Články

Rozhovory

  1. Když do příšerného lobbisty vstoupí duch Václava Havla. Stane se s Tondy Blaníka lepší člověk?
    Rozhovory1. 2. 2018
    Když do příšerného lobbisty vstoupí duch Václava Havla. Stane se s Tondy Blaníka lepší člověk?

    Tvůrci komediálního seriálu Kancelář Blaník po závěrečném finiši během prezidentských voleb dokončili celovečerního Prezidenta Blaníka (2018). Dnes vstupuje do českých kin a vy se můžete těšit na Marka Daniela v roli úlisného lobbisty, který se snaží vypořádat s výsledkem voleb. Spoustu zajímavostí z neobvyklého natáčení si přečtete v rozhovoru s režisérem Markem Najbrtem (Čertí brko, Kancelář Blaník, Polski film, Protektor).

  2. "Zoufalá žena" Klára Issová? Ale kdeže. Herečka by se mohla živit kaskadérstvím
    Rozhovory20. 1. 2018
    "Zoufalá žena" Klára Issová? Ale kdeže. Herečka by se mohla živit kaskadérstvím

    Zaujala hned svým prvním celovečerákem, komediálním dramatem Saši Gedeona Indiánské léto (1995), za které byla nominována na Českého lva. Herečka Klára Issová od té doby ztvárnila téměř 30 filmových rolí, ale teprve loni se odvážila vstoupit do vod komediálního žánru. Nejnovější přírůstek - Zoufalé ženy dělají zoufalé věci (2017) - je od čtvrtka v kinech, což je ideální příležitost k rozhovoru.

  3. Halina Pawlowská o zoufalých ženách, zoufalých věcech, inspiraci a praseti Ondrovi
    Rozhovory17. 1. 2018
    Halina Pawlowská o zoufalých ženách, zoufalých věcech, inspiraci a praseti Ondrovi

    Spisovatelka, moderátorka, zpěvačka, herečka, scénáristka, publicistka, producentka, vydavatelka. Tím vším je multitalentovaná Halina Pawlowská. Její schopnosti nově oceníme v rozverné komedii Filipa Renče Zoufalé ženy dělají zoufalé věci, k níž napsala scénář podle vlastních knih.

  4. Svět podle Daliborka: Každý bychom měli zkusit vyléčit jednoho svého „nácka”
    Rozhovory9. 1. 2018
    Svět podle Daliborka: Každý bychom měli zkusit vyléčit jednoho svého „nácka”

    Dnes dávají na ČT2 od 20:50 nejnovější dokumentární film Víta Klusáka Svět podle Daliborka (2017). Portrét "něžného neonacisty" se setkal na karlovarské projekci s ovacemi ve stoje. Autor sledoval prostějovského neonacistu Dalibora K. dva roky a diváky vyzývá: "Prosím, neodsuzujte Dalibora. To by byl ten nejpohodlnější přístup. Zkuste ho pochopit, vžít se do jeho situace."

  5. Od filmového porodu k tomu skutečnému. Filip Renč vypráví  o "Zoufalých ženách"
    Rozhovory26. 12. 2017
    Od filmového porodu k tomu skutečnému. Filip Renč vypráví o "Zoufalých ženách"

    18. ledna bude mít premiéru nový film režiséra Renče podle scénáře Haliny Pawlowské. 24. prosince se mu narodila dcera Sofie. Generační komedie Zoufalé ženy dělají zoufalé věci (2018) se střihala a postprodukovala ve studiu Pokrok a PFX a my jsme pohovořili s režisérem Renčem nejen o finalizaci filmu, ale i o jeho soukromí a začátcích u filmu.

  6. Těhotná herečka ve tři ráno řekla, že se nebude koupat v kašně. Jak reagoval režisér?
    Rozhovory29. 11. 2017
    Těhotná herečka ve tři ráno řekla, že se nebude koupat v kašně. Jak reagoval režisér?

    Herečka a zpěvačka Barbora Poláková se již ve čtvrtek představí v novém filmu režiséra Miroslava Krobota. Kvarteto (2017) pojednává o čtveřici muzikantů, kteří hledají štěstí a prožívají při tom nečekaná dobrodružství. O tom, co všechno během natáčení prožívala jedna z hrdinek filmu, pojednává tento rozhovor.

  7. Režisér chce filmem o Miladě Horákové oslavit její život. Přijde na premiéru i komunistka Semelová?
    Rozhovory31. 10. 2017
    Režisér chce filmem o Miladě Horákové oslavit její život. Přijde na premiéru i komunistka Semelová?

    Dnes má v pražském kině Lucerna světovou premiéru životopisné drama o Miladě Horákové, silné ženě, která se stala obětí komunistických čistek na přelomu 40. a 50. let minulého století. Film s prozaickým názvem Milada (2017) natočil světoběžník David Mrnka jako svůj celovečerní debut v angličtině a s izraelskou herečkou Ayelet Zurer (Andělé a démoni, Muž z oceli, Daredevil) v hlavní roli. Ve čtvrtek se Milada představí v klasické kinodistribuci, následně zamíří do světa a do internetové televize Netflix, která se na jejím vzniku výrazně podílela. Přinášíme rozhovor s režisérem, scenáristou a producentem Davidem Mrnkou.

