Lampičku Luxo junior prodal kdysi Steve Jobs za 7,4 miliónů dolarů

Lampičku Luxo junior prodal kdysi Steve Jobs za 7,4 miliónů dolarů
Pojďme si hračičky z Pixaru představit blíže. Možná se o nich dozvíte mnoho zajímavostí, jež jste ani netušili:
- Pixar původně začal jako oddělení Lucasfilm v roce 1979 a jmenovalo se Computer Graphics Division.
Steve Jobs
Steve Jobs
- V roce 1986 tuto sekci odkoupil do George Lucase za 5 milionů dolarů Steve Jobs a přejmenoval ji na Pixar.
- V roce 2006 Pixar koupilo Disney za 7, 4 miliardy dolarů. Tato dohoda udělala ze Stevea Jobse největšího samostatného podílníka společnosti (7%).
André a včela
André a včela (1984)
- První animovaný kraťas Pixaru vznikl v roce 1984 a jmenoval se André a včela.
- Maskot Pixaru – malá bílá lampička - se jmenuje Luxo junior a své jméno získala po stejnojmenném kratkém filmu z roku 1986. Tento snímek je prvním počítačově animovaným filmem, který získal nominaci na Oscara za nejlepší krátký animovaný film.
Luxo junior
Luxo junior
- Aby si studio vydělalo a zlepšovalo svůj software vytvářelo reklamy pro mnoho společností 
- V roce 1991 studio Pixar podepsalo smlouvu se studiem Disney, že pro ně natočí tři animované filmy. Prvním z nich bylo Toy Story: Příběh hraček.
Toy Story: Příběh hraček
Toy Story: Příběh hraček | 1995 DISNEY
- V roce 1993 Disney málem natáčení Toy Story zrušilo, protože Woodyho považovalo za příliš sarkastického. Aby tomu Pixaři zabránili, přepsali během jediného týdne scénář a Woodyho upravili.
- Woodyho rysy tváře jsou založeny na mluvícím panáčkovi Casper the Friendly Ghost, kterou měl režisér John Lasseter jako dítě (viz. obrázek). To rysy Buzze Rakeťáky vychází z podoby Lassetera samotného.
vite-vse-o-studiu-pixar-mozna-ne-uplne-vse-3
Tom Hanks měl o roli Woodyho zájem, protože se vždy jako dítě zajímal o to, zda jeho hračky neožijí, když se nedívá.
- Barbie se měla objevit už v Toy Story, ale Mattel nabídku zamítl, tak místo ní filmaři vytvořili postavu Pastýřky.
Joss Whedon (režíroval Avengers) byl součástí scenáristického týmu, který stojí za Toy Story, postava plastového dinosaura Rexe je jeho.
- Zavrženými původními názvy pro Toy Story byly The New Toy, The Cowboy & The Spaceman, The Favorite, a Toyz in the Hood.
- Pokud milujete Pixar, Disney a úžasné teorie, tak musíte najet na blog muže jménem Jon Negroni. Ten tvrdí, že všechny filmy od Pixaru jsou navzájem propojeny a to od Rebelky až po sci-fi Vall-I.
- Náměty na filmy Život brouka, Příšerky s.r.o., Hledá se Nemo a Vall-I vznikly během jediného oběda klíčových tvůrců Pixaru v Hidden City Cafe. Pocta je tomuto místu a možná i danému datu složena v Příšerkách s.r.o.,
Sedm samurajů
Sedm samurajů | Toho Company Ltd.
- Animovaný film o mravencích chtělo natočit v roce 1988 už Disney, když se snažilo natočit film jménem Army Ants. Zajímavostí je, že inspirací pro Život brouka byl i film Akiry Kurosawy Sedm samurajů.
Toy Stroy 2 mělo původně jít rovnou na DVD, ale Disney bylo natolik uchváceno natočeným materiálem, že pustilo film do kin. Navíc John Lasseter nebyl prý se scénářem k Toy Story 2 spokojený, takže on a jeho tým během jediného víkendu scénář přepsali. Možná i díky tomu se z Toy Stroy 2 stalo první animované pokračování, které vydělalo víc než jeho předchůdce.
- Během natáčení Toy Stroy 2 byl celý film téměř smazán ze všech počítačů. Jedna kopie naštěstí zůstala na záložním počítači.
