Za lepší postavení žen. Topmodelka Emily Ratajkowski toxický Hollywood nešetří

Za lepší postavení žen. Topmodelka Emily Ratajkowski toxický Hollywood nešetří
Emily Ratajkowski | Getty Images
Jednatřicetiletá Ratajkowski si naposledy zahrála roku 2019 v kriminálce Zloději a lháři, od té doby se věnuje modelingu, psaní, natáčení podcastu a také rodině. S filmovým producentem Sebastianem Bear-McClardem má dvouletého syna Sylvestera (jemuž říká Sly) a nyní žije sama. Minulé září totiž zažádala o rozvod. McClard ji údajně podváděl a před několika dny se na veřejnost dostala obvinění, podle nichž sexuálně zneužíval a obtěžoval ženy už během manželství s Ratajkowski.
Modelka o těchto věcech moc nemluví. V nedávném rozhovoru pro Los Angeles Times se svěřila, že nechce riskovat opatrovnictví svého syna. „Všimla jsem si, že ženy, které jednají otevřeně a upřímně, často nedostanou děti do péče,“ vysvětlovala Ratajkowski, jež dělá modelku od svých 14 let. Začínala v pubertálních magazínech jako Girl’s Life, posléze podepsala smlouvu s Ford Models. Před deseti lety ji proslavila role v hudebním videoklipu Robina Thickeho, kde tancovala s odhalenými ňadry. Poté se etablovala jako topmodelka vedle Gigi Hadid či Kendall Jenner, nyní je hlavní tváří kampaně Toryho Burche pro Versace.
Vítej doma
Vítej doma | Vertical Entertainment
Na sociální sítě přidává odvážné a vyzývavé příspěvky. Její tělo jí dokázalo zajistit postavení, kdy se může projevovat jako tvůrkyně a umělkyně, nikoli pouze jako múza. To se týkalo i vysněné herecké kariéry, již načala ve velkém stylu. V thrilleru Davida Finchera Zmizelá ztvárnila roku 2014 studentku, která má aféru se svým profesorem v podání Bena Afflecka. Její agent a PR tým jí poté sháněli role, které by ji etablovaly jako herečku. 
Připsala si několik vedlejších úloh ve filmech We Are Your Friends, Vítej doma nebo Jsem božská, avšak požadovaného respektu se jí nedostávalo. Necítila se jako umělkyně. „Připadala jsem si jako flák masa. Lidé mě soudili, šeptali si: ‚Má i něco jiného kromě poprsí?‘“ Roku 2020 jí došla trpělivost a vyhodila svého agenta, reklamní tým i manažera. „Nevěřila jsem jim. Mobil si dokážu zvednout sama, mohu se za sebe rozhodovat. Nikomu z nich neležely na srdci mé zájmy. A všichni nenávidí ženy,“ převedla Ratajkowski téma na nejožehavější problém Hollywoodu v doznívající éře producenta a usvědčeného sexuálního násilníka Harveyho Weinsteina.
V knize My Body vzpomínala na párty, jíž se účastnila ještě s manželem McClardem. Jeho opilý agent k ní měl přistoupit a povědět jí, že je slavná skoro jako Pamela Anderson, než dostala žloutenku. Večírek se hemžil producenty, kteří dle vyprávění Ratajkowski „ještě před dvěma lety líbali Harveymu Weinsteinovi prsten a mladé klientky přemlouvali, aby se s ním potkávali v hotelových pokojích“. Protivilo se jí, že McClard s těmito lidmi spolupracuje. A jak se nakonec ukázalo, sdílí s nimi i ty nejhorší skutky na ženách. „Mužské názory mě momentálně nezajímají, všechno to jsou lži. Nemám na mysli nevěru. Tohle je prostě příšerný svět. Hollywood je zvrácený a temný“ tvrdí Ratajkowski. 
S muži však randit nepřestává. Přála by si najít spřízněnou duši, která danému průmyslu rozumí a uměla by ji před ním ochránit. To ale nyní shledává jako nemožné. Paparazzi ji v minulých měsících zachytili po boku Brada Pitta, Harryho Stylese či komika Erica Andrého, ale Ratajkowski se prý soustředí na sebe a na svého syna. „Na muže nemyslím. Pracuji, jsem matka na plný úvazek. Mám toho hodně,“ tvrdí žena, která se lépe cítí v zákulisí modelingu, kde se baví hlavně se ženami nebo s queer lidmi. I tento průmysl ale ovládají bílí muži a Ratajkowski prý zažila večírky, na nichž vlivní ředitelé zacházejí s modelkami jako s prostitutkami.
Emily Ratajkowski
Zleva Adwoa Aboah, Emily Ratajkowski a Olivia Wilde na oscarovém večírku Vanity Fair 12. března 2023 | Getty Images
V sedmadvaceti letech si prošla existenciální krizí a během terapií zjistila, že ji nejvíc naplňuje čtení a psaní. Začala tvořit eseje a kontaktovala autory a autorky, jež obdivovala, s prosbou o feedback. Jako literárního agenta chtěla Davida Kuhna, jemuž zaslala 90 stran textu, z nichž posléze vzešla sbírka My Body. Konverzaci o feminismu a zacházení s ženami v muži řízeném prostoru dále rozvíjí ve zmíněném podcastu, který najdete na Spotify. Přidává až dvě epizody týdně.
Stále se účastní i hereckých konkurzů. Roku 2021 přišla o roli v Trojúhelníku smutku, který zazářil na festivalu v Cannes a dostal se až na Oscary. Úloha zhýčkané modelky připadla Charlbi Dean, která loni ve dvaatřiceti letech nečekaně zemřela. Emily Ratajkowski však hollywoodské vavříny nepotřebuje. Soustředí se na vytvoření mediální společnosti po vzoru Hello Sunshine pod vedením Reese Witherspoon, která se věnuje posílení ženského vlivu v kultuře a ve společnosti. A to je stále něco, co nejen filmový průmysl akutně potřebuje.

Kinolog: Italský instalatér zfetovaný houbami hodlá zachránit svět. A dívají se na to děti
Ostatní9. 4. 2023
Kinolog: Italský instalatér zfetovaný houbami hodlá zachránit svět. A dívají se na to děti