Odehrává se Vetřelec a Blade Runner ve stejném světě a vesmíru?

Odehrává se Vetřelec a Blade Runner ve stejném světě a vesmíru?
Blade Runner a Vetřelec: Covenant | Warner Bros.
Existuje mnoho fanoušků jak původního Vetřelce (1979), tak i Blade Runnera (1982), kteří této teorii opravdu silně věří. I když nebyla nikdy potvrzena, stejně existuje spousta indícií, jenž naznačují, že by mohla být pravdivou.
V obou filmech lze nalézt dystopický a pesimistický pohled na naší budoucnost, ve které monolitické společnosti kontrolují podstatnou část lidské technologie a obecně mají vliv na život prostých lidí - ve Vetřelci je to Weyland-Yutani a v Blade Runnerovi Tyrell Corporation. Navíc název „Weyland-Yutani“ už sám o sobě napovídá, že existuje určitá úzká ekonomická spolupráce mezi Spojenými státy a asijskými zeměmi, přičemž v Blade Runnerovi v roce 2019 můžeme vidět, že japonské firmy ovládají podstatnou část čtvrtí v Los Angeles. Dále obě série taktéž mohou sdílet stejné technologie, vcelku přesvědčivý důkaz je rudá obrazovka, na které je velký bílý nápis „Purge“, jenž se objeví nejdříve v původním Vetřelci při přistání Nostroma, přičemž úplně tu samou obrazovku můžeme vidět i v Blade Runnerovi při odletu policejního auta na začátku filmu.
A není jedinou, v průběhu obou filmů můžeme vidět i totožnou obrazovku při přistání nebo vzlétnutí nějakého leteckého prostředku.
odehrava-se-vetrelec-a-blade-runner-ve-stejnem-svete-a-vesmiru
Nahoře: záběry z Vetřelce, dole: Blade Runner | Warner Bros.
Ale jeden z nejvěrohodnějších důkazů je monolog Petera Weylanda (Guy Pearce) ve vystřižené scéně z filmu Prometheus (2012), který je prequelem původní vetřelčí série. Monolog opravdu přesvědčivě indikuje, že Weyland mohl být studentem Eldena Tyrella (Joe Turkel), jenž vedl korporaci, která vyráběla replikanty. A abychom vás o něj neošidili, zde je kompletně přeložený, posuďte sami.:
"Můj mentor a dávno zesnulý soupeř mi kdysi řekl, že je načase se oprostit od infantilních věcí a opustit své "hračky". Naléhal na mě, abych šel pracovat pro něj, přičemž společně bychom ovládli svět a stali se novými Bohy. A tak také vedl svou korporaci, jako Bůh, který z vrcholku své pyramidy sledoval město andělů. Ovšem on se rozhodl onu "moc stvoření" replikovat neoriginálním způsobem – pouhým kopírováním Boha. A podívejte se, jak to s tím bláhovým hlupákem dopadlo. Vše se to obrátilo proti němu. Vždy jsem mu radil, aby se držel pouhé robotiky, než aby se pouštěl do těch genetických ohavností, které zotročil a zaprodal, i když tedy jeho myšlenka implantace falešných vzpomínek byla, inu... "zábavná", když bych to měl říct se vší slušností."
Dalším velmi přesvědčujícím důkazem je charakter kapitána Arthura Dallase z Vetřelce, v jeho životopisu se totiž můžeme dočíst, že kdysi pracoval pro Tyrellovu Korporaci. Jedná se o tu samou, jako je ta v Blade Runnerovi?
odehrava-se-vetrelec-a-blade-runner-ve-stejnem-svete-a-vesmiru-1
Poslední řádek ve druhém odstavci | Twentieth Century Fox
Jelikož každá série patří jinému studiu, je vysoce nepravděpodobné, že bychom se v budoucnu dočkali nějakého crossoveru. Tyto indície každopádně poukazují na to, že sdílení stejného universa je rozhodně více než možné, ovšem dokud nezískáme nějaké oficiální potvrzení, můžeme opravdu pouze spekulovat.
Věříte této populární teorii?