To nejlepší z kriminálních seriálů na Netflixu

To nejlepší z kriminálních seriálů na Netflixu
Manhunt: Unabomber | Discovery Channel

Kaštánek, 84 %

Dánský kriminální seriál Kaštánek je adaptací stejnojmenné knihy Sørena Sveistrupa. Detektivka kodaňské policie v tomto napínavém příběhu pátrá po sériovém vrahovi, který vždy na místě činu nechává figurku z kaštanů. Nalezené stopy navedou policisty na rok starý případ zmizení dcery vlivné političky. Kaštánek obsahuje vše, co má správná detektivka mít – mrazivou atmosféru, inteligentní a odhodlané kriminalisty, napínavý příběh, vyšinutého zločince a na konci pořádné překvapení v případě odhalení totožnosti vraha.
Kaštánek
Kaštánek | Netflix

Neuvěřitelná, 85 %

Americká kriminální minisérie Neuvěřitelná vznikla na základě skutečných událostí. Mladá dívka je obviněna ze lži o znásilnění, jenže dvě detektivky vyšetřují sérii děsivě podobných útoků. Kde leží pravda? Seriál Neuvěřitelná byl nominovaný na čtyři ceny Emmy, Zlatý glóbus a ceny BAFTA.
Neuvěřitelná
Neuvěřitelná | Netflix

Manhunt: Unabomber, 85 %

Americký seriál Manhunt také vychází ze skutečných událostí. Agenti FBI se v něm snaží dopadnout bombového útočníka zvaného Unabomber, který terorizoval USA dvacet let. Pořad se nakonec dočkal svou řad, a zatímco ta první je o stíhání Unabombera, druhá se zabývá jiným skutečným případem – bombovým útokem v olympijském parku v roce 1996 v Atlantě.
Sam Worthington
Manhunt: Unabomber

Perníkový táta, 87 %

Seriál Perníkový táta v době jeho premiéry sledoval snad úplně každý. Příběh o středoškolském profesorovi, který se tváří v tvář smrti dostane na šikmou plochu a začne vyrábět drogy, aby zabezpečil rodinu, si vysloužil řadu ocenění. Získal šestnáct cen Emmy a dva Zlaté glóby. Tvůrci seriálu si do hlavních rolí vybrali schválně méně známé hvězdy, pro Bryana Cranstona a Aarona Paula to ale bylo štěstí. Zakrátko je znal celý svět a Bryan má na památku na seriál na pravém prsteníčku stylové tetování.
Anna Gunn, Bryan Cranston
Perníkový táta (2008) | © 2008 AMC

Dark, 87 %

Německý mysteriózní seriál Dark kombinuje kriminálku se spirituálním nádechem a výsledkem je mrazivá podívaná, kterou mnozí přirovnávají ke Stranger Things. V lesích se ztratí dva chlapci, a i když se rozjede pátrání, jediným výsledkem jsou odhalená tajemství spojená s nedalekým městečkem i jeho obyvateli. A tušení, že v lesích se skrývá temná nadpřirozená síla. Dark je prvním německým seriálem produkovaným Netflixem a většina natáčení probíhala u Berlína v lesích bývalého vojenského cvičiště.
Louis Hofmann
Dark

Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu, 88 %

Ve výběru toho nejlepšího ze světa zločinu nemůže chybět ani velmi oblíbený britský gangsterský seriál Peaky Blinders. Příběh začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Uprostřed průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech – Peaky Blinders. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. V roce 2018 seriál získal cenu BAFTA.
Peaky Blinders - Gangy Birminghamu (2013-2022)
Peaky Blinders - Gangy z Birminghamu | BBC

