Zemřel herecký představitel Darth Vadera. Trénoval Supermana a porážel vrcholné kulturisty

Zemřel herecký představitel Darth Vadera. Trénoval Supermana a porážel vrcholné kulturisty
Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder | 20th Century Fox
Zatímco další hvězdy původní trilogie Star Wars Harrisona Forda, Marka Hamilla a Carrie Fisher zná skoro celý svět, jméno Davida Prowse většině diváků asi moc neřekne. Obrovitý, bez dvou centimetrů dvoumetrový Brit totiž roli největšího vesmírného padoucha obdržel díky svým fyzickým proporcím, jichž si George Lucas všiml ve filmu Mechanický pomeranč. V něm Prowse ztvárnil úlohu ošetřovatele a Stanley Kubrick si ho vybral z prostého důvodu - jako jediný dokázal uzvednout kolečkové křeslo i s člověkem.
Navzdory své účasti v těchto slavných filmech byl totiž Prowse v prvé řadě
David Prowse
David Prowse
známým kulturistou a vzpěračem, přičemž to byl on, kdo v šedesátých letech značně rozvinul tehdy stagnující síť londýnských posiloven a tělocvičen. V Británii v tomto směru platil za skutečnou ikonu a šampionát ve vzpírání ovládl v letech 1962-64 hned třikrát po sobě, tudíž byl jeho přítelem pochopitelně také Arnold Schwarzenegger, nejslavnější kulturista všech dob a pozdější filmová hvězda. Stejně jako on, také Prowse hledal uplatnění svých fyzických parametrů na stříbrném plátně. Velkého uznání se dočkal za ztvárnění superhrdiny, který v seriálu Green Cross Code Man prosazuje bezpečí na silnicích - za něj obdržel roku 2000 dokonce Řád britského impéria. Jeho největší příležitost však čekala až v galaxii daleko, daleko odsud.
Prowse se účastnil konkurzu a kromě Vadera se zajímal také o roli Chewbacci. Ta nakonec připadla dalšímu dlouhánovi Peteru Mayhewovi, zatímco Prowse se přiklonil k Temné straně Síly. Vyjádřil se k tomu později v rozhovoru: "Řekl bych, že když se ohlížíte za všemi filmy, v nichž figurují dobráci a zlosyni, tak si vždycky pamatujete padoucha." A Darth Vader skutečně ztělesňuje charakterní vrchol celé oblíbené ságy, pod jehož dominantní skořápkou, tak přesvědčivě rozpohybovanou přesnými hercovými gesty, se ukrývají mnohem komplexnější emoce a příběh.
David Prowse
Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje
Lucas však nevěřil, že gentlemanský Prowseův přízvuk je pro respekt vzbuzující temnou figuru tím pravým, a jeho repliky nechal dodatečně předabovat nezaměnitelným hlasem Jamese Earle Jonsese. Prowseova chvíle tak měla opravdu přijít až v Návratu Jediho, kdy Vader sejme svou přilbu a ukáže svou zjizvenou tvář, ale i v tomto bodě byl britský herec nezaslouženě odsunut do pozadí a místo něj scénu natočil kolega Sebastian Shaw. Proswe byl rovněž nahrazován kaskadérem pro některé souboje se světelnými meči, jelikož sám nebyl nijak zručným šermířem, a nakonec musel přesvědčovat režiséra Richarda Marquanda, že pouze on dokáže svrhnout imperátora do šachty.
Navzdory takovému přehlížení měl Prowse k Vaderovi zřejmě opravdu blízko, o čemž svědčí skutečnost, že už roku 1978, tedy celé dva roky před premiérou Impérium vrací úder, herec na univerzitní přednášce odhadl, že by Vader mohl být Lukův otec (čímž vlastně nechtěně vyspoileroval jeden z největších dějových twistů v historii filmu). Ten samý rok měl také premiéru slavný Superman s tváří Christophera Reevea, o jehož roli se Prowse aktivně ucházel. Musel se ale spokojit s pozicí Supermanova trenéra a Reeve se na film fyzicky připravoval pod jeho dohledem.
Vedle těchto zajímavých projektů si britský silák zahrál mnoho minoritních rolí, které většinou odpovídaly jeho mohutné postavě - hned třikrát se například převtělil do kůže Frankensteina, popřípadě ztvárnil Minotaura v seriálu Doctor Who. Nejvíce však zůstane spojován s tragickou postavou Temného lorda, k níž se vracel i po přelomu tisíciletí skrze různé videoherní či fanouškovské adaptace.
Posledních 20 let se bohužel často potýkal se zdravotními problémy. Prošel si infekční artritidou a roku 2009 také rakovinou prostaty, z níž se dokázal vyléčit. Od roku 2014 ho trápily výpadky paměti, ale do důchodu definitivně odešel až o dva roky později. Zemřel 28. listopadu v londýnské nemocnici ve věku 85 let. A přestože se George Lucas dříve nechal slyšet, že Prowse spálil příliš mnoho mostů mezi sebou a Star Wars (mimo jiné kritizoval prequelovou trilogii pro zadupání ducha té pvodní), skon všemi oblíbeného a milého člověka neopomněl. "David dodal Vaderovi fyzičnost, která byla pro postavu esenciální. Z papíru na velké plátno ho přenesl svým impozantním vzrůstem a pohybovým umem, který ladil s intenzitou a podtextem Vaderovy přítomnosti. Byl svolný k čemukoli a přispěl k úspěchu toho, z čeho se vyklubala pamětihodná, tragická figura. Ať odpočívá v pokoji."
zemrel-herecky-predstavitel-darth-vadera-trenoval-supermana-a-porazel-vrcholne-kulturisty-1
David Prowse | NME.com
Ke kondolencím se připojil rovněž představitel Luka Skywalkera Mark Hamill: "Bylo velmi smutné slyšet, že David Prowse zemřel. Miloval své fanoušky stejně, jako oni milovali jeho." Toto tvrzení potvrzuje například čerstvý twitterový příspěvek jednoho z fanoušků, jenž se s Prowsem setkal na Comic-Conu, kde chtěl filmový Vader koupit jeho plakáty ke Star Wars. "Trval jsem na tom, že to je dárek. Byl velmi vděčný a krásně jsem si popovídali. Stále mě žádal, aby mi za ně mohl zaplatit, ale řekl jsem mu 'Darth Vader neplatí'."
Odchází tedy skvělý člověk, který byl pravým Darthem Vaderem navzdory tomu, že si s touto ikonickou rolí nemůžeme spojit ani jeho hlas, ani jeho vlastní tvář.