Recenze: Kapitán Říp se strefuje do všeho, předně však do české nátury

Recenze: Kapitán Říp se strefuje do všeho, předně však do české nátury
Kapitán Říp (2020) | MALL.TV
Kapitán Říp je český národní superhrdina. Má však jeden problém - nezná svého otce. Ví o něm pouze to, že se jedná o největšího Čecha. Pátrání po něm může začít...
Kapitán Říp
Kapitán Říp je komunální politickou satirou, podobně jako například Kancelář Blaník. Ovšem kromě glosování a zesměšňování české (nejen) politické současnosti klade důraz také na parodování superhrdinských komiksových filmů, které v posledních letech dominují filmovému průmyslu (viz Avengers).
Jádrem zábavy desetidílného krátkometrážního seriálu je vulgární nekorektní humor, jehož nositelem je především titulní postava, roztomilý malý lvíček. Který je ovšem tak trochu... hovado. Hovado z ranku Erica Cartmana, Tondy Blaníka, popřípadě - když už bych měl najít paralelu s komiksovými superhrdiny - Deadpoola. Jeho charakter tudíž spočívá hlavně v tom, že ze sebe sype hlášky, které jsou jednak sprosté (a ne málo), ale především otevřeně mířené proti hrdým rasistům (a rasovým stereotypům), uvědomělým bojovníkům proti politické korektnosti, zatvrzelým odpůrcům migrace... Zkrátka proti vášnivým internetovým diskutérům, kteří horlivě komentují každý článek věnující se palčivému společensko-politickému tématu a kteří za všechno špatné ve světě viní USA, EU, všechny možné menšiny či Václava Havla s Miroslavem Kalouskem. Tomuto typu publika seriál svým záměrem zřejmě příliš vyhovovat nebude...
Kapitán Říp
Kapitán Říp | MALL.TV
Tvůrci (debutující scenárista Daniel Zeman a režisér Petr Cífka) se stejně jako zmiňovaná Kancelář Blaník nikterak nebrání rýpání do konkrétních veřejně známých osobností. Počínaje Tomiem Okamurou, přes dva nejbohatší Čechy (respektive jednoho Čecha a jednoho v Česku žijícího Slováka, který je shodou okolností i naším premiérem) až po Tomáše Řepku nebo Lady Dee. Nejednou tak dojde na dobře vymyšlené a opravdu vtipné repliky, které sympaticky a nekřečovitě tnou do živého. Má to ovšem dva "drobné" háčky.
Prvním je, že pro pochopení všech vtipů a narážek se musíte alespoň rámcově orientovat v oblastech politiky, kultury či médií v současném Česku (asi jen málokterý cizinec správně pochopí narážky na Václava Klause juniora či Víta Klusáka). Naštěstí mnoho fórků funguje vesměs univerzálně a znalost hlubšího kontextu v jejich případě není potřeba, viz hlášky typu "Říkali mu Žlutý Adolf" nebo Řípův výcvik dětské domobrany.
Kapitán Říp
Kapitán Říp | MALL.TV
Druhý zádrhel bude pro mnohé (české) diváky pravděpodobně zásadnější. Kapitán Říp je formálně skromný projekt s minimálním rozpočtem, takže opravdu nemá velkorysou výpravu, kamera při záběrování nepředvádí žádné okulahodící kousky apod. Osobně mi to zábavu nikterak významně nekazilo, jen je třeba počítat s tím, že hlavní hrdina není špičkově provedená CGI figurka či jiný "neprůstřelný" vizuální efekt, ale pouhý maňásek navlečený na ruku... Na druhou stranu je třeba o to více ocenit dabing Bohdana Tůmy, jenž jakožto velezkušený dabérský matador onomu maňáskovi svým hlasem dodává (v rámci možností) punc skutečné živé bytosti (do češtiny ostatně skvěle nadaboval i zmíněného Cartmana). Neméně velkou pochvalu si zaslouží i Jiří Vyorálek coby Řípův kultivovaný sluha Alfréd. Ostatní herci už pak mají jen větší či menší epizodní role (s výjimkou Terezy Dočkalové, která zde hraje televizní moderátorku).
Zesměšňování klišé či ikonických momentů a replik ze superhrdinských příběhů v seriálu hraje přinejlepším druhé housle, ale když už na nějaké odkazování či utahování si ze Spider-Mana, Iron Mana nebo Temného rytíře dojde, je to fajn. Ne geniální, ne bůhvíjak sofistikované, ale taky určitě ne debilní či rovnou trapné. V tomto ohledu jsem měl problém spíše s jedním 'až příliš důrazně' zrealizovaným zvracecím gagem... Naštěstí se jedná o ojedinělý "přešlap", neboť naprostá většina zdejšího humoru je ryze verbální a dialogové povahy.
Kapitán Říp
Kapitán Říp | MALL.TV
Kapitán Říp rozhodně není dokonalý projekt a neužije si ho zdaleka každý, jeho základní koncept i hlavní záměr (kritika české národní povahy) ale pokládám za sympatické. Chápu, že s velmi nízkorozpočtovou formou bude mít spousta lidí problém, já se na ni ale dokázal naladit během chvilky. A to mě přitom trailer od sledování málem úplně odradil...
Seriál můžete zdarma sledovat zde.
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE