Postapokalyptické Silo může být poslední skvělou sérií před stávkou scenáristů

Postapokalyptické Silo může být poslední skvělou sérií před stávkou scenáristů
Silo | Apple TV+
Hlavní tváří a výkonnou producentkou desetidílné série je herečka Rebecca Ferguson, již známe z Mission: Impossible a která se letos na podzim představí ve druhé Duně. Silný tvůrčí tým dotváří její herečtí kolegové Iain Glen (Hra o trůny), Tim Robbins (Vykoupení z věznice Shawshank), Common (John Wick 2), Will Patton (Minari) či David Oyelowo (Interstellar) a také norský režisér Morten Tyldum (Lovci hlav, Kód Enigmy). Hlavním tvůrcem je Graham Yost, jenž se podílel na seriálech Bratrstvo neohrožených nebo Strážce pořádku.
Silo
První dva díly se stopáží 60 a 51 minut adaptují komplexní úvod knihy, v němž se přeskakuje mezi dvěma časovými liniemi. Šerif Holston (Oyelowo), jenž úřaduje na vrcholku několikasetpatrové schodišťové metropole, se vyrovnává se smrtí manželky Allison (Rashida Jones). Ta se v minulosti dostala k utajovaným záznamům z IT oddělení nasvědčujícím tomu, že okolní svět vůbec není nebezpečný a že někdo pouze vytváří iluzi toxické atmosféry, která má lidi udržet v silu. Holston rovněž vyšetřuje podezřelé úmrtí v dolních patrech, s čímž mu pomáhá mechanička Juliette (Ferguson). Právě ji jmenuje jako svou nástupkyni poté, co se rozhodne následovat Allison a dobrovolně odchází čistit.
Zatímco kniha odvyprávěla dané události přímočaře a po několika stránkách se ustálila v jedné linii, seriál volí košatější způsob a zatím pracuje výhradně s retrospektivní formou. Proplétá hlediska několika klíčových postav, takže dobře rozvádí jejich psychologické pohnutky. Představa dobrovolného odchodu na smrt se na první pohled jeví absurdní, ale už v úvodu druhého dílu chápeme motivace nejen nynějších aktérů a aktérek, nýbrž i jejich předků. Postavy se mezi řečí zmiňují o poslední plošné rebelii, která proběhla před 140 lety. A není pochyb o tom, že už tehdy v některých lidech klíčila podezření, jaká přepadla Allison a posléze i Holstona.
Silo
Silo
85%
Skvělí herci a herečky odráží emoce, které scénář rozhazuje ve velkém. V centru nejprve stojí partnerské soužití Holstona a Allison, kteří se marně pokoušejí zplodit potomka poté, co dostanou speciální „rozmnožovací“ povolení. Postavy zatím jednají z lásky a také z naděje, která je v betonovém labyrintu nevyhnutelně opouští. Příběh se odvíjí dynamicky a působí daleko životněji než prostředí, které vyznívá velice přesvědčivě – stejnou měrou megalomansky i klaustrofobně, futuristicky i postaru industriálně.
Silo
Silo | Apple TV+
Silo je doposud důstojnou adaptací výborné knihy a probouzí zájem o postavy a budoucí dění i v případě, že jste s příběhem obeznámení. Letos má dorazit ještě řada očekávaných sérií, naděje vzbuzují například marvelovské Secret Invasion, prequel filmové Duny s názvem Dune: The Sisterhood nebo šestá série Černého zrcadla. Silo, v němž by na rozdíl od Českých Budějovic rozhodně nechtěl žít každý, však teoreticky může být posledním fenoménem před dírou, kterou způsobí aktuální stávka scenáristů a scenáristek. Apple TV+ se tímto projektem přibližuje HBO.
85%
Adaptace oceňované dystopické knihy vypráví atraktivní a dynamický příběh, který nepostrádá silnou psychologickou motivaci postav. Prvotřídní obsazení, přesvědčivé kulisy a neotřelá zápletka budují jeden z nejnadějnějších seriálů roku, na který se při současné scenáristické stávce možná jen tak nenaváže.
Jakub "lamps" Vopelka
Jakub "lamps" Vopelka

Kinolog: „Zítra se bude souložit všude.“ Je seriál Volha tak vulgární, že nepatří na ČT?
Ostatní30. 4. 2023
Kinolog: „Zítra se bude souložit všude.“ Je seriál Volha tak vulgární, že nepatří na ČT?