Hry o trůny se už nikdy nezbavíme. Podívejte se na přehled všech chystaných seriálů

Hry o trůny se už nikdy nezbavíme. Podívejte se na přehled všech chystaných seriálů
Rod draka | HBO
Rod draka
Rod draka | HBO

Rod draka (House of the Dragon)

Začněme od začátku. Rod draka se blíží do finiše první řady, která si i přes řadu překážek povětšinou zvládla získat přízeň publika. V ději se možná občas objeví pitomost evokující slabší chvíle Hry o trůny a časové skoky s přeobsazenými herci komplikují udržení emocionálního zájmu, ale díky skvělému obsazení a citu pro drama je pořád co sledovat (pokud tedy není scéna tak tmavá, že v ní nejde nic vidět).
Menší rozruch vzbudilo odstoupení hned několika producentů v průběhu vysílání, ovšem showrunner Ryan Condal drží otěže dál a měl by v tom pokračovat po dobu nějakých čtyř sérií. Rod draka by tedy měl být podle současných plánů stejně dlouhý jako ta část Hry o trůny, která si dokázala uchovat respekt diváctva. To je asi rozumný plán.
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na nejlepší snímek letošní přehlídky Be2Can
Téma5. 10. 2022
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na nejlepší snímek letošní přehlídky Be2Can
V tuhle chvíli už je jisté, že příběh občanské války rodu Targaryenů uvidíme až do jeho trpkého konce, jehož zpodobnění i přes snadno dohledatelné spoilery zajímá skoro 30 milionů lidí každý týden.
Hra o trůny
Hra o trůny | HBO

Jon Snow

Když Kit Harington oznámil, že se tato postava díky jeho vlastní iniciativě dočká pokračování, ledaskomu to přišlo absurdní. Ukazuje se tím rozdíl mezi fanouškovskou komunitou a mlčící většinou. Stálí příznivci častěji považují Haringtona za nejslabší článek celého ansámblu (což dosvědčují jeho neúspěšné pokusy prorazit v jiných rolích), přičemž nepomáhá, že scenáristé poslední tři série nevěděli, co si s Jonem Snowem počít. Nechali ho tedy bloumat příběhy zajímavějších hrdinů a útrpně čekat na konec.
Ti druzí, důležitější a početnější, ale milují postavu, která má v celé Hře o trůny nejblíž k „normálnímu kladnému hrdinovi“, protože jde o krásného mladého muže s mečem, jenž chce zachránit svět. A ti se mohou těšit, protože Kit Harington bude dál krásný, stále bude v ruce třímat meč a zachraňovat svět, aniž by mu do toho tentokrát vstupovali ostatní. Určitě to bude velká zábava! Série je zatím ve fázi raného vývoje, nadšení HBO a samotného G. R. R. Martina ale naznačuje, že to producenti myslí vážně.
Rod draka
Rod draka | HBO

Mořský had, dříve Devět plaveb (The Sea Snake, Nine Voyages)

Corlys Velaryon byl představený až v Rodu draka, kde s tváří Steva Toussainta plní roli patriarchy svého rodu a mocného spojence jedné ze znesvářených stran. Jak ale napovídá jeho přezdívka Mořský had, Corlys má za sebou bohatou minulost – je jedním z nejslavnějších cestovatelů své doby. V mládí, hnaný ambicí a ctižádostí, podnikl plavby do všech krajů Martinova světa a nashromáždil úžasné bohatství i zkušenosti. Dosvědčuje to síň plná trofejí, kterou v Rodu draka navštívíme. To je jistě atraktivní námět, který umožní představit nové prostředí a řešit konečně něco jiného než další nástupnickou válku.
Podle Martina je tato show nejblíž ke skutečné produkci, byť HBO zatím nic oficiálně nepotvrdilo. Bruno Heller, tvůrce i u nás populárního Mentalisty, by měl nyní připravovat scénář k pilotnímu dílu. Heller se snažil spin-off ke Hře o trůny utrhnout už hodně dlouho, pokoušel se HBO přesvědčit například ke zfilmování Robertova povstání, které těsně předcházelo událostem Hry o trůny. Uspěl ale až s mnohem zajímavější odyseou, která má šanci ukázat nám, co jsme v této sérii ještě neviděli.
Hra o trůny
Hra o trůny | HBO

Deset tisíc lodí (Ten Thousand Ships)

Po vší té krvi a ohni se asi producenti opravdu začínají obracet k vodě, protože i v dalším chystaném seriálu budou hrát velkou roli lodě. Příběh princezny Nymerie je ve světě Písně ledu a ohně legendární – popisuje události staré tisíc let, jež pevně zakořenily v kultuře a folklóru. Už několikrát jsme slyšeli postavy zasněně si vypravovat o princezně, která připlula zpoza moře a vytvořila rebelské království Dorne. Projekt získala Amanda Segel, která nyní pracuje na scénáři.

