Srovnání ohlasů: HBO se díky Rodu draka raduje, Prsteny moci mohou být sebelepší, ale předpojatosti a zlobě neuniknou

Srovnání ohlasů: HBO se díky Rodu draka raduje, Prsteny moci mohou být sebelepší, ale předpojatosti a zlobě neuniknou
Pán prstenů: Prsteny moci | Amazon Prime Video
Na počátku všeho stojí dvě populární knižní předlohy, které v rozdílné míře aplikují fantastické motivy a představují smyšlené světy, v nichž lidé a další bytosti vedou odvěký boj o moc i o zachování míru. Rod draka o dvě stě let předchází událostem Hry o trůny, která v minulé dekádě trhala rekordy ve sledovanosti. Opět nás zavádí do Západozemí, jakési alternativní obdoby středověku, již spisovatel George R. R. Martin obydlel mocnými panovnickými rody, draky a jinými nadpřirozenými tvory.
Hra o trůny nabyla obrovské popularity hlavně v průběhu prvních šesti sérií, kterých si sledující vysoce považovali díky břitkým dialogům, preciznímu vývoji postav i trpělivé a úderné režii. Sedmá a především finální osmá řada ale sebrala tvůrcům vítr z plachet, neboť předběhli tradičně líné Martinovo psaní a přišli s vlastním rozřešením, které spoustu fanoušků a fanynek roznítilo. Sepisovaly se dokonce petice, které žádaly přetočení poslední řady.
Hřmotný nesouhlas se zakončením ale na celkové prestiži dané látky nic moc nezměnil a jak ukázaly letošní červencové průzkumy webu The Wrap, který porovnal nabídku HBO Max dle uživatelských poptávek, Hra o trůny byla i tři roky po svém finiši nejžádanějším titulem platformy. Tou dobou si už tisíce lidí zřejmě osvěžovaly paměť a seriál znovu přehrávalx, neboť srpnová premiéra Rodu draka byla za rohem. A když nastala, první díl si dle statistik pustilo bezmála deset milionů uživatelů – nemluvě o dalších statisících lidí, kteří využili svých pirátských dovedností.
Emma D'Arcy, Matt Smith
Rod draka | HBO
Nyní jsou venku první dvě epizody první řady, která jich čítá celkem deset, a kritici i diváci a divačky dávají průchod svému uspokojení. Na ČSFD má zatím seriál 83 % a mezinárodní IMDb ukazuje skóre 8,8 z 10. Příběh rodových předků Daenery Targaryan (Emilia Clarke), v němž není nouze o násilí, incest a podlé politické machinace, imponuje také profesionálním recenzentům, podle nichž ožívá kvalita prvních sérií Hry o trůny, jen ve větším a vizuálně svůdnějším měřítku.
Nadšenými či minimálně uspokojivými recenzemi nešetřily weby a magazíny jako The Times, The Independent či Daily Mail. Píšou o plnokrevném vzkříšení Hry o trůny, byť v trochu jiné podobě, než si pamatujeme – Daily Mail konkrétně vyzdvihl „radikálně odlišené zacházení se ženami, které jsou skutečnou silou království“. Ne všichni jsou sice spokojení (web Rotten Tomatoes hlásí 85 % pozitivních z 574 recenzí) a ne každý měl pochopení pro drsnou scénu císařského řezu, která rozvířila debaty o adekvátnosti některých znepokojivých výjevů, ale celkové přijetí je prozatím veskrze kladné.
To seriál Pán prstenů: Prsteny moci, jehož první dvě epizody debutovaly minulý pátek na Amazon Prime Video, se potýká s problematičtější reputací. Volná adaptace takzvaných Dodatků, které J. R. R. Tolkien dopsal za Návrat krále a stručně v nich zmapoval historii Středozemě, přišla Amazon na tři čtvrtě miliardy dolarů – 250 milionů padlo na zakoupení práv a samotný seriál stál 500 milionů, o mnoho víc než dosud nejdražší televizní projekty. Ani sebelepší produkční zázemí ale nezahnalo pochybnosti, které vyplavuje hrdost a zanícenost Tolkienových příznivců.
Produkci seriálu doprovázela bouře nevole, která pramenila ze samotné myšlenky volné adaptace dle pouhé načrtnuté kostry a sílila s každým zveřejněným obrázkem či trailerem. Přítomnost herců a hereček tmavé pleti ve fantastickém literárním světě se ukázala být pro moderní společnost ještě více nepřijatelná než zdražování cen paliva a „tolkienovci“ mobilizovali své nerdské znalosti o Středozemi v neochvějném domnění kulturní svéprávnosti.
