Filmového producenta Harvey Weinsteina čeká hodně dlouhá vězeňská karanténa

Filmového producenta Harvey Weinsteina čeká hodně dlouhá vězeňská karanténa
Harvey Weinstein | CNN
Harvey Weinstein, nechvalně známý hollywoodský producent, jenž stojí za spoustou známých a oceňovaných filmů (Zamilovaný Shakespeare, některé filmy Quentina Tarantina, Roberta Rodrigueze nebo Martina Scorseseho), jenž byl uznán vinným ze znásilnění a sexuálního nátlaku, byl ve středu v USA odsouzen k 23 letům vězení (hrozilo mu až 29 let, obhajoba žádala pětiletý trest). Kromě toho bude také zapsán do rejstříku sexuálních násilníků.
Vlivný producent dokonce mohl dostat i doživotí, z některých bodů obžaloby však byl zproštěn viny. Před vynesením rozsudku pronesl závěrečnou řeč, v níž vyjádřil "hlubokou lítost" a posléze se ženám omluvil. Zároveň ale dodal, že hnutí #MeToo dle něj už zašlo příliš daleko.
Největší skandál Hollywoodu? Vlivný producent Harvey Weinstein obviněn z obtěžování žen a znásilnění
Téma12. 10. 2017
Největší skandál Hollywoodu? Vlivný producent Harvey Weinstein obviněn z obtěžování žen a znásilnění
To vzniklo před dvěma roky právě v souvislosti s Weinsteinovou kauzou. Ženy z celého světa se díky této kampani začaly veřejně svěřovat se svými mnohdy velice traumatizujícími zkušenostmi se sexuálním obtěžováním, jichž se na nich dopouštěli především muži Weinsteinova typu - mocné osobnosti z oblasti kultury, politiky apod.
Weinsteina ze sexuálního nátlaku obvinilo skoro sto žen, většina případů již je ale promlčena nebo neprokazatelná. Odsouzený zpočátku argumentoval tím, že ženy s ním měly styk dobrovolně.
V loňském roce se objevila zpráva, že se o Weinsteinovi a jeho aféře chystají hned dva filmy. Jeden napíše i natočí Brian De Palma (Zjizvená tvář, Neúplatní), druhý má v plánu produkční společnost Brada Pitta. Zatímco De Palmův film by měl být koncipovaný jako horor (a Weinsteinovo jméno v něm nebude figurovat), snímek v Pittově produkci bude příběh vyprávět z pohledu dvou novinářek z New York Times, které se Weinsteinovou kauzou začaly zabývat.
Harvey Weinstein
Harvey Weinstein