Odmítl se vysvléct před režisérem a skončil. Zneužívání se v Hollywoodu netýká jen žen

Odmítl se vysvléct před režisérem a skončil. Zneužívání se v Hollywoodu netýká jen žen
Matthew Lawrence – Boy Meets World | American Broadcasting Company (ABC)
Herec, jehož si můžeme pamatovat také ze seriálů Boy Meets World nebo Melissa a Joey, šel s pravdou ven v nedávné epizodě Brotherly Love Podcast, jíž se zúčastnil s bratry Joeym a Andrewem. „Jen málo mužů z tohoto průmyslu se o tom odvážilo hovořit,“ uvedl Lawrence s tím, že pozornost se přirozeně upíná hlavně na ženy, které si obtěžováním na pracovištích prochází ve větším měřítku. „Myslím, že se nám děje přibližně jen třetina toho, co ženám. Ale procházíme si tím taky,“ pokračoval herec, jenž se několikrát setkal s protežováním ze strany mocných. A to za nepřijatelných podmínek.
Jako příklad uvedl podivné setkání s věhlasným filmařem, které mu mělo zajistit roli v marvelovské sérii. „Přišel jsem o castingovou agenturu poté, co mě prominentní režisér v županu ve svém hotelovém pokoji požádal, ať si sundám oblečení. Nemohu uvěřit, že mě na takovou schůzku vůbec poslali,“ popisoval herec, jehož chtěl nejmenovaný filmař nafotit bez oblečení. Lawrence však místnost opustil a agentura, již se rovněž rozhodl nejmenovat, od něj dala ruce pryč.
Matthew Lawrence a Joey Lawrence
Matthew Lawrence (vlevo) s bratrem Joeym – Melissa a Joey | Disney
Podle Lawrence je stále obtížné o podobných zkušenostech veřejně mluvit, jelikož u mužských obětí se sexuální obtěžování zlehčuje. Sám zmínil případ Terryho Crewse, jenž roku 2017 obvinil ze zneužití agenta Adama Venita ze společnosti WME. Ten mu prý osahával genitálie na večírku. Crews agenturu zažaloval a soudní spor vyhrál, Venit musel společnost opustit. Podle Lawrence však čelil posměškům a lidé mu neveřili, neboť „reprezentuje maskulinitu a společnost není připravená přijmout, že něco takového se děje také mužům“.
Filmovým průmyslem skutečně otřásla zejména kauza producenta Harveyho Weinsteina, jehož ze sexuálního vykořisťování a zneužívání obvinila spousta známých žen. Většinou se jednalo o herečky, které se v mužském průmyslu setkávají se sexismem a genderově podmíněným násilím a prochází systémem, kdy mají za příležitost platit vlastním tělem. Díky MeToo a Weinsteinově odsouzení se situace zlepšila a některé oběti, které se dřív strachovaly o svou kariéru, neváhají veřejně vystoupit. Sharon Stone například sepsula Hollywood ve svých memoárech, kde vzpomínala, jak ji producenti nutili k sexu s hereckými kolegy. Závažnému tématu se rovněž věnuje stále víc filmů jako Bombshell ze zpravodajského prostředí, Blondýnka o Marilyn Monroe nebo Když promluvila o Weinsteinově případu.
Oběťmi sexuálně motivovaných útoků či manipulace jsou rovněž muži, kteří své traumatizující zkušenosti stále častěji vynášejí na světlo. Hned několik například obvinilo z obtěžování herce Kevina Spaceyho, přičemž Anthonymu Rappovi bylo v době incidentu v roce 1986 čtrnáct let. Rapp slavného herce zažaloval, ale u soudu nepochodil pro nedostatek důkazů.
Čerstvě oscarová hvězda Velryby a Mumie Brendan Fraser zase ukázal prstem na tehdejšího šéfa hollywoodské asociace zahraničních novinářů Philipa Berka, jenž jej osahával před hotelem v Beverly Hills roku 2003. Fraserův odmítavý postoj podle něj přispěl k dlouholetému vykolejení jeho kariéry. Pro CBS Mornings se loni v prosinci svěřil, že si z toho odnesl psychické trauma a přestal hrát podle mocenských pravidel Hollywoodu, která se do té doby snažil dodržovat.
Brendan Fraser – Mumie (1999)
Brendan Fraser – Mumie (1999) | Universal Pictures
Lawrencův případ není ojedinělý, což v podcastu potvrdil i jeho bratr Joey, známý třeba ze seriálu Havaj 5-0. „Kdykoli k tomu došlo, a dělo se to často, byla to pro mě vždy otázka principu. Prostě jsem to neudělal. Přišel jsem kvůli tomu o spoustu rolí,“ přiznal sedmačtyřicetiletý muž, podle něhož se přitom podlehnutí mocenským praktikám od hereček a herců očekává. „Znám hodně lidí, kteří se podvolili. Netuším, do čeho je namočili, a ani o tom nehodlám spekulovat. Mohu vám však říct, že se to odehrálo v prostředí, kde se podobné věci pokládají za normální,“ uzavřel.

Kinolog: „Zítra se bude souložit všude.“ Je seriál Volha tak vulgární, že nepatří na ČT?
Ostatní30. 4. 2023
Kinolog: „Zítra se bude souložit všude.“ Je seriál Volha tak vulgární, že nepatří na ČT?