Články

Rozhovory

  1. "Trpaslík je dobrodružná rodinná komedie, která není pro celou rodinu," říká režisér Jan Prušinovský
    Rozhovory21. 12. 2016
    "Trpaslík je dobrodružná rodinná komedie, která není pro celou rodinu," říká režisér Jan Prušinovský

    Po Kosmu (2016), který měl velmi solidní odezvu mezi diváky na internetu, vyšle Česká televize ve středu 28. prosince v předpremiéře na iVysílání první díl nového seriálu Trpaslík (2016). První program ČT Trpaslíka uvede 2. ledna od 21:00. Za jeho vznikem stojí tvůrčí tandem Jan Prušinovský - Petr Kolečko, který má na svědomí úspěšné série Okresní přebor (2009) a Čtvrtá hvězda (2014). V čem je jiný Trpaslík? Na to se pokouší odpovědět režisér a scenárista Jan Prušinovský.

  2. "Taxikáři mi vylepšovali kostým. Říkali, že nesmím mít černý ponožky," tvrdí autor Nádraží Ondřej Sokol
    Rozhovory20. 12. 2016
    "Taxikáři mi vylepšovali kostým. Říkali, že nesmím mít černý ponožky," tvrdí autor Nádraží Ondřej Sokol

    Skečová show, ve které Ondřej Sokol, Michal Suchánek, Richard Genzer, Igor Chmela a Martin Finger alternují v různých padesáti postavách z prostředí vlakového nádraží, vstoupí na obrazovky druhého programu České televize ve středu 4. ledna ve 22:00. Pořad režíroval Ondřej Sokol, který se v našem rozhovoru vyznává z lásky k vlakům a jedinečnosti nádražního prostředí. Zmíní se též o náročném natáčení, které provázelo složité maskování jednotlivých postav.

  3. Přes kosti mrtvých a Tarantino? Režisérka Holland přibližuje svou novinku
    Rozhovory17. 12. 2016
    Přes kosti mrtvých a Tarantino? Režisérka Holland přibližuje svou novinku

    Autorka, která vystudovala pražskou FAMU a získala celou řadu filmových cen, navazuje na úspěšnou spolupráci s tuzemskými tvůrci série Hořící keř (2013). Scenárista Štěpán Hulík a koproducenti z Nutprodukce (Pustina) se začátkem února vypraví do Berlína, aby představili v rámci hlavní soutěžní sekce festivalu Berlinale další ambiciózní dílo. Přinášíme krátký rozhovor s režisérkou a scenáristkou Agnieszkou Holland.

  4. "Lidé mají tendenci bránit se smrti, i když je zdravá a přirozená," říká režisér Červené želvy
    Rozhovory4. 12. 2016
    "Lidé mají tendenci bránit se smrti, i když je zdravá a přirozená," říká režisér Červené želvy

    Příběh trosečníka na tropickém ostrově, obydleném želvami, kraby a ptáky, je zároveň univerzálním příběhem všech zásadních okamžiků v životě člověka. Magický snímek Červená želva (2016), srozumitelný napříč generacemi i kontinenty, získal v Cannes Zvláštní cenu v sekci Un Certain Regard a je prvním počinem kultovního japonského studia Ghibli s evropskou koprodukcí. Červená želva vstoupila ve čtvrtek do českých kin. Přinášíme rozhovor s jejím režisérem Michaelem Dudokem de Witem.

  5. "Pocit, že manželství jsou nestabilní, není jen projevem dnešní doby," říká režisérka Helena Třeštíková
    Rozhovory3. 12. 2016
    "Pocit, že manželství jsou nestabilní, není jen projevem dnešní doby," říká režisérka Helena Třeštíková

    Autorka ceněných časosběrných dokumentů dokončila další ze svých snímků. Strnadovi (2017) vstoupí do českých kin v druhé polovině ledna příštího roku. Helena Třeštíková s párem, který je stále spolu a vychoval 5 dětí, natáčela 35 let. Nejen o Strnadových, partnerském soužití, ale též o metodě časosběru a další sérii Manželských etud se dočtete více v následujícím rozhovoru.

