedné změně, protože sídlem nového královského páru Jakuba a Aničky se stal zámek Mníšek pod Brdy, na jehož rybníku se Karaba s vnučkou plaví v neckách po zatopení podhradí. A sídlem královny Julie je zámek Jindřichův Hradec, třetí největší zámecký areál v Čechách, jenž vznikl na místě bývalého slovanského hradiště a od 12. století byl hlavním sídlem Vítkovců. Zajímavostí je, že zdejší proslulá černá kuchyně v pohádce představovala hospodu, kam přišel král Jakub pro radu ohledně opravy mostu.
Tajemství staré bambitky 2
Tajemství staré bambitky 2 | Fairytale Production – Vojtěch Resler
Korunní princ (2015)
Štědrovečerní pohádka České televize Korunní princ se natáčela na hradě Švihově, kde se nachází zakázaná komnata, Karlova komnata a rytířský sál nebo kde otec svým synům vypráví, čí obraz právě počmárali. Většina záběrů z hradu však pochází z Kokořína, uvnitř jehož hradeb princové bojují a Karel mohutně intrikuje. Hostinec, kam Jan dorazí, představuje mlýn Štampach, kolem něhož leží i všechny rybníky. Princezna Viktorie má sídlo na Křivoklátě a dračí jeskyně, kde má být obětována drakovi, je Býčí skála u Habrůvky. Rytířský turnaj se odehrával na louce pod hradem Točníkem.
pohadky-jsou-rodinnou-zalezitosti-tito-clenove-hereckych-klanu-o-tom-vi-sve-5
Korunní princ | Česká televize
Šťastný smolař (2012)
A opět Slovensko a skanzen Zuberec. Ten v pohádce Šťastný smolař představoval Filipovu rodnou ves. Když zoufalý smolař Filip uvažuje o tom, že by skočil z mostu, činí tak na mostě v Rabštejně nad Střelou. Statek, kam nakonec doputuje a má možnost si popovídat se samotnou štěstěnou, je Michalův statek v Selském muzeu v Pohledi. Kovářskou dílnu našli filmaři ve vodním hamru Dobřív a Karlosovo sídlo představuje zdálky Pernštejn. Podhradí s truhlářskou dílnou se točilo v Ledči nad Sázavou. A pokud se ptáte, kde se nachází rybník, který chtějí Filip s Kdokolivem přeplout, musíte navštívit areál v Lednici. A zmínit můžeme i velký uschlý strom, kolem něhož projíždějí na motocyklu. Jmenuje se Knížecí dub a nachází se u Podivína.
Šťastný smolař
Šťastný smolař | Česká televize
O vánoční hvězdě (2020)
A další štědrovečerní pohádka z dílny ČT. I zde se ke slovu dostává lidová architektura, dochovaná v již několikrát zmíněném skanzenu Zuberec. Učitel Václav tu žije a vyučuje místní děti. Nebeský palác, v němž sídlí všechny hvězdy včetně Deničky, představuje zámek Kačina – nádherná památka empírové architektury z 19. století. Sídlo, kde žije princezna s královnou, má podobu zámku Žleby, stejně jako všechny interiéry s výjimkou tanečního sálu, kde se pořádá ples. Ten bychom totiž našli na barokním zámku Karlova Koruna u Chlumce nad Cidlinou z 16. Století, jež bývá označovaný jako perla architekta Santiniho. Tato památka letos slaví tři sta let od svého dokončení, proto připravila mnoho novinek včetně dvou extra prohlídkových okruhů.
O vánoční hvězdě
O vánoční hvězdě | Česká televize
Peklo s princeznou (2009)
Poslední zastávku našeho filmového putování věnujeme pohádce Peklo s princeznou. Tento dobrodružný příběh s Jiřím Mádlem a Terezou Rambou v hlavních rolích oživil tradici pekla a Martin Stránský si tak mohl střihnout nabručeného Lucifera. Zámek krále Leopolda naleznete v Kroměříži, stejně jako rybník, do kterého princezna Aneta strčila prince Jeronýma. Arcibiskupský zámek Kroměříž je barokním skvostem s úžasnou květinovou zahradou. Od roku 1998 je zapsaný na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Jeronýmovým domovem je středověký hrad a renesanční zámek Frýdlant stojící na mohutné čedičové skále. Kovárna, kam chodí Aneta za svou bývalou chůvou, se nachází ve skanzenu v Kouřimi a potok, kde dovádí s jejími syny, je u louky pod Královským smrkem v Jetřichovicích, kde se nachází i Čertův mlýn, ve skutečnosti mlýn Dolský. Jezero, v němž Aneta učí Jeronýma plavat, je pískovna v Adršpachu. Pekelnou školou, v níž vládne Muribana, pak Skalická jeskyně ve Skalici u České Lípy. 
nekdy-je-misto-prince-lepsi-knize-pekel-prehled-pohadkovych-luciferu-2
Martin Stránský - Peklo s princeznou | Bioscop