Nejlepší seriály roku 2020

Nejlepší seriály roku 2020
Chalífát (2020) | SVT / Netflix
30 stříbrných (2020)
30 stříbrných
Španělský žánrový akrobat Alex de la Iglesia (800 kulek, Balada o smutné trumpetě) zrežíroval osobitý seriál, oscilující mezi temným hororem a konspiračním "náboženským" thrillerem. Příběh drsňáckého kněze, kterého kvůli jistému cennému předmětu pronásleduje mocná nebezpečná sekta, ovládající černou magii, má velkorysou výpravu, srší zábavnými nadpřirozenými motivy (monstra, čarodějnictví, démoni) a směřuje do velkolepého finále. Přiznaná braková zábava, která si nebere servítky. Více v recenzi.

Bludné kruhy (2020)
Derek Cianfrance (Blue Valentine, Za borovicovým hájem) pro HBO zadaptoval a zrežíroval šestidílnou dramatickou minisérii, vycházející z románu spisovatele Wallyho Lamba z roku 1998. Mark Ruffalo zde oslňujícím způsobem ztvárňuje jednovaječná dvojčata - Dominicka a Thomase Birdseyovy. Ti jsou hlavními aktéry epické rodinné ságy, která se odehrává v USA napříč několika desetiletími minulého století, během nichž oba bratry čeká spousta nepříjemných zlomových okamžiků, které budou tvrdou zkouškou jejich charakterů. Tíživé psychologické drama disponuje netradičním silným lidským příběhem a je ukázkou skvěle zvládnuté herecké, scenáristické a režijní práce. Více v recenzi.

Dycky Sunderland, 2. série (2020)
Dokumentární seriál z produkce Netflixu sleduje anglický fotbalový Sunderland, jenž se po sestupu snaží vyhoupnout zpátky do Premier League. Nejde však ani zdaleka o sportovní seriál, mnohem více se jedná o nesmírně smutnou sociální komedii, jejímž hrdinou je celé město - nejen fotbaloví hráči a manažeři, ale i fanoušci a jejich rodiny. Seriál je o lásce k fotbalu, potřebě identity a hrdosti a slouží jako dokonalá antiteze kýčovitých filmů, kde outsideři nakonec vyhrají. Zároveň je ale dokument v obou svých sériích nesmírně vtipný, lidský a soucitný a jde daleko za formát reality show nebo časosběru - jde o téměř nepojmenovatelný žánrový hybrid, který uspokojí jak milovníky, tak i zapřísáhlé odpůrce fotbalu. Postavám budete fandit, budete je nesnášet, budete smutní spolu s nimi, zažijete euforii a uvědomíte si, že fotbal je tu metaforou života plného proher.

Gangs of London (2020)
Zjevení. Gangsterských a kriminálně laděných seriálů do dnešní doby vznikl už nezanedbatelný počet (Rodina Sopránů, Impérium - Mafie v Atlantic City, Peaky Blinders - Gangy z Birminghamu), přesto Gangs of London představují další pomyslný vrchol na poli daného žánru. Britský režisérský zázrak Gareth Evans zde v podstatě převedl svůj grandiózní Zátah 2 do epické seriálové podoby. To konkrétně znamená, že znovu brilantně propojil velkorysou mafiánskou ságu s úchvatně natočeným a neuvěřitelně brutálním akčním filmem. Ovšem zatímco u zmíněného snímku byly nejsilnější stránkou dech beroucí krvavé souboje, v tomto případě je tomu naopak. Prim hrají strhující příběh a skvělé postavy, masakrální rvačky a přestřelky jsou "až" na druhém místě. Krásně vystavěná a drtivě gradující pátá epizoda by si zasloužila nějaké speciální ocenění. Více v recenzi.

Chalífát (2020)
Říci o Chalífátu, že je to "bomba", je vzhledem k jeho tématu možná laciné, každopádně ale velice výstižné. Z na první pohled nenápadného švédského projektu se vyklubala strhující podívaná plná napětí, která se z několika různých perspektiv věnuje složité a palčivé problematice islámského terorismu. Vidíme zde, jak probíhá verbování do řad islámských radikálů v evropských státech, jak vypadá život přímo v Islámském státu či jak se žije v západním světě imigrantským rodinám, které kvůli fanatickým vyznavačům Islámu ze svých rodných zemí raději uprchly. Více v recenzi.

Jak na... s Johnem Wilsonem (2020)
Jak na... s Johnem Wilsonem
Jak na... s Johnem Wilsonem je originální dokumentární seriál točený z pohledu první osoby. Tou je neurotický Newyorčan, který se snaží udílet cenné rady pro každý den, zatímco se potýká s řadou vlastních problémů. John je kameraman, jehož nikdy neuvidíme v živém záběru, a zároveň vypravěč, který v této komické (nikoli kosmické) odyssee sebepoznání tajně dokumentuje životy ostatních Newyorčanů a konfrontuje diváky s podivnými rozpory moderního života. Wilson však není úchylný voyeur nebo pouhý podivín, ale velmi citlivý a přemýšlivý člověk s fascinujícím smyslem pro detail a poetiku všednosti. Je asociální samotář, možná i trochu autista, ale zároveň člověk s darem vystihnout skrytou krásu světa a absurditu všeho dění. New York díky němu uvidíte úplně jinak než ve všech ostatních filmech, seznámíte se s mnoha, velmi samorostlými lidmi a navíc budete svědky nástupu covidové pandemie z naprosto jiného uhlu pohledu, než nám nabízejí masová média.

Mrs. America (2020)
Mrs. America
Mrs. America je převyprávěním skutečného příběhu o boji za schválení dodatku k americké Ústavě o rovných právech pro obě pohlaví, proti němuž se zformovalo nečekaně silné hnutí odporu, v jehož čele stanula konzervativní aktivistka a bývalá královna krásy Phyllis Schlafly (Cate Blanchett). Devítidílná minisérie pohlíží na konflikt očima několika žen z obou stran – jak Schlafly, tak i představitelek druhé vlny feministického hnutí Glorie Steinem (Rose Byrne), Betty Friedan (Tracey Ullman) nebo Shirley Chisholm (Uzo Aduba). Šlo o jednu z nejtvrdších bitev v kulturních válkách 70. let minulého století, která přispěla ke vzniku tzv. morální většiny a navždy změnila politickou scénu. Více v recenzi.

Sekerka (2020)
Uznávaný a stále populárnější britský režisér Steve McQueen (12 let v řetězech, Vdovy) se zhostil velmi osobního a vysoce ambiciózního televizního projektu. Natočil pět samostatných snímků, které spojuje pouze základní téma, jímž je život a problémy karibských imigrantů v Londýně mezi 60. a 80. léty minulého století. Jednotlivé filmy se vztahují k různým postavám (mnohdy i skutečným) i žánrům (např. soudní drama či hudební romance), ve všech případech ale jde o emotivní díla s výrazným sociálně-kritickým vyzněním a přesvědčivým ztvárněním dobové atmosféry. Více v recenzi.