7 opravdu zvláštních filmů, které "možná" neznáte

7 opravdu zvláštních filmů, které "možná" neznáte
Rabbits (2002) | David Lynch

The Strange Thing About the Johnsons

Tak tady to máme už v názvu. Tento filmeček sice trvá pouhých třicet minut, svým zpracováním a tématem z něj ale budete hotoví i za méně než patnáct. Jedná se o první film režiséra Ariho Astera, který v minulém roce zaujal svým hororovým počinem Děsivé dědictví (2018). A o čem tento kraťas vlastně je? Film pojednává o jedné neobvyklé afroamerické rodince, konkrétněji o incestním láskyplném vztahu mezi otcem a synem. Nebudeme více prozrazovat.
Film se kromě dosti bizarní zápletky může pyšnit vynikajícími hereckými výkony a perfektní kamerou. Tento počin rozhodně není bez chybičky a dějové nelogičnosti jsou do očí bijící. Přesto rozhodně stojí za to tento snímek vidět. Režisér Ari Aster má co říct světu a určitě se vyplatí jeho budoucí práce sledovat.

Neon Demon

Keanu Reeves
Podivné bizarní orgie, které by neměly v našem žebříčku chybět Film dánského režiséra Nicolase Windinga Refna, který stojí za hitem Drive (2011), se věnuje mladé dívce Jesse a její snaze prosadit se ve "městě andělů" jako modelka. První polovina filmu je poměrně normálním artovým počinem. S přibývající stopáží začne režisér rychle tlačit na pilu a poslední půlhodinka je natolik šílená, že by se za ni nestyděl ani "král divnosti" David Lynch!

Inland Empire

Poslední celovečerní práce Davida Lynche je asi tím nejpodivnějším z jeho kariéry. Lynch pokračuje v odkazu snímků Mulholland Drive (2001) a Lost Highway (1997). Přichází tak s nepochopitelným, bizarním, ale zároveň fascinujícím příběhem o americké herečce, jejíž osobní život se začíná prolínat s filmem, který právě točí. Tentokrát Mistr bizarních příběhů zašel ale až příliš daleko. Dílo má 3 hodiny a popírá veškeré základy normálního vypravování.
Dovolím si dokonce tvrdit, že i největší fanoušci Lynche budou mít problém tento počin strávit. Film "normálnímu" divákovi neposkytuje dostatečné indicie na rozklíčování záhady a sledující tak ztrácí chuť věnovat snímku větší pozornost. Sama herečka Laura Dern na festivalu v Benátkách poznamenala, že od začátku nebyl přesně daný scénář a že sama herečka po skončení natáčení neporozuměla filmu, ani své postavě. Nejlepší způsob, jak si Inland Empire užít? Dle mého názoru hoďte příběh za hlavu a vychutnejte si jednotlivé útržky nálad a emocí, které film obsahuje.

Rabbits

Teď už jde ale vážně do tuhého. Další z filmů od Davida Lynche! Tentokrát sledujeme jakýsi americký sitcom, v hlavní roli s králičí rodinkou. Naši králičí hrdinové sedí na svém potrhaném gauči. Mluví o divných věcech. Recitují a divně pochodují po místnosti. Do toho hraje velmi zlověstná hudba. Celé to nedává žádný smysl a přesto, přesto od toho nedokážu odtrhnout oči.

Alphabet

Lynchův krátký studentský počin, ve kterém se naučíme abecedu! Tento edukativní výtvor bych ale nedoporučoval pouštět dětem v první třídě. Pravděpodobně by se jim pak v noci vyjevovaly velmi ošklivé obrázky. Snímek zajímavým a velmi brutálním způsobem kombinuje animovaný a hraný film. Ve filmu si zahrála hlavní roli režisérova tehdejší manželka Peggy Lynch.

Koyaanisqatsi
Koyaanisqatsi
Koyaanisqatsi mi bylo doporučeno kamarádem, kterému snímek pouštěli ve škole na hodině výtvarného umění. Na tento kus už ale budete potřebovat notnou dávku trpělivosti. Film zaznamenává současný stav naší civilizace. Těžko se dá říct, jestli je to vyložená kritika konzumního světa, nebo jen pouhá neutrální dokumentace soudobého velmi rychlého a krátkého žití. Mluvit o tomhle nemá příliš smysl, musíte to vidět sami.

Amer
Amer
Pokud by se David Lynch a Dario Argento dali dohromady, dopadlo by to asi nějak takhle. Poslední zmíněný film je poctou starým italských hororům 60., 70. a 80. let. Snímek vypráví povídkovou formou příběh tří různě starých hrdinek, který je protkaný životem a smrtí. Po vizuální stránce skutečně úchvatné dílo, vynikající hypnotická hudba a nádherné prostředí vás bude oslňovat po celou stopáž. Tento snímek je jako sen a je velmi těžké ho nějak příběhově uchopit. Jedno je ale jisté: budete se po něm cítit hodně divně.