Chyby v Pánovi prstenů, které vám unikly: Legolasovy špatné oči i auto ve Středozemi

Chyby v Pánovi prstenů, které vám unikly: Legolasovy špatné oči i auto ve Středozemi
Pán prstenů: Společenstvo prstenu | New Line Cinema

Dublér

Už v předchozím videu jsme zmínili situaci, kdy byl Samuel L. Jackson nahrazen podobným hercem, který zachránil záběr. Tento jev není ve filmovém světě ničím neobvyklým, obzvláště v akčních scénách, kde hlavní herce často zastupují kaskadéři. Tvůrcům se často daří tyto náhrady dokonale zakomponovat, aby nenarušily plynulost filmového zážitku. Obvykle si toho divák ani nevšimne, pokud právě nezastaví určitou akční scénu.
Pán prstenů: Společenstvo prstenu
Pán prstenů: Společenstvo prstenu
91%
Ve Společenstvu Prstenu ale můžeme například pozorovat, jak Arwen uniká na koni před Nazgûly a v některých záběrech to zjevně není přímo herečka Liv Tyler. Nicméně ve Dvou věžích jsme svědky mnohem výraznější záměny a to konkrétně v závěru, kde vidíme Aragorna, Legolase, Gandalfa, Theodéna a Éomera na koních. U posledního jmenovaného je zcela zřejmé, že se nejedná o herce Karla Urbana, ale právě o jeho náhradníka. Scéna je samozřejmě vidět v přiloženém videu.

Vizuální efekty

Pojďme se přesunout do Edorasu, kde ve skutečnosti stojí pouze hlavní budova a zbytek je vytvořen digitálně. Na počátku nového tisíciletí digitální efekty rozhodně nedosahovaly úrovně, na níž jsou dnes, právě trilogie Pána prstenů ovšem v mnohém překonávala tehdejší limity a hranice. Zaměřme se ale na hradby před zmíněným Edorasem, jež někdy nejsou zcela přesné. Když se budete dívat pozorně uvidíte, že zpravidla po pravé straně širokoúhlých záběrů na Edoras jsou jeho hradby poněkud zvláštní. Někdy přeskakují z jedné skály na druhou bez položených základů a jindy zase zcela visí ve vzduchu.
Chyby z Pána prstenů | Kinobox

Auto

Mnohým divákům to uniklo, ale mezi komunitou fanoušků trilogie byl výskyt vozu ve fantasy filmu po mnoho let předmětem zábavy. Ve scéně, kde se Frodo a Sam dostanou na hranici Kraje a druhý jmenovaný poznamená, že je to nejdál, co kdy byl od domova, je po straně vidět kouřová stopa a odraz čelního skla. Což naznačuje, že v Kraji někdo používá mnohem rychlejší způsob přepravy, než je kůň. Peter Jackson tento nevyžádaný výskyt vozu potvrdil, ale pro vydání filmu na DVD, čímž myslíme i tu verzi na HBO Max, pomocí digitálních efektů vůz odstranil.
Výsledek tedy více připomíná kouř z komínu než z výfuku. Výskyt aut však potvrzuje ještě jedna scéna, kde Gandalf udělá hobitím dětem radost, když ze svého povozu vystřelí menší ohňostroj. V tu chvíli jsou totiž vidět otisky pneumatik na hliněné cestě, které pravděpodobně zanechal filmařský štáb.
Chyby ve Star Wars, kterých jste si nevšimli: Nešikovní stormtroopeři a světelný meč na drátu
Filmy24. 3. 2024
Chyby ve Star Wars, kterých jste si nevšimli: Nešikovní stormtroopeři a světelný meč na drátu
Tohle byly tři chyby v trilogii Pána prstenů, další z nich si můžete pustit v přiloženém videu. Do komentářů nám také napište, na jaký film či seriál se máme podívat příště.
Podívejte se také na žebříček nejlepších fantasy filmů podle Kinoboxu.
Zdroj: Kinobox, Wikipedia, Warner Bros.