Fenomenální Pán prstenů to měl nahnuté. Proklínaný producent jej chtěl drasticky osekat a režii předat Tarantinovi

Fenomenální Pán prstenů to měl nahnuté. Proklínaný producent jej chtěl drasticky osekat a režii předat Tarantinovi
Pán prstenů: Návrat krále | New Line Cinema
Vznik velkých a kulturně hodnotných filmů často připomíná jízdu na horské dráze, kdy za každou zákrutou hrozí vykolejení. Platí to také pro trilogii Pán prstenů, kterou do kin po přelomu tisíciletí poslal novozélandský šikula Peter Jackson. Zfilmování fantastického světa z pera J. R. R. Tolkiena odolalo veškerým pochybnostem a vyústilo v senzaci, již si zamilovali diváci, kritici i akademie udělující Oscary. Riskantní projekt si pod svá křídla nakonec vzalo studio New Line Cinema, proslavené například sérií Noční můra v Elm Street, které Jacksonovi nesvazovalo ruce. A radikálně tak odbočilo od praktik nechvalně proslulého producenta Harveyho Weinsteina, jenž s bratrem Bobem držel práva na Tolkienovy knihy koncem devadesátých let.
Weinstein si dnes odpykává trest odnětí svobody za četné případy
Peter Jackson
Peter Jackson
sexuálního zneužití, jehož se prokazatelně dopouštěl na spoustě slavných hereček. A zápornou úlohu sehrál také v zákulisním příběhu Pána prstenů, který měl původně vznikat pod záštitou jeho produkční společnosti Miramax. Spisovatel Ian Nathan v knize Anything You Can Imagine: Peter Jackson and the Making of Middle-earth popisuje, že Weinstein nesouhlasil s rozdělením látky na tři filmy. Požadoval jediný celovečerní snímek a Jacksonovi vyhrožoval, že jej vyhodí a nahradí ho Quentinem Tarantinem. Ve hře byl prý také John Madden, režisér oscarového Zamilovaného Shakespeara.
„Harvey zaujal pozici buď, anebo. ‚Jestli to neuděláš, končíš. A já mám k režii připraveného Quentina,‘“ vzpomínal v knize spoluproducent Ken Kamins. Sám Jackson se nechal slyšet, že Miramax si představoval daleko přímočařejší přístup k látce, což by znamenalo například vystřižení Helmova Žlebu, Eowyn v pozici Boromirovy sestry a vynechání Faramira, opomenutí Balroga a málo prostoru pro Sarumana. „Zaručeně by to zklamalo každého, kdo četl knihu,“ prohlásil Jackson. Ten nakonec zvítězil, Weinstein se práv zbavil a společnost New Line Cinema byla nápadům kreativního Novozélanďana naštěstí nakloněna.
Společenstvo prstenu, Dvě věže i Návrat krále byly obrovské hity a řadí se k vůbec nejpopulárnějším snímkům historie. Závěrečný díl dokonce získal 11 Oscarů a dorovnal dva předchozí rekordmany, jimiž jsou Ben Hur a Titanic. Weinsten si mohl trhat vlasy, ale vzhledem k jeho pověsti se můžeme na toto selhání dívat se škodolibým zadostiučiněním. Jackson rovněž prozradil, že obávaný producent už tehdy bránil herečkám Ashley Judd a Miře Sorvino v potenciálním obsazení. Obě jej později, s mnoha dalšími, obvinily ze sexuálního zneužívání.
Quentin Tarantino
Quentin Tarantino
Případné angažmá Tarantina je pochopitelně jen fámou, která může začínat i končit u Weinsteinových výhružek. A byť máme Quentina rádi, asi všichni souhlasíme, že ve Středozemi a na ploše jediného celovečeráku by žádnou díru do světa neudělal.