Koyaanisqatsi

73%
Koyaanisqatsi

Strhující umělecký dokument Koyaanisqatsi je předchůdcem u nás dobře známého snímku Powaqqatsi. Oba filmy jsou součástí zamýšlené trilogie o stavu tohoto světa. Koyaanisqatsi začal režisér Godfrey Reggio realizovat v roce 1974 jako svou prvotinu v době, kdy mu bylo třiatřicet let a kdy měl za sebou dvacetileté působení v Řádu křesťanských bratří. Příprava, natáčení a střih si vyžádaly skoro deset let. Pod záštitou Institutu pro oblastní výchovu (IRE - Institute for Regional Education) stvořil autor třiaosmdesátiminutový snímek bez jediného slova, v němž hraje důležitou roli vedle obrazu i minimalistická hudba Philipa Glasse. Název a idea celého projektu vzešla z kultury indiánského kmene Hopi, žijícího na území Arizony a ohroženého vyhynutím. Od starců tohoto kmene získal Reggio nejen povolení užít slova jeho jazyka pro názvy svých filmů, ale i inspiraci v podobě věšteckých zpěvů. "Koyaanisqatsi" znamená "život vyvedený z rovnováhy", nebo také "způsob života, který volá po změně". Reggiův filosofický esej má obecnou platnost. Vypovídá o světě, který oplývá bohatstvím a krásou, nad níž se tají dech - ale také o planetě, kterou její obyvatelé, lidé, přeměňují pozvolna k obrazu svému, a tím ubližují přírodě, jejíž součástí jsou ovšem také oni sami. Vypovídá o stereotypu života ve městech, o industrializaci, o lhostejnosti a o samotě, a také o odlidštěnosti, o letech a pádech. Podobně jako Powaqqatsi je i tento film obrazově i hudebně rozdělen do několika pasáží, jež Reggio s Glassem dramaticky vygradovali. Vzniklo ohromující dílo, jež ve světě vzbudilo velký ohlas a jež i přes značný časový odstup přesvědčivě vypovídá o tomto světě.



xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
10
Je nutné to vidět na plátně, aby se kouzlo tohohle filmu mělo šanci projevit. Na jednu stranu je neodvratitelná pravda, že Koyaanisqatsi je coby jedinečné dílo překonané, což bylo dokázáno, když kdosi doplnil hudbu Philipa Glasse náhodnými obrazy z archivu a nikdo nepoznal rozdíl - tvrdit, že jde o něco absolutně výjimečného, už zkrátka nejde. A nešlo ani v době vzniku, kdy byly městské symfonie dávnou minulostí zažranou do kánonu kinematografie. Ale stejně tomu dám plný počet, protože ať je to jakkoliv, ve tmě sálu jde o vtahující zážitek, i kdyby okradený o konečnou hodnotu.A přece jenom krása kamery, velikost měřítka a naopak některé nuance z toho dělají víc než jen náhodnou změť obrazů kritizující kapitalismus.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Hodně zvláštní dílko. Dokument podobného typu jsem ještě neviděl. Záběry z celé planety od zpomalených až po zrychlené a hlavně pečlivě vybrané a poskládané a bez jediného slova. Jediná věc, která mi vadila, bylo pár záběrů, které nebyly ničím zajímavé a kdyby tam nebyly, tak by režisér udělal lépe, prostě kazí celkový dojem ze zážitku. A hudba je místi až moc deprimující, ale to by se dalo překousnout. 78%
evismaior
evismaior
4 254 bodů
7
"Když se ti líbí Baraka, budeš z tohohle nadšená," navnadil mě kamarád, a tak jsem se na tenhle film vážně hodně, hodně těšila. A jsem z něj dost rozpačitá. Jednotlivé dílky jsou perfektní - zejména nádherné a velmi působivé záběry kamery a hypnotická hudba, která by však mnohem lépe než tady obstála v nějakém dokumentu o asteroidu řítícím se na Zemi, který vzápětí vyhubí veškerý život - tak moc je silná. A to je problém, neboť v tomto snímku mi k celé řadě záběrů zvlášť ze začátku vůbec nepasuje (honící se obláčky apod.). Snad jen k závěrečnému záběru na řítící se trosky sedí výborně, o tom žádná. Ve filmu Baraka mi připadá, že každý záběr, každý střih, tón hudby, všechno má smysl a přesné načasování. Pokud tady nějaké načasování bylo, pak mi jeho smysl neustále unikal, střih místy do hudby sedí perfektně (dráty vysokého napětí), ale pak se to zase podivně rozplizne a není mi jasné, co daným sledem záběrů autor sledoval (zařazení scény atomového výbuchu atd.). Takže ano, v jednotlivostech dobré, ale jako celek - mám pocit promarněné šance.


Dodatečné informace

Původní název:
Koyaanisqatsi (více)
  • USA Koyaanisqatsi
Premiéra v ČR:
30. 1. 2014
Distributor:
AČFK
Země původu:
USA
Tržby:
1,72 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Koyaanisqatsi


Powered byJustWatch