- Sulleyho kožich se skládá z 2 320 413 chlupů! To poměrně vysvětluje fakt, že udělat jeho jediný záběr trvalo 12 hodin!
- Holčičku Bů namluvila dvouletá Mary Gibbs. Prcek samozřejmě nevydržel na jednom místě a v klidu, štáb za ní proto běhal s mikrofonem a nahrával její dialogy a zvuky, pak je nahrál do filmu. Podle Mary se navíc jemnuje i postava Bů ve filmu, její jméno si můžete přečíst na obrázcích v jejím pokoji.
Mikeovo nové auto
Mikeovo nové auto
Mikeovo nové auto je první kraťas Pixaru, ve kterém hrají hlavní role postavy jejich vlastních filmů.
- Původně měl Marlina v ledá se Nemo namluvit William H. Macy. Po dotočení všech dialogů se producenti rozhodli, že to není ono a nahradili ho Albertem Brooksem.
- Žralok Bruce se jmenuje pro mechanickém žralokovi z Čelistí, kterého Steven Spielberg pojmenoval po svém právníkovi Bruceovi Ramerovi.
- V Pixaru jdou do takových detailů, že skutečně vyrobili diplomy do zubařovy ordinace v Hledá se Nemo. A právě tento snímek je zároveň i nejprodávanějším DVD nosičem všech dob. Prodalo se ho přes 40 milionů kopií.
Auta
Auta | Walt Disney Studios
- Nejvýdělečnějším filmem studia Pixar jsou Auta, ta si do dnešního dne vydělala 10 miliard dolarů!!!!
- Krysák Remy z Ratatouille má 1 150 070 chlupů.
- Sid z Toy Story má doma na chodbě koberec se stejným vzorem jako je v chodbách hotelu z filmu Osvícení, a to díky Lee Unkrichovi, který tento Kubrikův film miluje.
- V roce 2008 Pixar oznámil, že v roce 2012 vydá nový film s názvem Newt, natáčení ale bylo zrušeno v roce 2010, údajně proto, že děj filmu byl příliš podobný Riu.
vite-vse-o-studiu-pixar-mozna-ne-uplne-vse-2
- Wall-E (Vall-I) je akronym Waste Allocation Load Lifter: Earth-Class, zároveň by ale bylo pěkné zmínit, že kromě toho je VALL-I pojmenován i po Walterovi Eliasovi Disneym.
- Carlův dům ve snímku Vzhůru do oblak nese 20 622 balonků. Vzhůru do oblak je navíc druhým animovaným filmem (po Krásce a zvířeti), který byl nominovaný na Oscara za nejlepší film roku. Jednalo se navíc o první film Pixaru promítaný i ve 3D.
Billy Crystal odmítl namluvit Buzze Rakeťáka v Toy Story. Role Buzze tedy nakonec připadla Timu Allenovi. Crystal místo toho namluvil Mikea Wazowskiho v Příšerkách. Po zhlédnutí Toy Story, ale Crystal uvedl, že lituje že do toho nešel. Nezapomněl ale dodat, že i tak je Mike jeho nejoblíbenější role.
Toy Story 3: Příběh hraček
Toy Story 3: Příběh hraček | če
- Barbie a Ken z Toy Story 3 vychází ze skutečných panenek. Barbie je ze série "Great Shape" z roku 1984 a Ken je ze série  "Animal Lovin" z roku 1988.
Úžasňákovi (The Incredibles) se měli původně jmenovat The Invincibles.
- Aby Dashův hlas zněl skutečně zadýchaně, nechal režisér Bird herce Spencera Foxe běhat kolečka po studiu.
- Roli Meridy měla původně namluvit Reese Witherspoon.
- Součástí reklamy a upoutávek na premiéru Univerzity pro příšerky byla i fiktivní webová stránka M.U.
- Ačkoli to nikdo ve filmu nikdy nezmíní, Andy (Toy Story) zná nebo jeho rodina znala Carla a Ellie ze Vzhůru do oblak. Pohlednice pro ně visí na jeho nástěnce.
vite-vse-o-studiu-pixar-mozna-ne-uplne-vse
John Ratzenberger je jediným hercem, jehož hlas dosud zazněl v každém filmu studia Pixar.