Dunk a Egg (The Tales of Dunk and Egg)

Dunk a Egg jsou zatím nedokončenou sérií krátkých novel, jež obsahují asi nejrozpustilejší Martinovo psaní (byť samozřejmě s nemálo temnými podtóny). Příběh sleduje Egga, který je sice předurčený stát se targaryenským králem, ale přinejmenším jako mladík je ještě nezkažený, dobrosrdečný a zprvu trochu naivní. Spojí síly s Dunkem, mužem prostého původu, který nejprve předstírá, že je rytířem, a nakonec se jím díky své chrabrosti skutečně stane.
Pro Martina je tato série srdeční záležitostí, umožňuje mu do jinak pochmurného světa vložit trochu hravosti a naděje. Příběh odehrávající se přesně mezi Rodem draka a Hrou o trůny obstará Steve Conrad.
hry-o-truny-se-nezbavime-uz-nikdy-podivejte-se-na-prehled-vsech-chystanych-serialu
Hra o trůny | HBO

Zlatá říše (The Golden Empire)

HBO by rádo s Hrou o trůny dobylo i svět animace, vyvíjí tedy pod pokličkou hned několik kreslených projektů. G. R. R. Martin zatím jmenoval jen Zlaté impérium, jež by sledovalo Yi Ti dynastii z kontinentu Essos, jež je inspirovaná historickou Čínou. Na projektu by měl pracovat „mladý tvůrce“, z jehož dosavadních návrhů je Martin nadšený.

Flea Bottom

Ne všechny plány ale mohou být realizované. Zrušených projektů ze světa Písně ledu a ohně je jistě mnohem víc než těch, o nichž si Martin stihl pustit pusu na špacír. Jedním z nich je i exkurze do světa lůzy a podsvětí, v níž bychom viděli spodinu Západozemí ve slumech Králova přístaviště, jak zažívá svá drsná dobrodružství.
Nápad byl inspirovaný popularitou sira Davose z Hry o trůny, který pocházel z právě z bídného prostředí pouličního zločinu. Producenty napadlo, že by nebylo špatné odpočinout si od aristokracie a jejích feudálních sporů. Podle posledních zpráv se ale vývoj zcela zastavil.
Naomi Watts
Naomi Watts | BontonFilm

Bloodmoon

Že až do uvedení prvních upoutávek si nemůžeme být ničím jistí, stvrzuje prequel Bloodmoon, přezdívaný i Dlouhá noc. U něj už HBO vyprodukovalo pilotní epizodu s Naomi Watts za více než třicet milionů dolarů, jenže výsledek se vedení nezamlouval, a tak byl celý seriál zrušen.
Tvorba televizních pilotů, jež nejsou nikdy rozvedené do seriálového formátu, není výjimečná, naopak takový je v Hollywoodu standard. Ne však u takto vysokoprofilového pořadu s enormním rozpočtem. Jedná se jistě o nejdražší nezužitkovaný pilot všech dob.
Scenáristka Jane Goldman, jež má na kontě Kick-Ass a Hvězdný prach, měla odhalit úplně nejvzdálenější historii Západozemí z Éry hrdinů, kterou postavy Hry o trůny znají jen jako velmi zkreslené mýty.
Jaké jsou důvody zrušení? Oficiálně se samozřejmě nic neví, šušká se ale, že v HBO se rozhodli vsadit vše na přístup Rodu draka, který je z chystaných projektů nejvíc podobný samotné Hře o trůny. Naopak Bloodmoon jí byl nejvíce vzdálený, odehrává se v minulosti tak daleké, že vlastně nemá takřka nic společného se světem, který si získal tolik fanoušků. Producenti si uvědomili, že otevírají příběh, jenž netěží ze známé značky, neobsahuje ikonické obrazy, rekvizity, lokace ani jména, takže je (z jejich pohledu) absurdní investovat právě do něj. Podle dosavadních ratingů Rodu draka měli pravdu. Bohudík, nebo bohužel?

Kinolog: Co je nejhorší na seriálovém Pánovi prstenů? Jeff Sauron Bezos

Služba Prime Video, která patří Amazonu, přišla s nejdražším fantasy seriálem všech dob, jenž je dokonce ještě dražší než původní Pán prstenů. První ohlasy jsou natolik rozporuplné, že se této záhadě podíváme na zoubek.