Sympatický drsňák Tom Hardy se na akční spektákl připravuje tím, že drtivě vítězí v turnajích bojových umění

Sympatický drsňák Tom Hardy se na akční spektákl připravuje tím, že drtivě vítězí v turnajích bojových umění
Tom Hardy | Lionsgate
Tom Hardy má možná ve většině filmů obličej zakrytý maskou a jeho hlubokému chrapláku obtížně rozumí i americké publikum, ale jeho herectví bylo vždy založené na fyzickém projevu a kompletním převtělení do určité role. Ve filmu Warrior z roku 2011 vystupoval jako neporazitelný MMA zápasník, jenž v tichosti nakráčí do ringu a teatrálním arogantním soupeřům nedá šanci. A právě tuhle svou tvář nyní pětačtyřicetiletý herec ukazuje sportovnímu světu, když obráží turnaje v jiu-jitsu a umisťuje se na nejlepších pozicích.
Magazín The Direct přinesl reportáž o Hardyho účasti na akci zvané UMAC Milton Jeynes Brazilian Jiu-Jitsu Open, která se konala 17. září ve Velké Británii. Slavný herec, jehož známe také z filmů REVENANT, Dunkerk či Šílený Max: Zběsilá cesta, se na turnaj zapsal pod svým skutečným jménem Edward Hardy, tudíž ho nikdo neočekával. Samotní organizátoři se o jeho účasti dozvěděli jen týden předem. Bez fanfár a humbuku přišel, zvítězil a ochotně se bavil a fotografoval s fanoušky i s ostatními soutěžícími. Trochu jako Tommy Conlon ve Warriorovi, byť ve značně vřelejším podání.
„Bylo nám ctí, že se naší soutěže zúčastnil. Každý ho poznal, ale on se choval velice skromně a ochotně si vyhradil čas na fotografování s fanoušky,“ potvrdil mluvčí společnosti Ultimate Martial Arts Championships. Hardy už minulý měsíc zazářil na turnaji REORG Open Jiu-Jitsu Championship ve Wolverhamptonu, kde získal zlaté medaile v divizích Gi (s kimonem) i No-Gi (bez kimona). Minulý víkend pak Hardy, jenž se blíží získání fialového pásku (třetí úroveň z pěti), porazil všechny své soupeře a opět vybojoval zlato.
Brazilské jiu-jitsu, zaměřené na boj na zemi za užití páčení a škrcení, Hardymu slouží jako skvělá průprava na nadcházející akčňák Havoc. Ten režíruje Gareth Edwards, jenž dal světu fenomenální akci ve filmech Zátah: Vykoupení a Zátah 2, a Hardy hodlá předvádět své bojové dovednosti naostro.
A to i přesto, že si během natáčení druhého Venoma ošklivě poranil kolena a musel podstoupit dvě operace. Pro snímek Havoc, který vypráví o detroitském detektivovi zaplétajícím se s kriminálním podsvětím, se ale očividně dostal do nejlepší formy. Očekávaný film, v němž si zahrají také Timothy Olyphant či Forest Whitaker, zatím nemá stanovené datum premiéry, ale šušká se o prosincovém uvedení.
Tom Hardy tedy navazuje na herecké kolegy jako Keanu Reeves, Henry Cavill či Halle Berry, kteří v posledních letech rovněž plnili titulky magazínů nikoli ve smokingu a šatech, nýbrž v kimonu či boxerských rukavicích. Filmové fandové jistě doufají, že se tyto zkušenosti pozitivně promítnou do Evansova filmu, který bude na kontaktních soubojích bezpochyby založený.

Kinolog: Drama Ucho zničilo svého scenáristu, ale Bohdalová a ostatní vyvázli bez úhony

Jde o jeden z nejslavnějších filmů z minulého režimu, co skončily v trezoru. Nyní jde do kin jeho restaurovaná verze. Recenze se noří hluboko do minulosti, nachází nečekané paralely a ukazuje, v čem je Ucho nadčasový snímek.