Talentovaný herec odmítl Weinsteina a jeho kariéra se zasekla. Na vrchol se už nevrátil

Talentovaný herec odmítl Weinsteina a jeho kariéra se zasekla. Na vrchol se už nevrátil
Bratři Ralph a Joseph Fiennesovi společně s herečkou Francescou Annis v roce 2005. | Getty Images
V souvislosti s hnutím #MeToo a nejznámějším hollywoodským zvrhlíkem Harveym Weinsteinem se obvykle mluví o zástupu hereček, které byly vystaveny jeho (nejen sexuálnímu) nátlaku. Pro deník The Guardian však na svou nepříjemnou zkušenost s nechvalně známým producentem zavzpomínal také herec Joseph Fiennes.
Zamilovaný Shakespeare
Zamilovaný Shakespeare | Miramax
Mladší bratr Ralpha Fiennese si v roce 1998 připsal hned dvě průlomové role, a to v historickém dramatu Královna Alžběta a v romantické komedii Zamilovaný Shakespeare. Tehdy teprve osmadvacetiletý herec měl našlápnuto k úspěšné kariéře, čehož chtěl Weinstein (producentsky podepsaný pod druhým zmíněným snímkem) využít.
Weinstein Fiennesovi předložil smlouvu na pět filmů, které by herec měl pro společnost Miramax natočit. Podle Fiennese se však jednalo o agresivní šikanu a manipulaci, neboť v případě odmítnutí mu Weinstein garantoval, že to s hercovou kariérou půjde od desíti k pěti. „Způsob, jak mi to podal, mě šokoval. Ale když jsem s ním seděl v místnosti, byl jsem velmi uvědomělý, šťastný a silný, abych mohl říct, že mu nejsem nijak zavázaný. A že odcházím. On pak dal jasně najevo, že mě nepodpoří. A že se bude hodně snažit, aby mě nepodpořil. Byl jsem mimo jeho rodinu. Ale byl jsem za to opravdu rád,“ řekl Fiennes.
Matka
Matka | Netflix
Fiennesova kariéra následně opravdu nebyla tak hvězdná, jak se v roce 1998 předpovídalo. Navzdory úspěchu ve čtyřech sériích Příběhu služebnice se rozhodně nedá říct, že by dnes třiapadesátiletý herec dobyl Hollywood. Na rozdíl třeba od Matta Damona, který po chváleném Dobrém Willu Huntingovi s Weinsteinem podobnou smlouvu podepsal. Fiennes však nechtěl, aby jeho kariéru ovládal nevyzpytatelný producent, a tak se musel poněkud neplánovaně obrátit ke své další lásce, totiž k divadlu.
Přestože tedy Joseph Fiennes mluvil pouze v náznacích a nechtěl být konkrétnější, jedná se o další připomínku toho, jak Weinstein během svých nejúspěšnějších let vytvářel nátlak na mnoho talentovaných lidí z Hollywoodu a že jeho amorální působení dalece přesahuje oblast sexuality. V první řadě mu vždy šlo o moc a kontrolu lidských životů.