Fenomén "crossplay" aneb Když se dívky převlékají za chlapce a chlapci za dívky

Fenomén "crossplay" aneb Když se dívky převlékají za chlapce a chlapci za dívky
Cosplay x crossplay? | archiv Martiny Hešové
Jedná se o slova anglického původu. Není zcela jisté, kdy tato slova vznikla, ale spojují se s 20. stoletím, kdy nastal celosvětový rozmach filmové industrie. Slovo cosplay se dá rozdělit na „costume“ a „play“. Z toho lze vydedukovat, o co se tedy skutečně jedná. Jedinci si ušijí nebo koupí kostým, ve kterém se poté prezentují na nejrůznějších akcích či jen tak při procházce okolím. Jejich úkolem je na sebe převzít i celkovou roli oné cosplayované postavy.
zabava-filmovych-fandu-divky-se-prevlekaji-za-chlapce-a-chlapci-za-divky-1
Toy Story, Toph a Arisu | Eva Hlavatá
Co je to ale crossplay? Cosplay je přeci jen o něco více známý než crossplay. O co tedy jde u crossplaye a čím se liší od cosplaye? V jedné jediné věci, u crossplaye přejímají jedinci postavy opačného pohlaví. Dívka si vytvoří kostým na chlapce a chlapec naopak na dívku. Proč by to někdo dělal? Na to je zcela jednoduchá odpověď, pro zábavu. Tedy, alespoň tak to začíná úplně u všech. Když je jedinec šikovný, dokáže se svými kostýmy prorazit až na červený koberec.
zabava-filmovych-fandu-divky-se-prevlekaji-za-chlapce-a-chlapci-za-divky
Thor: Ragnarok - Hela, Kuroni | Eva Hlavatá
První kostýmy tohoto typu vznikaly v Japonsku jako reakce na proslulé animované seriály, známé jako anime. Jak se ale tento koníček šířil po světě, začalo se přidávat mnohem více odvětví a dneska už si cosplay nebo crossplay můžete udělat prakticky na cokoliv, co vás napadne. Na oblíbenou herní postavu, na postavu z filmu, charakter z disney pohádky či na objekt jen tak ze života. Fantazii se skutečně meze nekladou.
Kolik takový koníček stojí? To je různé, je na každém jedinci, kolik se rozhodne do projektu investovat. Jednodušší kostýmy se vlezou do pár stovek korun, ale některé se mohou vyšplhat až do částek několika tisíc. Ke kostýmu potřebujete nejen látky, ale také elektroniku, moderní 3D tisk a jiné materiály. Existují ale také kvalitní kostýmy třeba z kartonového papíru. Když je člověk šikovný, dokáže udělat kostým z čehokoliv.
Že nikoho takového neznáte? Je pravda, že je v České republice tato komunita lidí, tzv. cosplayerů, rozhodně menší, než komunita lidí například v USA. Ale i u nás se velmi rychle rozrůstá a přibývá spousta talentovaných lidí. To mě přivádí k další otázce. Je cosplay/crossplay věkově omezen? To rozhodně ne. Jestli vám je čtyřicet, padesát nebo naopak třeba dvanáct, to vůbec nehraje roli. Z vlastních zkušeností vím, že potkat na festivalech s tímto zaměřením lidi ve středním věku a výš není žádná vzácnost. Existují postavy různých věkových kategorií, na které vypadají kostýmy vždy o dost lépe, když je dělá i cosplayer v jejich věku.
zabava-filmovych-fandu-divky-se-prevlekaji-za-chlapce-a-chlapci-za-divky-2
Loki, Mischievous Jane | Eva Hlavatá
Akcí, kde se scházejí cosplayeři, stále přibývá. Jeden z největších je pravidelně konající se Animefest, který probíhá na konci května v Brně. Mezi ty menší patří například Akicon, který je vždy na konci října v Praze.
Jestli vás tato forma koníčku zaujala, tak rozhodně akce navštivte! Budu přidávat více článků zaměřených na toto téma pro případ, že by někoho výroba kostýmů zaujala. Budu probírat různé techniky výroby, doporučovat materiály a také třeba zmíním, kolik času pro výrobu potřebujete.