Pán prstenů: Prsteny moci
Pán prstenů: Prsteny moci | Vanity Fair / Amazon
Na Amazon dorazil seriál bezesporu velkolepý, na němž je znát každý investovaný dolar a který zatím rozehrává smyšlené události druhého věku, dva tisíce let před výpravou Společenstva, ryze profesionálně a adekvátně vůči Tolkienovým náčrtkům. Snad jen role hairfootů, předků známých hobitů, působí diskutabilně, neboť sám Tolkien uvedl, že hobiti před třetím věkem nikdy nevykonali nic pamětihodného.
Počet uživatelů, kteří si Prsteny moci na Amazonu v prvních čtyřiadvaceti hodinách pustili, je navíc dle očekávání ohromný a Rod draka v tomto ohledu zašlapává do země. Web Variety uvedl, že za první den si seriálový prequel Pána prstenů naladilo 25 milionů lidí po celém světě. A příval kladných i záporných ohlasů je tedy rovněž lavinový.
Kritici zatím zvedají palec nahoru – na Rotten Tomatoes je z 221 recenze 84 % pozitivních a například deník Guardian napsal, že je první část Prstenů moci „tak ohromující, že konkurenční Rod draka vedle ní vypadá amatérsky“. A mnoho lidí s tím souhlasí minimálně z pohledu výpravy, která je zkrátka epická a do budoucna slibuje mnohé.
Převážná spokojenost navíc panuje i uvnitř prestižní Tolkien Society. Více než 500 členů se sešlo na společném promítání v Oxfordu a předseda Shaun Gunner pro Guardian potvrdil, že někteří si nejsou kvalitou seriálu úplně jistí, ale mnoho kolegů je nadšených.
Nicméně diváci a divačky, kteří se zatím projevují na internetu a ve veřejných hlasováních, zaujali odmítavý postoj, respektive v něm mnohdy spíše setrvali.Divácké hodnocení na Rotten Tomatoes hlásí pouhých 37 % (v porovnání s 84 % pro Rod draka), ČSFD zatím uděluje 65 % a IMDb, vlastněná Amazonem, ukazuje rovněž střízlivých 6,2 z 10 – jednotlivá hodnocení jsou přitom absolutně polarizovaná a většinou vidíme buď číslo 10, anebo 1.
Už to ale svědčí o zásahu internetových trollů, kteří záměrně udělují negativní hodnocení a proti nimž Amazon podniká kroky. Na svém vlastním hlasovacím ekosystému zabránil na 72 hodiny jakémukoli hlasování, aby si lépe pohlídal případné trolly a legitimnost hlasů. Tomuto neduhu se konkrétně říká „review bombing“ a nastává, když skupina online uživatelů uděluje produktu negativní hodnocení na základě kulturních či politických aspektů, nikoli těch kvalitativních.
Pán prstenů: Prsteny moci
Pán prstenů: Prsteny moci | Amazon Prime Video
A ačkoli je názor na Prsteny moci osobní záležitostí každého, tato předpojatost zejména vůči multikulturnímu castingu, navrch podpořená fanatickou oblibou knih a trilogie Petera Jacksona, do hodnocení seriálu negativně zasáhne snad nejvíce v televizní historii. Sami Tolkienovi učenci přitom tvrdí, že spisovatel nikdy nevybarvoval Středozem a rasy jako elfy či trpaslíky jen v bílých barvách.
Ve světě, kde jsou postavy dílem božského stvoření, ostatně neplatí známé evoluční zákony a tmavý pigment nemusí mít pouze ti, kteří vzdorují silnějšímu slunečnímu záření – trpaslíci by v tomto případě museli být napůl slepí albíni. Jádro pudla vězí v reinterpretaci hluboko zakořeněných tradic a v odporu ke všemu, co Tolkien sám neuvedl a co si tvůrci domýšlí.
Na druhou stranu, některé kladné ohlasy jsou zatím stejně hlasité a povzbudivé jako ty záporné a třeba v obsáhlém hlasování na stránce TV Line udělilo takřka 60 % hlasujících hodnocení A, tedy excelentní. Rozpoutala se válka, která může mít dlouhé trvání vzhledem k tomu, že Amazon plánuje natočit až pět sérií. Jednotlivé bitvy se ale na internetu povedou každý víkend po příštích šest týdnů, kdy bude zbytek první série vycházet.

Kinobox: Tak nám zakázali vysílat Vinnetoua v televizi! Co s tím budeme dělat, mámo?

V posledních dnech nás německá a česká bulvární média zásobovala dezinformacemi, že se zakazují filmy s Vinnetouem. Není to pravda. Je ale pravda, že mayovky jsou v něčem překonané a třeba i lehce rasistické?