Sherlock, 89 %

A další britský seriál. Sherlock spatřil světlo světa v roce 2010 a stal se dalším velkým hitem, který ihned po odvysílání na BBC koupila i Česká televize. Nyní je Sherlock k dispozici na Netflixu a diváci si díky tomu mohou tuto moderní adaptaci slavných románů Arthura Conana Doylea pustit znovu. Z Martina Freemana a Benedicta Cumberbatche se rázem staly hvězdy a seriál jim oběma otevřel cestu do Hollywoodu a k těm nejslavnějším filmovým sériím. Benedict si s Martinem zahrál i v trilogii Hobit (Benedict namluvil draka Šmaka, zatímco Martin si střihl hlavní roli Bilba Pytlíka) a Benedict se poté stal jednou z hvězd Marvelu, když se ujal role Doctora Strange.
Zajímavostí je, že Sherlock byl i trochu rodinnou záležitostí. Rodiče Sherlocka Holmese ztvárnili Benedictovi skuteční rodiče Wanda Ventham a Timothy Carlton, manželku doktora Watsona hrála Martinova tehdejší životní partnerka Amanda Abbington, se kterou žil šestnáct let a s níž má dvě děti. Seriál se ale nelíbil pouze publiku, ocenili ho i odborníci, a proto si došel pro devět cen Emmy, sedm cen BAFTA a jednu nominaci na Zlatý glóbus.
Benedict Cumberbatch, Martin Freeman
Sherlock

Mindhunter, 89 %

V americkém kriminálním seriálu Mindhunter: Lovci myšlenek stopují speciální agenti FBI sériové vrahy a násilníky. Seriál je založený na stejnojmenné knize z roku 1996, která pojednává o tom, jak proniknout do mysli sériového vraha, čímž dojde k jeho dopadení. Seriál inspirovaný skutečnými zločiny byl nominovaný na dvě ceny Emmy. Producentem pořadu je David Fincher, který i režíroval několik epizod.
Anna Torv, Holt McCallany
MINDHUNTER: Lovci myšlenek

Papírový dům, 89 %

Španělský fenomén Papírový dům byl asi největším seriálovým hitem několika posledních let. Osm zlodějů v něm vezme rukojmí a zamkne se v Královské španělské tiskárně cenin. Hlava zločinců zvaná Profesor manipuluje policií tak, aby postupovala podle jejího plánu. Nikdo však úplně neví, jaký Profesor včetně jeho kumpánů je. A neznali ho ani sami herci, neboť tvůrci seriálu dávali hercům scénář k jednotlivým dílům jen k příslušné epizodě. Nikdo tak nevěděl, co jeho postavu v budoucnu čeká. Proto se i všechny epizody točily po sobě, žádné přeskakování. A pokud vám někdy přišla povědomá postava zlodějky Tokio, vězte, že její vizáž se inspirovala postavu Mathildy z filmu Leon.
Pedro Alonso
Papírový dům | Atresmedia/Netflix

Narcos, 92 %

A chybět samozřejmě nemohou ani Narcos a Narcos: Mexiko. Oba seriály z prostředí drogových kartelů se těší vysoké sledovanosti. Příběh seriálu Narcos je inspirovaný skutečnými událostmi, kdy agent Javier Peňa měl za úkol infiltrovat se k Pablu Escobarovi a dopadnout nejen jeho, ale celý kartel Medellin. Touto snahou se zabývají první dvě série seriálu, jež se odehrávají mezi lety 1979 a 1993. Třetí řada se již věnuje kartelu Cali bratrů Rodriguezových a odehrává se v roce 1994.
Zajímavostí je, že Pablo Escobar za dobu svého působení pašoval každý týden kokain v hodnotě sedmdesáti milionů dolarů. To mu vynášelo dvacet miliard dolarů ročně. Escobar tak patřil mezi nejbohatší muže světa. Říká se, že každý měsíc utratil přibližně tři tisíce dolarů za nákup gumiček na ukládání bankovek. Ale neskladoval je moc dobře, krysy mu každý rok sežraly asi deset procent, což je každoroční ztráta dvou miliard dolarů!
Jelikož si Narcos vedl u diváků skvěle, vznikl v roce 2018 zmíněný spin-off Narcos: Mexiko věnující se dopadení kartelu Guadalajara.
Narcos
Narcos | Netflix
Za sebe pak mohu určitě doporučit islandský seriál V pasti a velmi zajímavý je prý i britský seriál Giri/Haji.