Články

Filmy

  1. Sloní muž dodnes připomíná, jak jsme krutí vůči jinakosti. Kdo je v něm skutečná zrůda?
    Filmy30. 4. 2024
    Sloní muž dodnes připomíná, jak jsme krutí vůči jinakosti. Kdo je v něm skutečná zrůda?

    „Sloní muž (The Elephant Man) je příběh někoho, kdo je navenek monstrum, ale uvnitř je to krásná a normální lidská bytost, do které se zamilujete. Líbí se mi, když jsou lidské rysy nějakým způsobem zdeformované. Můžou pak díky tomu vyniknout ty, co zdeformované nejsou,“ cituje Helen Donlon Davida Lynche v knize jeho citátů. Nečekaně jímavou studii různých forem lidské monstrozity si můžete v následujících dvou týdnech připomenout v kinech.

  2. Top kina ČR: Bídnou návštěvnost nespasila ani levná neděle. Zvítězila čtvrtá Kung Fu Panda
    Filmy29. 4. 2024
    Top kina ČR: Bídnou návštěvnost nespasila ani levná neděle. Zvítězila čtvrtá Kung Fu Panda

    Mizérie v českých kinech nadále pokračuje. Předminulý víkend se sice tržby díky špatnému počasí zvedly a kinaři opět měli menší důvod k úsměvu, uplynulý víkend ovšem znovu vysvitlo sluníčko a mnoho sálů zelo prázdnotou. Multiplexy se s nepřízní osudu snažily bojovat zlevněným nedělním vstupným, ani to však nestačilo.

  3. Zajímavosti o Zendaye, které jste nevěděli: Jaké role odmítla a kolik už dokázala vydělat?
    Filmy29. 4. 2024
    Zajímavosti o Zendaye, které jste nevěděli: Jaké role odmítla a kolik už dokázala vydělat?

    Zendaya patří mezi nejvyhledávanější a nejoblíbenější herečky současnosti, jež jde z filmu do filmu a její popularita stále stoupá. Před pár dny do kin vlétl nový snímek Rivalové (Challengers), kde Zendaya ztvárnila jednu z hlavních rolí. Sportovní drama zatím sklízí jenom dobré recenze a jedná se tedy už o její druhý letošní úspěšný snímek. Tím prvním byla samozřejmě druhá Duna (Duna: Part Two). Proto nám přijde příhodné, podívat se dnes na zajímavá fakta o této rostoucí hollywoodské hvězdě. Pohodlně se usaďte a jdeme na to.

  4. Akční šílenost se Schwarzeneggerem a Hasselhoffem je stále v nedohlednu. Kde se zasekla?
    Filmy29. 4. 2024
    Akční šílenost se Schwarzeneggerem a Hasselhoffem je stále v nedohlednu. Kde se zasekla?

    Pokud o tom náhodou nevíte, největším akčním hrdinou minulé dekády nebyli John Wick nebo Ethan Hunt, nýbrž miamský retro policista Kung Fury s nadpřirozenými schopnostmi, k nimž přišel uštknutím od kobry a zásahem bleskem. Ve světě bláznivého půlhodinového kraťasu Davida Sandberga z roku 2015 bylo možné cokoli a protagonista se postupně střetával s Hitlerem (Kung Fuhrer), Thorem, Davidem Hasselhoffem či jiným policistou s hlavou triceratopse (Triceracop). Pocta osmdesátkovým brakům, kung-fu žánrovkám i severské mytologii má na YouTube 39 milionů zhlédnutí a roku 2019 vzniklo celovečerní pokračování, v němž si zahráli mimo jiné Arnold Schwarzenegger a Michael Fassbender. Soudní tahanice kvůli financování však projekt ani po pěti letech nepropustily z nákladné postprodukce.

  5. Forrest Gump ve vesmíru a mezi kanibaly. Legendární film se vzdal nejšílenějších zápletek
    Filmy29. 4. 2024
    Forrest Gump ve vesmíru a mezi kanibaly. Legendární film se vzdal nejšílenějších zápletek

    Forrest Gump měl život jako bonboniéra a zaručeně nevěděl, co ochutná příště. Režisér Robert Zemeckis a scenárista Eric Roth jej v adaptaci stejnojmenného knihy Winstona Grooma protáhli některými milníky americké historie od 50. do 70. let, v nichž bodrý malomyslný hrdina chaoticky i stoicky skládal možná nejemotivnější charakterní zkoušku kinematografie. Forrest, vynálezce Elvisova jevištního vystupování, nejrychlejší magor v okrsku, pingpongový šampión, veterán vietnamské války či zakladatel úspěšné krevetové společnosti, toho v podání Toma Hankse zažil mnohé. Na vysněnou dívku Jenny (Robin Wright) přitom mohl myslet také ve vesmíru a v ohrožení domorodých kmenů Nové Guiney, což by však film už příliš vzdálilo od reality.

