Půlnoční mše

78%
Půlnoční mše

Příběh malé izolované ostrovní komunity, jejíž stávající rozpory vzrostou s příchodem zdiskreditovaného mladíka a jeho rivala v podobě charismatického kněze. Když se příchod otce Paula na ostrov Crockett začne shodovat s nevysvětlitelnými a zdánlivě zázračnými událostmi, začnou místní lidé opět propadat své víře v boha. Nebudou je ale tyto zázračné události něco stát? 





hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Nečekat další Hill House nebo Bly. Tohle je pomalá ostrovní depka s pořádnou dávkou mysteriozna a duchovna. Flanagan fakt vyzrál ve filmaře top kvalit, každý rozhovor a každý záběr tu má své místo. Herecky lahůdka, nejvíc mi tady asi učarovala démonická Samantha Sloyan jako Bev. 9.5/10
Klajnik
Klajnik
8 503 bodů
6
3,5/5 Tvůrci skvěle pojednávají o tom, že křesťanství je pouze nástroj, jež může sloužit jak dobru, tak zlu. Může lidi držet na nahou v těžkých časech a dodat jim naději, klid nebo jistotu, ale může z něj vzejít taky fanatismus, pýcha a vraždění ve jménu něčeho vyššího. To jest tím přesahem, který tento seriál zdařile pojímá a kvůli kterému má především cenu, tomu věnovat čas. Flanagan napsal kvalitní scénář, který však prozkoumává řadu zajímavých témat. Celé se to však nepovažuji za hororovou látku a rozjíždí dosti pozvolna (vidím, že to mnoho lidem nesedlo), ale vzhledem k tomu, jak kvalitní jsou dialogy, tak jsem osobně nebyl otravován nějakým vyprázdněným balastem. Jsem toho názoru, že čím lépe jsou postavy napsané, čím lepší mezi sebou mají dynamiku, čím zajímavější jsou jejich interakce, tím méně se toho může dít v příběhu a divák se přesto bude bavit. Také jsem se díky pozvolnému rozjezdu mohl lépe seznámit s celou ostrovní komunitu a později lépe rozumět postavám a jejich akcím. Negativa: Na druhou stranu - znovu si už Midnight Mass nejspíš nepustím. Není potřeba se k tomu vracet. Zas tak zábavné to totiž nebylo. Snad to bylo víc zajímavé než zábavné. trochu se to také začne dějově rozpadat v momentě, kdy postavám nedochází, co s nimi je. Kdybych nemohl na Slunce a toužil po krvi, nemyslel bych si, že je to dar od Boha. Divák tuto nerovnoměrnost může zkoušet vyladit tím, že si řekne, že se seriál odehrává ve světě, kde neexistuje koncept upírů. Vzhledem ale k tomu, že v seriálu opravdu upíři existují, tak je o to víc pravděpodobné, že by se něco takového v mytologii objevovalo a bylo to tematizováno v populární kultuře a pak prostě nelze věřit tomu, že by to nikomu nedocvaklo. Všiml jsem si ještě některých dalších trhlinek v uvěřitelnosti a rád bych viděl ještě několik prvků (vizuálních či dějových), které by to celé ještě o něco povýšilo, které mě při sledování napadaly a které by nebylo příliš těžké zpracovat.
kilby1989
kilby1989
4 397 bodů
6
3.6 hvězd. Not great, not terrible. Výborná atmosféra, kvalitní herci, pěkný vizuál. Nicméně upovídané a bez větších šokujících momentů, drtivá většina zvratů člověku dojde s předstihem a pár z nich je dokonce vysvětleno až moc doslovně nebo připomenuto pomocí flashbacku. Přece jen ale kvalitní produkce netflixu.

Dodatečné informace

Původní název:
Midnight Mass (více)
  • USA Půlnoční mše
  • USA Midnight Mass
Premiéra v ČR:
24. 9. 2021
Distributor:
Netflix
Země původu:
USA, Kanada
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch