Legendární nezfilmovatelná fantasy série Temná věž míří do televize. Na starost si ji berou neomylní tvůrci

Legendární nezfilmovatelná fantasy série Temná věž míří do televize. Na starost si ji berou neomylní tvůrci
Temná věž - Idris Elba a Matthew McConaughey | Columbia TriStar
Režisér Mike Flanagan a jeho produkční partner Trevor Macy minulý týden v rozhovoru pro Deadline prozradili, že nově vlastní práva na literární sérii Temná věž. Ta se roku 2017 dočkala kritikou i publikem ztrhané filmové adaptace s Idrisem Elbou a Matthewem McCounaugheym.
To ale Flanagana neodrazuje. Jméno si udělal hororovými snímky jako Oculus, Ouija: Zrození zla či Doktor Spánek a obzvlášť se mu dařilo ve spolupráci s Netflixem. Pro něj režíroval a psal seriály The Haunting (Dům na kopci a Záhadné sídlo Bly), Půlnoční mše a Půlnoční klub, který ale streamovací služba odpískala po první sezóně. To Flanagana s Macym přimělo změnit přístřeší a se svou společností Intrepid Pictures se stěhují k Amazonu. Pro Netflix ještě stačili dokončit seriál Zánik domu Usherů, který vyjde v příštím roce a nabídne moderní převyprávění povídky Edgara Allana Poea.
Karen Gillan, Mike Flanagan
Mike Flanagan v zákulisí hororu Oculus
„Ještě před uzavřením dohody s Amazonem jsme získali práva na Temnou věž. A pokud mě alespoň trochu znáte, tak víte, že to pro mě znamená svatý grál mezi všemi projekty,“ vysvětlil Flanagan. „Tato akvizice není součástí naší smlouvy s Amazonem, což ale neznamená, že s tím nakonec nebude mít nic společného. Jde o projekt, který jsme vyvíjeli sami, a máme radost, že ho snad budeme moct konečně realizovat,“ dodal.
Paradoxně držel naposledy práva právě Amazon, ovšem jeho projekt nepřeklenul přípravné fáze. Flanagan ale ambicemi nešetří. Pilotní epizodu už má napsanou a Temnou věž chce zadaptovat do seriálu o pěti sériích a dvou celovečerních filmech. Se Stephenem Kingem už prý hovořil a jistě bude mít jeho důvěru, neboť na stříbrná plátna uvedl už Doktora Spánka na motivy stejnojmenného románu tohoto autora.
„Zaslal jsem mu velice podrobný souhrn všeho, co zamýšlím,“ pokračoval Flanagan. „Nikdy bych se do takového projektu nehrnul, kdyby se stavěl ke Kingovým knihám neuctivě. On ale projevil nadšení a podpořil nás,“ uzavřel režisér, jenž má na kontě také filmy Gerald’s Game či Hush.
Idris Elba, Tom Taylor (II)
Temná věž (2017)
Knižní série Temná kniha vycházela od roku 1982 a momentálně zahrnuje osm románů a devět komiksových prequelů. Epický příběh posledního pistolníka Rolanda Deschaina z Gileadu mísí fantaskní, hororové či westernové žánrové zdroje. Kritici dílo velebí jako Kingovo opus magnum a dlouhodobě vyzdvihují jeho fascinující svět a komplexní vyprávění, které bude obtížné převést do filmového, respektive seriálového formátu.

Kinolog: Vrahoun Dahmer na Netflixu je hit. Jak moc se seriál míjí s realitou?

Sérioví vrazi jsou hlavními hvězdami žánru true crime. Nová hraná série na Netflixu ale zachází mnohem dál než všechny ostatní. Nesoustředí se jenom na postavu vraha, dává velký prostor i obětem a jeho rodinám. Ale je to dobře?