Téma: Základní tipy pro výrobu kvalitního cosplaye

Téma: Základní tipy pro výrobu kvalitního cosplaye
Ali a Ketrin | Mischievous Jane
Pokud potřebujete kostým pro jednorázovou akci, jakou je například Halloween, poslední zvonění či karneval, tak je to v pořádku. Pokud ale stojíte o to vytvořit si kostým z lásky, k dlouhodobému užívání a popřípadě pro propagační potřeby, potřebujete něco víc než jen levný úbor z ptákovin.
V následujícím článku vám proto dám nějaké základní tipy ohledně toho, jak docílit takového kvalitnějšího kostýmu.
eBay, AliExpress, Wish a jim podobné zahraniční obchody
V úvodu zmiňuji, že prolistovat tyto stránky a jim podobné, je pro výrobu cosplaye nevhodné. Tomu ale úplně tak není. Pokud víte jak a kde hledat, jde najít i kvalitní výrobky, které vám při výrobě mohou práci ulehčit. Důležité je podívat se na profil prodejce a na jeho hodnocení, popřípadě na hodnocení právě vámi vybraného produktu. Čím vyšší hodnocení, tím větší pravděpodobnost úspěšné koupě. Spousta cosplayerů nakupuje přes zahraniční obchody části kostýmu jako jsou paruky, kontaktní čočky, různé materiály, ale také třeba látky. Český trh někdy zkrátka nestačí a ani zdaleka zde neseženete vše, co potřebujete. Je důležité počítat s delší dodací lhůtou, většinou takové zásilky z Číny cestují okolo jednoho měsíce, někdy i dvou. Proto není dobré nakupovat přes tyto obchody na poslední chvíli.
tema-zakladni-tipy-pro-vyrobu-kvalitniho-cosplaye-1
Ukázka výroby cosplaye - práce s foam hmotou | Mischievous Jane
Makeup
Jakmile už za sebou máte nějakou tu rešerši, kdy si dohledáte detailní obrázky kostýmu, vytipujete vhodné materiály pro výrobu, či je rovnou zakoupíte, je důležité podívat se i na samotnou vizáž postavy, což je věc, na kterou spousta cosplayerů (a ne jen u nás) zapomíná. Je důležité se charakteru připodobnit nejen po stránce oblečení, doplňků či replik zbraní, ale také úpravou celkového vzhledu. I když si dáte práci se složitým armorem – což je typ kostýmu, kdy vyrábíte kompletní válečnou zbroj – a pak se nenalíčíte a půjdete s tváří obsypanou uhry mezi lidi, jsem si zcela jistá, že tím celkový dojem shodíte o několik úrovní dolů. A vaše práce ve výsledku přijde vniveč. Výjimkou jsou kostýmy, kdy máte přes tvář například masku, nebo také kostýmy s helmami. V takových případech lze makeup vypustit.
tema-zakladni-tipy-pro-vyrobu-kvalitniho-cosplaye-2
Ukázka cosplay typu body paint (celoplošný makeup) | Nadyasonika
Vcítění se do role, splynutí s charakterem
Věc, kterou zdůrazňuji ve všech článcích týkajících se cosplaye. Vžít se do role charakteru, neboli roleplay, je jedna z nejtěžších věcí na cosplayi vůbec. Jakmile si totiž dáte práci s tím vším, co jsem zmiňovala výše, tzn.: zpracujete kostým do nejmenších detailů, naučíte se udělat si pěkný makeup, vyhledáte si všechno možné proto, abyste dokonale okopírovali vzhled postavy, tak přichází na řadu tohle. Pořádně si prostudovat charakter, co se týče povahových rysů, je důležité proto, aby se z cosplayera nestala jen figurína z výlohy, na kterou se navěšují kostýmy. I když je stránka roleplaye více či méně brána mezi některými cosplayery jako ta nedůležitá část, tak já patřím mezi ty, kteří tvrdí opak. Samotný název „Cosplay“ je složen ze dvou slov: costume a play. Dá se tedy říct, že přímo v tom samotném názvu je řečeno, jak důležité přebírání osobnosti charakteru pro tento koníček je.
Nastudovat si povahu postavy je tedy podle mě stejně důležité jako samotná výroba. Navíc se dá považovat za tu zábavnou část cosplayování. Jde o okamžik, kdy se naprosto odpojíte od reality a vniknete do světa cosplayované postavy. Zapomenete na své trable a starosti a na chvíli jste někým jiným. A o tom to celé vlastně je, o tom uvolnit se a užít si zábavu.
Myslím, že to by pro základní tipy pro výrobu stačilo. Doufám, že se mi podařilo vyjmenovat důležité aspekty a že jsem vás třeba nadchla pro to nějaký ten cosplay udělat. Tak schválně, do jakého kousku se pustíte :)