Thor vás vezme mezi žraloky, Ant-Man do říše hmyzu a Loki na noční safari

Thor vás vezme mezi žraloky, Ant-Man do říše hmyzu a Loki na noční safari
Shark Beach with Chris Hemsworth | National Geographic

Galapágy (Galapagos, 2006)

Jako první přichází na řadu britská herečka Tilda Swinton, která se v Marvelu představila v roli Prastaré ve snímcích Doctor Strange, Avengers: Endgame a stejnou postavu namluvila i pro animovaný seriál What If...?
Než ji ale ulovil Marvel, namluvila v roce 2006 třídílný přírodopisný dokument Galapágy v produkci BBC. Nechte se zasvětit do historie těchto krásných ostrovů od jejich stvoření, přes rozsáhlé Darwinovo bádání až po jejich současné obyvatele. Zajímavostí je, že komentáře v roli Charlese Darwina čte Tom Hiddleston (Loki). Galapágy slibují velmi kvalitní dokument, který se u diváků těší vysokému hodnocení 85 %.
Galapágy
Galapágy | Patrick Morfia

Jižní Pacifik (South Pacific, někdy také Wild Pacific, 2009)

Benedict Cumberbatch patří v současnosti mezi jedny z nejvyhledávanějších herců. Za pozornost ale nestojí pouze jeho herecké výkony, nýbrž i hlas, kterým upoutal již jako drak Šmak v Hobitovi. Než se tak ale stalo a než na sebe Benedict strhl světovou pozornost jako Sherlock a Doctor Strange, namluvil v roce 2009 šestidílný dokument BBC Jižní Pacifik.
Jeden oceán. Dvacet tisíc ostrovů. Čtvrtina světového vodstva. Výjimečná divoká příroda, kultura i historie fascinujícího oceánu a jeho tisíců ostrovů se odhaluje v tomto jedinečném dokumentu. Díky svým korálovým útesům, lagunám a dramatickým atolům představuje Pacifik cosi jako předobraz ráje.
Jížní Pacifik
Jižní Pacifik | BBC
I tento dokument patří mezi výborně hodnocené (95 %) a kromě nádherných záběrů přírody divačky a diváci oceňují právě Cumberbatchův podmanivý komentář a hudbu. Součástí seriálu je i sedmá epizoda z natáčení jménem Making Wild Pacific, která zachovává stejný koncept jako u dokumentu Zázračná planeta.
Jako bonbónek na závěr doplním, že Benedict během natáčení narazil na nečekaný problém související s výslovností slova penguin (tučňák). Kvůli svému britskému přízvuku ho neuměl vyslovit správně a dodnes si z něj proto všichni dělají legraci. Došlo na to i v pořadu Graham Norton show.

Dolphin Reef (2018)

Dolphin Reef je prvním z uvedených přírodopisných dokumentů, které netočilo BBC, ale Disney+, a který kromě záběrů přírody slibuje i rodinnou zábavu, neboť je pojatý jako příběh jednoho delfíního puberťáka. Zdá se, že Echa, mladého delfína, mnohem více zajímá prozkoumávání velkolepého domova korálových útesů než učení se, jak v něm přežít. Lekce od jeho rodiny ho ale mohou povzbudit, aby svou roli v mořské komunitě zvládl.
Komentář k snímku namluvila Natalie Portman, která se v Marvelu představila jako vědkyně Jane Fosterová. Z vybraných dokumentů má Dolphin Reef druhé nejnižší hodnocení(„pouhých“ 74 %), což je dáno zaměřením na rodiny s dětmi.
Dolphin Reef
Dolphin Reef | Disney

Noční planeta v živých barvách (Earth at Night in Color, 2020)

Noční planeta v živých barvách je prvním zástupcem Apple TV+. Tato dokumentární série, kterou namluvil slavný bůh klamu a falše Loki, tedy Tom Hiddleston, byla natočena na šesti kontinentech za pomoci nejpokročilejší technologie filmových kamer, díky které bylo možné zachytit noční život zvířat a jejich dosud neznámé chování, navíc vůbec poprvé v živých barvách.
Natáčení trvalo rok a půl, protože štáb pracoval pouze šest dní v měsíci, aby využil nejsilnějšího měsíčního světa, proto se točilo souběžně na různých místech. Kromě nádherných a barevně dosud neviděných filmových záběrů dokument poukazuje i na často opomíjený problém světelného znečištění naší planety. I tomuto dokumentu patří velmi vysoké hodnocení (84 %). První šestidílnou řadu doplnila o rok později druhá se stejným počtem epizod.
Noční planeta v živých barvách
Noční planeta v živých barvách | Apple TV+

Maličký svět (Tiny World, 2020)

Druhým zářezem společnosti Apple je Maličký svět. Tato dokumentární série, kterou namluvil Paul Rudd (marvelovský Ant-Man), ukazuje maličké, méně známé tvory z živočišné říše a pozoruhodné způsoby, kterými dokážou přežít.
Tvůrce dokumentu Tom Hugh Jones prozradil, že natáčení sice trvalo rok, ale pokud by se sečetly natáčecí dny všech štábů, vydalo by to na deset let. Na vzniku pořadu se totiž podílelo dvacet týmů, které pracovaly v různých lokacích světa současně. Dohromady se jim podařilo zachytit přes dvě stě živočišných druhů.
Stejně jako v případě Noční planety i u Maličkého světa se po první šestidílné řadě diváci po roce dočkali druhé, stejně dlouhé. Maličký svět si od publika vysloužil hodnocení 92 %.
Maličký svět
Maličký svět | Apple TV+

Chris Hemsworth na pláži žraloků (Shark Beach with Chris Hemsworth, 2021)

A chybět nemůže ani National Geografic, který nás ve svém dokumentu Chris Hemsworth na pláži žraloků vezme mezi jedny z nejobávanějších mořských predátorů v doprovodu samotného boha hromu Thora.
Hollywoodská hvězda Chris Hemsworth se již od dětství zajímá o žraloky. I dnes ho coby vynikajícího surfaře z Byron Bay, jedné ze žraločích metropolí, tento tvor fascinuje. Pojďme se po jeho boku podívat na komplikovaný vztah lidí a žraloků.
Všichni víme, že v Austrálii po útoku žraloků umírá mnoho lidí, což vedlo ke vzniku tohoto dokumentu, který se snaží přijít na to, jak využít nejnovější technologie a preventivní opatření tak, aby dokázala ochránit obě strany. Speciální hostem pořadu je legenda a jedna z největších odbornic na žraloky Valerie Taylor, která pomáhala i při natáčení slavných Čelistí.
Jelikož je ale Pláž žraloků pojatá hlavně zábavně a vsází na šarm Chrise Hemswortha, nechá vyniknout i jeho surfařským schopnostem a záběrům samotných žraloků se tolik nevěnuje, vysloužila si proto nejnižší hodnocení (68 %).
Chris Hemsworth
Chris Hemsworth na pláži žraloků | National Geographic