  6. „Děti jsou nejsilnější lidé na planetě,“ říká režisér Pohádek pro Emu Rudolf Havlík
    Rozhovory28. 10. 2016
    „Děti jsou nejsilnější lidé na planetě,“ říká režisér Pohádek pro Emu Rudolf Havlík

    Do českých kin jdou měsíc před Andělem Páně 2 (2016) a slibují romantickou rodinnou podívanou, u které se člověk pobaví, dojme a naladí na život s dětmi. Hrdiny Pohádek pro Emu (2016) je ztracená holčička Ema, překvapený padesátník Petr, který ji nenechá napospas úřadům, a Marie, k níž si Petr hledá cestu. Přinášíme rozhovor s režisérem Pohádek pro Emu Rudolfem Havlíkem. Snímek do českých kin vstupuje ve čtvrtek 3. listopadu.

  7. „Láska je pozoruhodný a inspirující dar,“ říká Ondřej Vetchý, hrobník z filmu Bezva ženská na krku
    Rozhovory8. 10. 2016
    „Láska je pozoruhodný a inspirující dar,“ říká Ondřej Vetchý, hrobník z filmu Bezva ženská na krku

    Myslel si, že se zakope na vesnici a neuvidí živáčka. Do života mu ale vstoupila Bezva ženská na krku (2016). Romantická komedie s Ondřejem Vetchým a Petrou Hřebíčkovou vstoupí do českých kin ve čtvrtek 13. října. Snímek režíroval jako svůj debut producent Tomáš Hoffman (Účastníci zájezdu, Ženy v pokušení), režisér a scenárista Jiří Vejdělek napsal Ondřeji Vetchému roli hrobníka. Druhou v jeho kariéře. Více v rozhovoru s jedním z našich nejobsazovanějších herců.

  8. Jakub Kohák o Instalatérovi z Tuchlovic: "Každá vesnice má takové dva tři solitérní chlapy…"
    Rozhovory25. 9. 2016
    Jakub Kohák o Instalatérovi z Tuchlovic: "Každá vesnice má takové dva tři solitérní chlapy…"

    Léta platil za ceněného režiséra reklam a videoklipů. Poté získal roli brankáře Slavoje Houslice v populárním seriálu Okresní přebor a od té doby se řadi mezi nejoblíbenější české komediální herce vůbec. Nyní konečně dostal ve filmu hlavní roli a to v nové komedii režiséra Tomáše Vorla Instalatér z Tuchlovic.

  9. Rodinné štěstí již brzy v českých kinech. Režisér Hajdu do filmu obsadil svou rodinu
    Rozhovory21. 9. 2016
    Rodinné štěstí již brzy v českých kinech. Režisér Hajdu do filmu obsadil svou rodinu

    Když vás okolnosti donutí ubytovat příbuzné u sebe doma, nebývá to žádný med. Stačí chvilka a jeden je podrážděný, druhý ukřivděný a třetí vám závidí auto. S přibývajícím počtem dní strávených v jednom bytě graduje tahle výbušná situace do sledu vtipných, dramatických i absurdně banálních historek, až se nakonec ukáže, že toho, kdo vám nejvíc leze na nervy, máte vlastně hrozně rádi.

  10. „Každý z nás je, byl nebo bude životní outsider,“ říká režisér Instalatéra z Tuchlovic Tomáš Vorel
    Rozhovory5. 9. 2016
    „Každý z nás je, byl nebo bude životní outsider,“ říká režisér Instalatéra z Tuchlovic Tomáš Vorel

    Tomáš Vorel uvede do českých kin svůj desátý celovečerní film. Instalatér z Tuchlovic (2016) je podobně jako další díla autora, který kromě režie zvládne obsluhovat kameru, napsat si scénář, sehnat peníze a hrát, inspirován skutečností.

