Prokletá Vrána je zpátky. Temná komiksovka servíruje české kulisy a krvavé lázně

Prokletá Vrána je zpátky. Temná komiksovka servíruje české kulisy a krvavé lázně
Vrána (2024) | Lionsgate
Původní Vránu se hollywoodští producenti snažili vytěžit lacinými sequely, jež ovšem po právu zapadly. Remake se pak plánoval tak dlouho, že už ho mnozí pokládali za podobně prokletý projekt jako původní snímek a mysleli si, že k němu nikdy nedojde. Jenže to se přepočítali. Nová verze se po letech peripetií konečně blíží a natočil ji režisér Rupert Sanders, jenž stojí za fantasy pohádkou Sněhurka a lovec a americkou verzí anime Ghost in the Shell. V hlavní roli pak místo zesnulého Brandona Leeho dostaneme talentovaného Billa Skarsgårda alias Pennywise z To, jenž se nás letos bude pomocí Vrány a akčňáku Boy Kills World snažit přesvědčit, že dokáže být nekompromisním akčním hrdinou.
Vrána
Vrána
AI
67%
Znovu tak dostáváme příběh Erica Dravena, jenž je společně se svou láskou zavražděn. Ze záhrobí je ale poslán zpátky mezi živé, aby co nejbrutálněji potrestal ty, co si to zaslouží. První upoutávka snímek prodává jako nekompromisní akční jízdu za pomstou, která má velmi svižné tempo, nešetří se v ní krví ani správně temnými obrazy a Skarsgård se zdá být správně charismatickým a naštvaným hrdinou.
Jenže i když Sanders umí (ostatně jako vždy) servírovat stylové obrázky, traileru se zatím nedaří vykouzlit správně ponurou a temnou atmosféru, na jakou jsme u této látky zvyklí. Akce prozatím vyznívá uspokojivě a brutální smrti záporáků potěší, na dravost a zběsilost blížícího se Opičího muže či zmiňovaného Boy Kills World ale zatím nová Vrána ztrácí.
Vrána: trailer | Lionsgate
Samozřejmě se ale nevyplatí hodnotit po první ukázce a srovnávání s Proyasovým originálem bude asi vždy ošemetné. Estetika i atmosféra původního snímku už jsou totiž do současnosti asi nepřeveditelné, a tak je logické, že dostáváme spíše divácky vděčnější podívanou, u níž bude otázkou, zda Sanders tentokrát zvládne práci s postavami a emocemi. V jeho předešlých snímcích se mu to bohužel příliš nedařilo. Tuzemští diváci si navíc budou moci užít jeden bonusový prvek.
Film se totiž natáčel v Praze, už v traileru díky tomu naleznete povědomé kulisy. Jedním ze záporáků, jemuž jde hlavní hrdina po krku, je kromě tradičního Dannyho Hustona i český herec Karel Dobrý. Jestli z nové Vrány bude kromě tuzemských pomrknutí i důstojný nástupce původního snímku, zjistíme v kinech 6. června.
Podívejte se na žebříček nejlepších komiksových filmů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Lionsgate