Mohl být knězem, nakonec zvítězilo herectví, pravda a láska. David Švehlík slaví padesáté narozeniny

Mohl být knězem, nakonec zvítězilo herectví, pravda a láska. David Švehlík slaví padesáté narozeniny
David Švehlík | Česká televize
David Švehlík se narodil 6. dubna 1972 v Liberci herci Aloisi Švehlíkovi a ekonomce Florentině Švehlíkové. Než nastoupil na gymnázium, hrál David Švehlík závodně tenis. Se svým otcem se na divadelních prknech prvně představil ve svých čtrnácti letech v inscenaci Svatá Jana na půdě pražského Divadla ABC. David vystudoval Akademické gymnázium v Praze, v Litoměřicích absolvoval jeden ročník teologického konviktu. „Uvěřil jsem v boha někdy v sedmnácti letech a přirozeně jsem toužil po křtu. Byl to natolik silný impuls, že nic jiného než život pro boha a víru pro mě tenkrát nemělo význam,“ vyprávěl Švehlík pro Katolický týdeník.
David pobýval nějakou dobu v Římě, kde navštěvoval Lateránskou univerzitu. „Dnes nemůžu nevidět, že v tom byl také velký kus naivity, romantiky i lidské nezralosti a neznalosti sebe sama,“ dodal herec. Nakonec se vrátil do Prahy, kde vystudoval filosofii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a divadelní režii na DAMU. To, jak se nakonec rozhodl, později docenili tuzemští filmoví, televizní a divadelní diváci a divačky a Švehlíkova maminka. „Dnes rozumím tomu, že si máma neuměla představit, že bych neměl rodinu. Táta to vše nechával na mně, respektoval, když jsem z domova odcházel, i když jsem se tam vracel. Vnímal jsem, jak je pro něj důležité, abych se uměl nejen rozhodnout, ale také nést za to zodpovědnost,“ svěřil se Švehlík magazínu Prima ŽENY.
V roce 2002 začal působit v Divadle Na zábradlí, hrál v Ungeltu, Divadle ABC, v Národním divadle nebo A Studiu Rubín.
david-svehlik
Román pro ženy (2005) | Sony
Před kamerou se poprvé objevil v roce 2003 ve francouzském televizním filmu Jean Moulin, une affaire française, kde si zahrál přítele hlavní hrdinky. První tuzemskou filmovou roli získal ve snímku Bolero, kde se setkal se svým otcem Aloisem. Následně v divácky úspěšné adaptaci knihy Michala Viewegha Román pro ženy (2005) ztvárnil postavu Huberta. V úspěšné televizní pohádce Anděl Páně (2005) si zahrál hraběte Maxmiliána.
Spolupráci s režisérem Robertem Sedláčkem Švehlík navázal díky psychologickému dramatu Pravidla lži (2006), kde se objevil po boku Jiřího Langmajera, Igora Chmely nebo Kláry Issové. Sedláček Švehlíka později obsadil do hlavní role televizního seriálu Život a doba soudce A. K. (2014 – 2017), kde musel v úloze soudce Adama Klose trpělivě vstřebávat pohnuté příběhy a konflikty znesvářených stran soudních sporů. V roce 2020 si David Švehlík zahrál reklamního režiséra v úspěšné komedii Patrika Hartla Prvok, Šampón, Tečka a Karel (2020).
Úsměvy smutných mužů
Pomyslným vrcholem dosavadní filmové kariéry Davida Švehlíka byla hlavní role abstinujícího alkoholika v dramatu Dana Svátka podle předlohy Josefa Formánka Úsměvy smutných mužů (2018). Švehlík zde předvedl mimořádně autentický projev, kdy se v jeho rejstříku střídalo alkoholické poblouznění, výbuchy hněvu, lítost, pokora a touha udělat svůj život lepším. V tomto snímku se opět potkal se svým otcem Aloisem. Poprvé to bylo ve zmiňovaném Boleru, podruhé v televizním snímku Operace Silver A, v roce 2019 v komediálně laděném dramatu Na střeše.
Alois Švehlík, David Švehlík
Na střeše - s otcem Aloisem | če
Zajímavostí je, že David hrál svému otci třikrát jeho mladší já. Jednou ve snímku Alois Nebel (2011), v němž herci vytvořili předobrazy výsledné animované podoby filmu, v minisérii Já, Mattoni (2016) a v životopisném snímku o Janu Ámosovi Komenském Jako letní sníh (2021).
V rozhovoru pro Lidovky.cz z roku 2016 David Švehlík prohlásil, že jeho otec pro něj vždycky byl a bude vzor, nikoliv však herecký. „Nemyslím si, že je dobré mít herecký vzor. Nesmíte nikoho kopírovat, protože sílu mají jen originální věci. Smysl má pozorovat, jak si který herec připravuje text a jak pracuje s ostatními lidmi. Zbytek má mít herec v sobě, nebo to musí najít,“ vysvětlil.
Martin Pechlát, David Švehlík
Prvok, Šampón, Tečka a Karel | BontonFilm
Davidu Švehlíkovi je dnes jubilejních padesát let. V květnu a červnu ho můžete vidět na letní scéně Divadla Ungelt ve hře Deštivé dny (Heith Huff), kde září po boku Richarda Krajča v kriminálním příběhu o přátelství dvou chicagských policistů. Na filmových plátnech se představí v polovině srpna v nové romantické komedii Přání k narozeninám.
Sláva u něj budí rozpaky, přiznává nicméně, že mu částečně dělá dobře. Pro Paní domu řekl, že je sice slušný a zodpovědný, nechce si ale nasazovat svatozář. „Sprostá slova umím a nepiju jen limonádu!“ dodal. S exmanželkou, herečkou Jitkou Schneiderovou, má David Švehlík dceru Sofii Annu. V roce 2015 se oženil podruhé, s Vendulou Švehlíkovou má dva syny. V rozhovoru pro Deník.cz z roku 2018 odpověděl na otázku, co v životě nejvíc pomáhá, slovy „pravda a láska.“