  11. Startuje seriál Já, Mattoni. Projekt za 120 milionů není podle režiséra Najbrta historickou rekonstrukcí
    Rozhovory2. 9. 2016
    Startuje seriál Já, Mattoni. Projekt za 120 milionů není podle režiséra Najbrta historickou rekonstrukcí

    Dnes ve 20:00 bude mít na prvním programu České televize premiéru pilotní díl životopisného seriálu o Heinrichu Mattonim. Nejdražší projekt v dějinách ČT (stál 120 miliónů, z čehož italští vlastníci Karlovarských minerálních vod do něj nalily pětinu) režíroval Marek Najbrt (Protektor, Terapie, Kancelář Blaník) a do třináctidílného seriálu obsadil do titulní role hned tři muže - Jáchyma Novotného, Davida Švehlíka a Aloise Švehlíka.

  12. Fat Monster Studio představilo sběratelskou sochu Lesapána a poodhalilo nenápadnou světovost
    Rozhovory19. 6. 2016
    Fat Monster Studio představilo sběratelskou sochu Lesapána a poodhalilo nenápadnou světovost

    V sobotu se v pražském herním klubu Warboss představila první sběratelská socha inspirovaná tuzemských snímkem. Hejkala z absolventského filmu studenta UMPRUM Pavla Soukupa Lesapán (2015) vytvořili kluci ze studia Fat Monster, kteří provozují herní klub, ale především tvoří autorské doplňky všemožných soch a sochy samotné. Predátor, Batman, Vetřelec, marvelovští hrdinové a hrdinky jsou k vidění ve Warbossu. V galerii najdete průvodce klubem, fotografie Lesapána a v textu rozhovor s Davidem a Michalem, kteří z pražských Nuslí dodávají sběratelské postavy do celého světa.

  13. „Pocit děsného strachu ve mne vyvolávají klauni a šašci,“ říká maskérka a fanynka zombie žánru Anna Grillová
    Rozhovory11. 6. 2016
    „Pocit děsného strachu ve mne vyvolávají klauni a šašci,“ říká maskérka a fanynka zombie žánru Anna Grillová

    Sešli jsme se na úterní obnovené premiéře Noci oživlých mrtvol (1968) George A. Romera. V předsálí hostivařského kina proměňovala otrlé zájemce v chodící zombie, aby projekce kultovního filmu proběhla se vší parádou. Anna Grillová miluje zombie žánr, věnuje se maskám, účastnila se příprav pražského Zombie Walku. Ten ostatně hodlá resuscitovat. Více se dozvíte v rozhovoru.

  14. „Tihle hoši ukázali, že máme trošku jiné kvality než Švejk,“ říká producent filmu o legionářích
    Rozhovory7. 6. 2016
    „Tihle hoši ukázali, že máme trošku jiné kvality než Švejk,“ říká producent filmu o legionářích

    S plánovanými českými velkofilmy se v posledních letech roztrhl pytel. Z fondu byly nedávno podpořeny projekty s nebývale vysokými rozpočty - Švejk (90 miliónů), Nabarvené ptáče (160 miliónů)... Již dříve byl avizován projekt s pracovním názvem Legionáři - Sibiřská anabáze, který se věnuje hrdinství a věhlasu československých bojovníků za 1. světové války. Ti po určitou dobu ovládali většinu strategické Transsibiřské magistrály a uspíšili tím konec války.

  15. Režisérka Olga Dabrowská: „Divadlo Sklep je společenství lidí, které spojuje láska.“
    Rozhovory11. 5. 2016
    Režisérka Olga Dabrowská: „Divadlo Sklep je společenství lidí, které spojuje láska.“

    Od minulého čtvrtka můžete do vybraných kin vyrazit na dokumentární film Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa (2016). Pocta sklepákům je dílem režisérky Olgy Dabrowské (Kuličky), která v rozhovoru přibližuje nejen svůj vztah ke kultuvnímu divadelnímu souboru. Ten letos slaví 45 let v pubertě.