  8. Květa Fialová – dosud nepublikované odpovědi
    Rozhovory5. 10. 2017
    Květa Fialová – dosud nepublikované odpovědi

    S herečkou Květou Fialovou jsme natáčeli rozhovor pro cyklus České televize Tváře českého filmu (2002), který mapoval československou kinematografii z hlediska žánrů a vypovídala v něm prakticky celá polistopadová kinematografická špička. Z rozsáhlých rozhovorů byla z pochopitelných důvodů použita pouze část. Proto k poslednímu rozloučení s herečkou Květou Fialovou nabízíme i několik dosud nepoužitých odpovědí.

  9. Mají děti herecké manýry? Odpovídá Jan Svěrák
    Rozhovory12. 8. 2017
    Mají děti herecké manýry? Odpovídá Jan Svěrák

    Premiéra komediálního dramatu Po strništi bos (2017) Jana a Zdeňka Svěrákových se blíží. Syn Jan opět režíroval podle scénáře a vzpomínek svého otce příběh, který je vyprávěn dětskou duší, ale míří na dospělé diváky. Jak se Janu Svěrákovi režírovali dětští neherci ve filmu, který předchází Obecné škole (1991)? Proč si vybral do role Edova otce Ondřeje Vetchého? Více v rozhovoru.

  10. "V pohřebnictví se točí obrovské peníze," říkají tvůrci vítězného kraťasu Backstage o muži z krematoria
    Rozhovory16. 6. 2017
    "V pohřebnictví se točí obrovské peníze," říkají tvůrci vítězného kraťasu Backstage o muži z krematoria

    V sobotu se předávaly Ceny Pavla Kouteckého za nejlepší tuzemské dokumentární filmy. V kategorii těch krátkých zvítězili studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Martin Mach a Dominik Truhlář se snímkem Backstage (2016), který je portrétem zaměstnance strašnického krematoria. Proč si vybrali právě toto téma? A jak se jim v netradičním prostředí natáčelo? Více v rozhovoru s režisérem a kameramanem Dominikem Truhlářem.

  11. Jeden německý život. Tvůrci představují portrét sekretářky Josepha Goebbelse
    Rozhovory1. 4. 2017
    Jeden německý život. Tvůrci představují portrét sekretářky Josepha Goebbelse

    Zemřela letos 27. ledna ve věku obdivuhodných 106 let. Brunhilde Pomselová sama sebe označovala za nedůležitou postavu s nulovým zájmem o politiku, přesto se ze všech lidí dostala nejblíže k jednomu z nejhorších zločinců v dějinách; pracovala totiž jako sekretářka, stenografka a písařka pro ministra nacistické propagandy Josepha Goebbelse.

  12. "Dospělý divák vnímá Pátou loď jinak než dítě," říká držitelka Křišťálového medvěda Iveta Grófová
    Rozhovory20. 2. 2017
    "Dospělý divák vnímá Pátou loď jinak než dítě," říká držitelka Křišťálového medvěda Iveta Grófová

    Na letošním Berlinale získala za svou novinku Pátá loď (2016) Křišťálového medvěda v rámci sekce Generation Kplus. Koprodukční drama vzniklo na základě knižní předlohy Moniky Kompaníkové a pojednává o děvčátku, které se ujme dvou novorozeňat, aby jim nahradilo apatickou matku. Film bude mít v českých kinech premiéru 4. dubna. Režisérka Iveta Grófová (Až do města Aš) jej představuje v následujícím rozhovoru.

  13. Bába z ledu Zuzana Kronerová: "Díky otužování jsem loňský rok nebyla nemocná!"
    Rozhovory19. 2. 2017
    Bába z ledu Zuzana Kronerová: "Díky otužování jsem loňský rok nebyla nemocná!"

    Herečka Zuzana Kronerová se ve čtvrtek 23. února představí v novém filmu Bohdana Slámy Bába z ledu (2016). S jeho tvorbou je spojena od úspěšných Divokých včel (2001), poté si zahrála v každém jeho dalším autorském snímku. Kvůli hlavní roli vztahového dramatu Bába z ledu se Kronerová musela začít otužovat. Co jí to dalo? A čeho si cení na Bohdanu Slámovi?

  14. „Ve vodě se dá utopit trápení,“ říká režisér Báby z ledu Bohdan Sláma
    Rozhovory12. 2. 2017
    „Ve vodě se dá utopit trápení,“ říká režisér Báby z ledu Bohdan Sláma

    Pět let po Čtyřech sluncích (2012) se k celovečerní tvorbě vrací režisér a scenárista Bohdan Sláma. V novince Bába z ledu, která bude mít premiéru ve čtvrtek 23. února, znovu připomíná své hlavní téma - komplikované vztahy mezi lidmi. Do hlavních rolí Sláma obsadil Zuzanu Kronerovou a Pavla Nového, kteří se v rámci natáčení museli dost často otužovat.

  15. „Sedmdesátka je čas udělat si v životě summa summarum,“ říká protagonista filmu Nechte zpívat Mišíka
    Rozhovory11. 2. 2017
    „Sedmdesátka je čas udělat si v životě summa summarum,“ říká protagonista filmu Nechte zpívat Mišíka

    Bard tuzemské hudební scény Vladimír Mišík oslaví 8. března sedmdesátiny. Režisérka Jitka Němcová (Kuličky, Divadlo Svoboda) mu k té příležitosti přichystala dokumentárně-hraný snímek Nechte zpívat Mišíka (2017), na jehož vzniku se výraznou měrou podíleli fanoušci (na Hithitu přispěli 530 tisíci korunami). O nich, o natáčení nebo o planetce, která nese autorovo jméno, se Vladimír Mišík rozpovídal v následujícím rozhovoru.