  6. Tváří v tvář se vrátí s Travoltou i Cagem. Smrt ikonického záporáka pro Hollywood není problém
    Filmy28. 4. 2024
    Tváří v tvář se vrátí s Travoltou i Cagem. Smrt ikonického záporáka pro Hollywood není problém

    Tváří v tvář (Face/Off) patří jistě k ikonickým akčním filmům devadesátých let. Honkongský mistr bojovek John Woo byl zrovna na vrcholu své hollywoodské éry a dostal do výbavy dvě velké hvězdy své doby Nica Cage a Johna Travoltu. Výsledek byl svého času hodnocen mnohem rozporuplněji, než bychom možná ze zpětného pohledu tušili – námět se ledaskomu zdál moc šílený, provedení nezřízené. Dnes se ale najde málokdo, kdo by nevzpomínal s nostalgickým úsměvem na to, jak úžasná blbina mohla před skoro třemi dekádami vzniknout. A právě proto, jak moc se doba změnila, se třeseme strachy z pokračování. Naštěstí existuje naděje.

  7. „Vyhoď svého agenta!“ Peter Jackson se během castingu Pána prstenů naštval na budoucí hvězdu
    Filmy28. 4. 2024
    „Vyhoď svého agenta!“ Peter Jackson se během castingu Pána prstenů naštval na budoucí hvězdu

    Dlouhé roky chystaná a mnoha problémy stíhaná produkce Pána prstenů zaměstnávala Petera Jacksona v podstatě celou druhou polovinu 90. let. Dnes už víme, že všechny podstoupené oběti stály za to, tehdy se však hovořilo o nezfilmovatelnosti Tolkienovy předlohy a tím pádem i nesmyslnosti Jacksonova počínání. Jedna obzvlášť šťavnatá historka se pojí ke castingu Froda, jelikož režisér měl o obsazení této postavy velmi specifické představy.

  8. Tom Hanks zachránil nejen vojína Ryana, ale celé natáčení. Zabránil totiž herecké vzpouře
    Filmy28. 4. 2024
    Tom Hanks zachránil nejen vojína Ryana, ale celé natáčení. Zabránil totiž herecké vzpouře

    Drama Zachraňte vojína Ryana (Saving Private Ryan) z roku 1998 patří mezi stále milovaná díla válečného žánru a skutečně jen hrstka snímků odehrávajících se na bojištích 20. století se mu dokáže vyrovnat. Zkušený matador Steven Spielberg zde dokázal vybalancovat poutavý příběh, hrůzostrašné bitevní scény i poselství amerického patriotismu, který možná leckomu přišel už poněkud vyděračský, filmařské kvality díla však rozporovat nelze. Nechybělo přitom mnoho a snímek kvůli vzpouře hereckého ansámblu vůbec nemusel vzniknout.

  9. Problémový Depp se vrátil ke starým manýrám. Štáb se ho na natáčení nového filmu bál
    Filmy27. 4. 2024
    Problémový Depp se vrátil ke starým manýrám. Štáb se ho na natáčení nového filmu bál

    Ať už si o žalobě, kterou podal Johnny Depp na Amber Heard, myslíte cokoliv, rozhodně jde o vrchol marketingu a PR. Deppově obsáhlému a špičkovému týmu se podařilo namalovat obraz, podle nějž veškeré jeho kariérní problémy zapříčinila jeho exmanželka a její tvrzení o domácím násilí. Vymazala se tak léta zpráv o Deppově manýrách a nepřijatelném chování, které předcházely jeho osudovému manželství i jeho následnému konci a mediální dohře. Johnnymu se doslova podařilo přepsat dějiny. Jeden by myslel, že tento mistrný kus manipulace bude chtít využít k novému začátku, zjevně tomu tak ale není.

  10. Kvíz: Patříte mezi milovníky české komedie? Ověřte si, jak dobře je vlastně znáte
    Filmy27. 4. 2024
    Kvíz: Patříte mezi milovníky české komedie? Ověřte si, jak dobře je vlastně znáte

    „Neber úplatky, neber úplatky, nebo se z toho zblázníš.“ „Hliník se odstěhoval do Humpolce!“ Že dokážete tyto památné hlášky z českých komedií ihned přiřadit ke správnému filmu? Inu, zrovna v těchto případech to není dvakrát těžké. V následujícím testu, který prověří vaše znalosti tuzemských klasik, pro vás ale máme připraveny i mnohem záludnější otázky.

  11. Russell Crowe si bude zase zahrávat s ďáblem. Posedlá hvězda Gladiátora řádí v děsivém traileru
    Filmy27. 4. 2024
    Russell Crowe si bude zase zahrávat s ďáblem. Posedlá hvězda Gladiátora řádí v děsivém traileru

    Doby, kdy byl Russell Crowe hvězdou velkých hollywoodských hitů, jsou už dávno pryč. Charismatickému herci se v posledních letech zalíbilo v béčkovějších produkcích typu Vyšinutý či Papežův vymítač (The Pope's Exorcist). Právě horory si slavný Australan podle všeho zamiloval a do vymítání démonů se vrhá ještě jednou.

  12. Pokračování 28 dní poté nabírá hvězdné obsazení. V zombie hororu zazáří možný Bond i Voldemort
    Filmy27. 4. 2024
    Pokračování 28 dní poté nabírá hvězdné obsazení. V zombie hororu zazáří možný Bond i Voldemort

    Oblíbený britský filmař Danny Boyle o sobě po pár letech opět dává vědět. Naposledy režíroval hudební romantiku Yesterday v roce 2019, od té doby se věnoval hlavně seriálu Pistol o slavné punkové kapele Sex Pistols. Nyní se chystá oprášit svůj apokalyptický horor 28 dní poté (28 Days Later...), a to rovnou trilogií snímků. A známá herecká jména už jsou zřejmě na palubě.

  13. Sám doma s Brosnanem a hvězdným obsazením. Režisér ikonických filmů adaptuje detektivní hit
    Filmy26. 4. 2024
    Sám doma s Brosnanem a hvězdným obsazením. Režisér ikonických filmů adaptuje detektivní hit

    A pak že po sedmdesátce nezavadíte o ideální hereckou příležitost. Pierce Brosnan, Ben Kingsley a Helen Mirren náleží ke smetánce britského a irského showbyznysu a stále napilno mají také v zámoří, kde je obsadili do komiksových vesmírů DC a Marvelu. Slavná trojice se nyní sejde v chystané adaptaci populární knihy Čtvrteční klub amatérských detektivů (The Thursday Murder Club) od televizního producenta a spisovatele Richarda Osmana, kterou v produkci Stevena Spielberga natočí režisér Chris Columbus (Sám doma, Harry Potter a Kámen mudrců).

  14. Vzniká film o tom, že zesnulý O. J. Simpson svou manželku nezabil. Nikdo v něm nechce hrát
    Filmy26. 4. 2024
    Vzniká film o tom, že zesnulý O. J. Simpson svou manželku nezabil. Nikdo v něm nechce hrát

    Zabil, nezabil? V polovině 90. let USA neřešily větší rébus než soudní proces bývalé hvězdy amerického fotbalu a herce O. J. Simpsona. Před tribunálem stanul pro podezření z vraždy své manželky a jejího přítele. Část společnosti si přála jeho odsouzení, četní podporovatelé převážně z řad afroamerické komunity však mluvili o rasistickém spiknutí. Elitní tým právníků Simpsona osvobodil, ale kontroverze neustává ani po hercově smrti z 10. dubna, kdy podlehl v 76 letech rakovině. Hollywood má rozpracovaný film, který jej vylíčí jako nevinného. A nezahraje si v něm zjevně nikdo, komu trochu záleží na vlastní veřejné image.

  15. Bruce Willis při natáčení Armageddonu dle producenta ukázal, jaký je štědrý frajer
    Filmy26. 4. 2024
    Bruce Willis při natáčení Armageddonu dle producenta ukázal, jaký je štědrý frajer

    Příběh Bruce Willise a Armageddonu, který je z finančního pohledu druhým největším hitem jeho kariéry, začíná roku 1997 u Disneyho zařízlé komedie Broadway Brawler (Rváč z Broadwaye). Hvězdný herec v polovině natáčení projevil nespokojenost s tvůrčím týmem a poté, co se utratilo čtrnáct milionů dolarů, se projekt odpískal. Willisovi hrozila žaloba a souhlasil s účastí ve třech Disneyho produkcích. První v pořadí byl roku 1998 právě bláznivý sci-fi akčňák, v němž vrtaři zachrání Zemi před nárazem meteoritu. Přestože slavný herec ze Smrtonosné pasti a Pulp Fiction obdržel jen zlomek své běžné výplaty, před štábem dle producenta Jerryho Bruckheimera opakovaně projevoval svou štědrost.