Česko má své vlastní akční hrdiny. Blíží se snad mimozemská invaze?

Česko má své vlastní akční hrdiny. Blíží se snad mimozemská invaze?
Ali aka Reaper Plague Doctor (Overwatch) | Studio Zahora
Fénomén cosplay jsme již několikrát zmiňovali a navíc si myslím, že pro filmové fanoušky už to dávno není něco tak nového či šokujícího. Každý, kdo se zajímá o film, jeho doprovodné akce a třeba navštěvuje tímto směrem zaměřené festivaly, se již určitě s nějakým tím kostýmem na vlastní oči setkal. Proto si myslím, že není důležité zde nějak sáhlodlouze připomínat, co to cosplay vlastně je. Ve zkratce se jedná o hobby, který se v naší zemi stává každým rokem populárnější a je to o tom vyrobit si kostým svého oblíbeného hrdiny, nastudovat si jeho charakter a vyrazit jen tak do ulic.
Slovo "Cosplay": co znamená a co všechno obnáší?
Téma13. 2. 2018
Slovo "Cosplay": co znamená a co všechno obnáší?
cesko-ma-sve-vlastni-akcni-hrdiny-blizi-se-snad-mimozemska-invaze-5
Lenui - Cosplay & Art aka Joker (Suicide Squad) | Butrix production
Cosplay scéna je obrovská, po celém světě si získává sta tisíce příznivců a tento počet se každým rokem zvyšuje. Rozhodla jsem se proto pro vás vyzdvihnout pár českých cosplayerů, kteří dle mého stojí za pozornost, protože si na každém kostýmu dávají opravdu záležet, nebojí se do něj investovat a to všechno se pak v jejich tvorbě odráží. No podívejte se sami.
cesko-ma-sve-vlastni-akcni-hrdiny-blizi-se-snad-mimozemska-invaze-15
Ali aka Loki (Smite) | Milos Mlady Photography
Obecně platí, že čím populárnější seriál, film či hra, tím větší feedback od okolí. Takovým pravidlem se rozhodně řídí cosplayerka Mischievous Jane, která si na výběru kostýmů dává vždy záležet a nejen, že jsou to charaktery známé, ale také ji vždy skvěle sednou. Jane má ohromné zkušenosti co se týče šití a makeupu, to dělá každý její charakter originální a i přesto, že je to něžná dívka, tak ze sebe s přehledem dokáže udělat statného zástupce opačného pohlaví. Mezi takové její práce patří například kostým na Gellerta Grindelwalda z rozjíždějící se série Fantastická zvířata, povedený elfí král Thranduil z filmového Hobita nebo oblíbený záporáček z Avengers Loki.
cesko-ma-sve-vlastni-akcni-hrdiny-blizi-se-snad-mimozemska-invaze-3
Koláž cosplayerky Mischievous Jane (Grindelwald, Thranduil, Loki) | Photo Kay
S Mischievous Jane se mi naskytla příležitost několikrát spolupracovat, ať už se jedná o focení Lokiho a Hely, nebo nečekané setkání Lokiho se Star-Lordem ze Strážců Galaxie, nebo snad brzy připravované střetnutí Mloka Scamandera s jeho přirozeným nepřítelem. I přesto, že její cosplayované charaktery nevládnou zrovna dobrotivou povahou, tak ona sama je naprosté stvoření z nebes, pro které je i poklona až k zemi málo.
cesko-ma-sve-vlastni-akcni-hrdiny-blizi-se-snad-mimozemska-invaze-2
Kuroni a Jane aka Hela a Loki (Thor: Ragnarok) | EvaHlavatá: PhotographyArt
Mezi další takové cosplayerky patří Arisu, která je na první pohled přesným opakem Jane (co se charakterového výběru týče). Její seznam tvoří především dívčí něžné kostýmy, mezi které patří například kovbojka Jessie z legendárního animáku Toy Story, jehož čtvrtý díl je právě v kinech.
cesko-ma-sve-vlastni-akcni-hrdiny-blizi-se-snad-mimozemska-invaze-8
Arisu aka Jessie (Toy Story) | EvaHlavatá: PhotographyArt
Zatím jsem představila pouze slečny, ale to neznamená, že se kluci snad zdržují v ústraní. Ba naopak, mezi významné české zastánce cosplaye patří například Ali s jeho dechberoucími kostýmy především z herního odvětví nebo kluci z Cosplay Lair, talentovaný Blockholm s jeho naprosto dokonalým Jokerem známým z universa DC nebo Pennywisem z IT, či cosplayer Lenui.
Všichni tito cosplayeři žijí i své civilní životy naplno, někteří z nich ještě dokonce studují, a přesto mají na tento koníček čas a rádi si vyhrávají doslova s každým detailem, což je znát na konečném výsledku.
cesko-ma-sve-vlastni-akcni-hrdiny-blizi-se-snad-mimozemska-invaze-9
cesko-ma-sve-vlastni-akcni-hrdiny-blizi-se-snad-mimozemska-invaze-16
cesko-ma-sve-vlastni-akcni-hrdiny-blizi-se-snad-mimozemska-invaze-18
Ačkoliv jsou přeci jen populárnější kostýmy z filmů, her či třeba z amerických seriálů, tak to nejsou jediné kostýmy, které u nás ve velkém vznikají. Druhé těsné místo v popularitě získávají na české scéně kostýmy z japonských anime, které jsou poněkud na odlišné bázi než ty filmové a často nedoceněné civilisty, ale pro fanoušky těchto animáků je to jako naprosté pohlazení po duši a rozhodně by se na tyto jedinečné kousky nemělo zapomínat.
cesko-ma-sve-vlastni-akcni-hrdiny-blizi-se-snad-mimozemska-invaze-17
reportérka (Kuroni) aka Neji Hyuga (Naruto Shippuden) -anime | EvaHlavatá: PhotographyArt
Sama se pohybuji někde na pomezí filmového a anime odvětví, protože někdy mám chuť utéct kostýmem do Japonska a jindy zase do USA. To, že se některý cosplayer specializuje spíše na filmové charaktery ještě neznamená, že nikdy neprozkoumá animovaný svět a naopak. Tato hranice bývá často překonávána a ráda bych vám ještě ukázala pár kostýmů hrdinů z anime, ale rozhodla jsem se těmto cosplayům věnovat čas v příštím článku, protože toho opravdu není málo. Takže se těšte na pokračování ;)