Chalífát

88%
Chalífát
Plakát traileru
Jednou ze tří ústředních hrdinek švédského kriminální seriálu Chalífát je agentka Fatima, která právě obdržela tip, že radikální islamisté plánují ve Švédsku teroristický útok. Jejím zdrojem je zoufalá Pervin, Švédka, která je nucena od svatby žít v syrské Racce podle přísných pravidel manžela, člena Islámského sátu. Výměnou za informace jí Fatima slíbila bezpečný návrat do Švédska pro ni i její dceru Latifu. Útok podle všeho připravuje středoškolský učitel Ibrahim "Ibbe" Haddad, který pomalu začíná islamizovat své studenty, včetně dívky Sulle...




Recenze: Chalífát

Kinobox.cz
90%

Díky pouhým osmi epizodám, z nich každá má okolo 45 minut, Chalífát nabere tempo hned během prvního dílu - a v těch následujících už se pak "jen" utahují šrouby vypjaté atmosféry plné bezmoci a zoufalství. Určitě se tedy nejedná o typ seriálu, v němž se prvních několik epizod nic moc neděje a skoro vše zajímavé se pak odehraje až v té poslední.


hanys_
hanys_
18 781 bodů
10
Kalifát je tak trochu evropskou verzí Homelandu (natřískanou jen do 8 dílů), ale zároveň tím co a jak popisuje, se to všechno zdá být nebezpečně blízko a reálné. To radikálování naivních holčiček, ta rozpolcenost "bojovníků". A jsem rád, že se zrovna téhle ožehavé věci chytli sami Švédové, a že se pořád dá natrefit na výbornou věc "tak trochu pod radarem".
Klajnik
Klajnik
8 701 bodů
9
Jeden z nejlépe dějově vystavěných seriálů, co jsem viděl - díky tomu je to napínavé a strhující. Krom toho: Výpovědní hodnota seriálu je vysoká (na vejšce jsem chodil na kurzy současného blízkého východu a Chalífát reflektuje mnoho z toho, co bylo řečeno). Divák je schopen dobře rozumět motivacím celé řady postav, jejichž jednání zas dávají porozumění mnohem širšímu tématu. Vizuálně je to však projekt docela odpudivý, ale to jest výsledkem toho, že se odehrává v odpudivých kulisách. Řemeslně je to zpracované kvalitně. Doporučuji také: Svatý Pavouk.
celticek
celticek
5 916 bodů
10
Kdo jiný by mohl natočit seriál o superhnusu (čti radikální islám) než Švédsko. Je to napínavé jak kšandy, všude bubáci v nikábech, nadržené militantní ultraprasata a výplach mozku tak solidní, že by se za to nemusel stydět ani Joseph Goebbels. Jedni chtějí z Rakky pryč a druzí zase do ní - no, je to panečku taškařice, až jsem se za břicho popadal. Určitě doporučuji ke zhlédnutí.

Dodatečné informace

Původní název:
Kalifat (více)
  • Švédsko Chalífát
  • Švédsko Kalifat
  • Švédsko Caliphate
Premiéra v ČR:
18. 3. 2020
Distributor:
Netflix
Země původu:
Švédsko
Přístupnost:
18+
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch