Paranormální jevy desetkrát jinak. Podívejte se na nejoblíbenější seriály na Netflixu

Paranormální jevy desetkrát jinak. Podívejte se na nejoblíbenější seriály na Netflixu
The Haunting - Dům na kopci (2018) | Netflix

The Haunting – Dům na kopci

Seriál inspirovaný stejnojmenným gotickým románem z toku 1959 od americké autorky a vášnivé paranormální průzkumnice Shirley Jackson. Do dnešního dne je považovaný za jeden z nejlepších literárních duchařských příběhů publikovaných ve 20. století. Na jeho motivy vznikly již dva filmy, divadelní hra a také tento seriál od Netflixu. Adaptace se chopil americký režisér a scenárista Mike Flanagan (Půlnoční mše, Oculus, Ouija: Kořeny zla).
Z knižní předlohy uchoval motiv tajemného domu, v němž se zhmotňují přízraky z minulosti i současnosti, jež jsou úzce spjaté s psychikou obyvatel. Seriál je unikátní tím, že začíná tam, kde většina jiných paranormálních seriálů končí: útěkem ze strašidelného domu. Ústřední postavy se tak postupně vyrovnávají s prožitým terorem a snaží se fungovat v normálním životě. Titul nabízí portrétní vyobrazení těchto lidí, kteří po svých zážitcích čelí traumatickým vzpomínkám.
paranormalni-jevy-desetkrat-jinak-podivejte-se-na-nejoblibenejsi-serialy-na-netflixu-5
The Haunting - Dům na kopci (2018) | Netflix

The Haunting – Záhadné sídlo Bly

Ačkoliv se zdá, že se jedná o pokračování seriálu The Haunting – Dům na kopci, není tomu tak. Na tvorbě titulu se podíleli stejní tvůrci, dokonce se zde objevili titéž herci a opět se ocitáme v prostředí strašidelného domu. Tentokrát je zde ovšem rozvíjený naprosto jiný příběh a herci ztvárňují odlišné postavy. Záhadné sídlo Bly již není inspirováno románem Shirley Jackson, ale povídkami spisovatele Henryho Jamese, podle nichž jsou také pojmenovány jednotlivé epizody. Oproti Domu na kopci sklidilo Záhadné sídlo Bly spoustu kritiky. Mnoho diváků a divaček si stěžovalo na upovídané scény, zmatenost, nepříliš kvalitní scénář a absenci hororových scén. Na druhou stranu jej ale hodnotí kladně za dobře rozvíjenou psychologii postav, melancholickou a tajemnou atmosféru. Na Rotten Tomatoes má Záhadné sídlo Bly od kritiků naděleno 88 % a své místo na tomto seznamu si rozhodně zaslouží.
paranormalni-jevy-desetkrat-jinak-podivejte-se-na-nejoblibenejsi-serialy-na-netflixu-7
The Haunting - Záhadné sídlo Bly (2020) | Netflix

Půlnoční mše

Americký sedmidílný hororový seriál opět od Mikea Flanagana. V hlavních rolích vystupují Zach Gilford a Kate Siegel. Půlnoční mše se na Netflixu objevila na podzim minulého roku a sklízí velice dobré ohlasy. Na Rotten Tomatoes získala od kritiků 86 % a k dnešnímu dni je seriál považovaný za jedno z nejlepších mysteriózních a velmi atmosférických hororových dramat na Netflixu.
Příběh se odehrává v současnosti na malém izolovaném ostrově Crocket v USA. Do zdejšího křesťanského společenství se po několika letech vrací Riley Flynn, jenž si odseděl čtyři roky za mřížemi za neúmyslné zabití při řízení v opilosti. Ten samý den se ale na ostrově objeví i mladý kněz Paul Hill, jenž zastupuje nemocného pastora. Po jeho příjezdu se však začnou dít podivné věci. Desítky mrtvých koček jsou vyplaveny na pobřeží a nikdo si to nedokáže nijak vysvětlit. Je to snad boží znamení? A co je to za podivného tvora, který děsí po večerech zdejší obyvatele?
paranormalni-jevy-desetkrat-jinak-podivejte-se-na-nejoblibenejsi-serialy-na-netflixu-8
Půlnoční mše (2021) | Netflix

Archive 81

Archive 81 je hororový seriál s prvky sci-fi, jenž se na Netflixu objevil začátkem letošního roku. Jeo tvorby se ujala scenáristka Upířích deníků Rebecca Sonnenshine. Seriál se stal velice oblíbeným po celém světě, o čemž vypovídá i skutečnost, že se celosvětově držel v žebříčku deseti nejsledovanějších titulů na Netflixu déle než deset dní. Na Rotten Tomatoes má celých 86 %.
Příběh se točí kolem archiváře Dana, který dostane nabídku na restaurování a digitalizaci poškozených videokazet. Ty natočila v 90. letech studentka Melody, která pracovala v New Yorku na svém disertačním výzkumu. Snažila se zachytit komunitu lidí žijící ve starém domě Visser, kde ovšem došlo k obrovské tragédii. Budovu pohltil požár a jednou ze třinácti obětí byla i Melody. Dan nyní odhaluje tajemství, obestírající tajemný dům. Opravdu tam sídlila sekta?
paranormalni-jevy-desetkrat-jinak-podivejte-se-na-nejoblibenejsi-serialy-na-netflixu-9
Archive 81 (2022) | Netflix

Dracula

Britská třídílná minisérie na motivy příběhu slavného transylvánského upíra podle románu spisovatele Brama Stokera. Tato nová adaptace se však mnohem víc než dějem inspiruje upírovou povahou. S legendou o Drákulovi se tak seznámíte úplně z nového úhlu. Titul detailně rozvíjí Draculovy krvavé zločiny a také divákům a divačkám prozrazuje jeho zranitelná místa. Příběh se zabývá zrozením nejslavnějšího upíra světa, popisuje jeho vztahy s Van Helsingem a Drákulovými potomky. Seriál vytvořili britští autoři Mark Gatiss a Steven Moffat. V hlavní roli Drákuly uvidíte dánského herce Claesa Banga, jehož jste mohli spatřit například v česko-slovenském dramatu z roku 2019 Skleněný pokoj. Tam si zahrál po boku Karla Rodena.
paranormalni-jevy-desetkrat-jinak-podivejte-se-na-nejoblibenejsi-serialy-na-netflixu-12
Dracula (2020) | Netflix

Paranormal

Fantasticko-hororový egyptský seriál, jenž se může pyšnit vskutku originálními a pro nás exotickými náměty. Setkáte se v něm s mýtickými tvory, jako je inkubus či najáda nebo se stanete svědky toho, co dokáže faraonova kletba. Seriál má celkem šest epizod, které jsou poměrně dobře a chytlavě zpracované. V hlavní roli vystupuje skeptický hematolog Refaat Ismail, který má velice rád černý humor a myslí si o sobě, že je smolař. Dlouhodobě mu totiž nic nevychází a on netuší proč. Refaat se rád izoluje od lidí a zdánlivě to s nimi vůbec neumí. Jeho charakter si rozhodně zamilujete, protože je svým způsobem šílený a nevyzpytatelný, zkrátka originální. Například když stále odmítá přiznat existenci přízraků, přitom se jim dívá do očí a mluví s nimi.
Příběh se odehrává v Egyptě v šedesátých letech minulého století. Refaat se stane svědkem několika nevysvětlitelných událostí a proti své vůli se stává nepostradatelným členem vyšetřování nejrůznějších paranormálních jevů, pro něž se tvůrci inspirovali v egyptské kultuře.
paranormalni-jevy-desetkrat-jinak-podivejte-se-na-nejoblibenejsi-serialy-na-netflixu-13
| Netflix

Nevěsta pro ducha

Nyní zavítáme do asijské seriálové tvorby. Tento tchajwanský seriál si oblíbili jak čeští diváci, tak i ti zahraniční. Příběh se odehrává v devadesátých letech 19. století, kdy je mladá dívka donucena uzavřít sňatek se zemřelým synem významné rodiny. Tímto skutkem má svým příbuzným pomoci z bídy. Na oplátku ale Li Lan musí strávit život v samotě. Nečeká však, že se tímto činem spojí se záhrobím a přenese se do světa duchů, v němž řeší manželovu záhadnou neobjasněnou smrt. Tento snímek není vyloženě hororový, jako spíše tajemný a romantický. Stanete se svědky milostného příběhu mezi dívkou a duchem, který je mnohem více okouzlujícím manželem, než si zprvu mohla myslet.
paranormalni-jevy-desetkrat-jinak-podivejte-se-na-nejoblibenejsi-serialy-na-netflixu-15
Nevěsta pro ducha (2020) | Netflix

Goedam

Další doporučení se týká jihokorejského seriálu, jenž je velice netradiční, a to primárně svou minutáží. Oproti obvyklým seriálům na Netflixu totiž jedna epizoda zabere sotva deset minut, přičemž celkem je jich osm. Název seriálu znamená v předkladu „městské duchařské příběhy“, což skvěle definuje obsah. Děj jednotlivých krátkých povídek se vždy odehrává v noci, což je čas, kdy ožívají zdejší legendy a společně s nimi i temní duchové. Titul nabízí poměrně zajímavý a originálně pojatý náhled na jihokorejskou kulturu.
paranormalni-jevy-desetkrat-jinak-podivejte-se-na-nejoblibenejsi-serialy-na-netflixu-18
Goedam (2020) | Netflix

Haunted

Na závěr nabízíme dvě unikátní dokumentární série, jež by rozhodně neměly uniknout nikomu, kdo se zajímá o paranormálno. V koprodukčním česko-americkém titulu Haunted o třech sezónách se seznámíte se skutečnými lidmi, kteří ve společnosti svých přátel a příbuzných vyprávějí děsivé, ovšem reálné příběhy ze své minulosti. Ty jsou v seriálu doplňovány hranými rekonstrukcemi, z nichž vás bude mrazit. Dokument setkal s také s kritikou, když si diváci a divačky stěžovali na špatné herecké výkony, neustále se opakující motivy strašení (například klepání na dveře) a spoustu klišé. Každá jednotlivá povídka má však sotva 25 minut, a tak vám tento seriál nezabere tolik času, rozhodnete-li se dát mu šanci.
Haunted
Haunted | Netflix

Nevyjasněné záhady

A úplně na konec bych vám ráda doporučila mou velice oblíbenou dokumentární sérii Nevyjasněné záhady. Jedná se o modernizaci původního stejnojmenného seriálu z osmdesátých let minulého století, v němž se setkáte s výpověďmi lidí, kteří zažili nevysvětlitelné jevy. Stanete se svědky záhadných zmizení a také údajně skutečných setkání s mimozemskou civilizací. Mě osobně ale nejvíce zaujal příběh, v němž se ocitnete v Japonsku v březnu roku 2011. V přímořském městě tehdy došlo k zemětřesení a následnému tsunami. Obyvatelé postižených míst v této epizodě popisují, jak se těsně po tragédii setkávali s duchy zemřelých.
paranormalni-jevy-desetkrat-jinak-podivejte-se-na-nejoblibenejsi-serialy-na-netflixu-2
Nevyjasněné záhady (2020) | Netflix