Nejlepší volba od Spielberga. Nový Jurský svět má režiséra, který může vyčpělou sérii zachránit

Nejlepší volba od Spielberga. Nový Jurský svět má režiséra, který může vyčpělou sérii zachránit
Jurský park | Universal Pictures
Edwards začínal jako trikař a posléze zaujal nízkonákladovým debutem Zakázaná zóna (2010), v němž v subjektivní autentické formě vykreslil situaci v karanténní oblasti obývané mimozemskými monstry. Podobný formální přístup „z první osoby“ aplikoval i pro Godzillu (2014), která skýtala dosud nejnapínavější sekvence v historii kaiju kinematografie. O režisérově přínosu pro Star Wars prequel Rogue One (2016) se vedou spory, Edwardse podle některých zpráv během dotáček nahradil scenárista Tony Gilroy, jenž momentálně dohlíží na oceňovaný seriál Andor. Snímek nicméně dopadl skvěle a Edwards si stojí za tím, že navzdory prospěšné týmové kolaboraci zůstal hlavním tvůrčím hlasem, který inscenoval i památnou závěrečnou sekvence s Darthem Vaderem.
Gareth Edwards
Gareth Edwards

Režisér

Režisér se poté na sedm let odmlčel a pracoval na originální sci-fi Stvořitel (The Creator), která si na podzim dokráčela spíš pro rozporuplné ohlasy. Nikdo však nedokázal zpochybnit špičkovou vizuální stránku, která při 80milionovém rozpočtu překonávala i dvousetmilionové marvelovky. Stvořitel má dvě oscarové nominace, a přestože scénář zachází s motivy umělé inteligence a americké zahraniční politiky 20. století dost divoce, Edwardsova režie opět vyzařuje jistotu hlavně v propojování realistického prostředí s praktickými i digitálními efekty.
Godzilla (2014)
Godzilla (2014) | Warner Bros.
V tom se Edwards odvolává ke Spielbergovi, jehož uvedl jako důvod, proč vůbec začínal s filmařinou. Jurského světa dostal na starost jen krátce poté, co původně zvažovaný a ohlášený aspirant David Leitch (Bullet Train) pro kreativní neshody odstoupil. V Universal Pictures museli spěšně najít náhradu, neboť datum premiéry se odvážně stanovilo už na léto 2025. Edwards se přirozeně dostal v hledáčku na nejvyšší příčku a v čerstvém rozhovoru pro Collider přiznal, že okamžitě zanechal všeho ostatního, aby mu tato „snová příležitost“ neunikla.
Okamžitě prý obvolal rodiče i sestru, aby jim vzrušující novinu sdělil osobně předtím, než ji do světa vytroubí média. Promptně také odpískal plány na dočasné volno, na které se těšil po absolvování oscarové kampaně Stvořitele. „Chtěl jsem si dát pauzu a rozpracovat můj další nápad na film. Tohle je vůbec jediný projekt, kvůli němuž jsem byl ochotný vše ostatní zahodit. Miluji Jurský park, první díl je podle mě mistrovské dílo kinematografie,“ považuje si novou výzvu Edwards, jenž se těší na spolupráci s „legendami“ včetně produkujícího Spielberga a Franka Marshalla.
Jurský svět: Nadvláda
Jurský svět: Nadvláda | CinemArt
Také scénář mu obstarala další legenda. David Koepp napsal vedle jedničky i Spielbergův sequel Ztracený svět, Indiana Jonese 4 nebo Fincherův thriller Úkryt. Zatím se neví, jaký aspekt světa z pera spisovatele Michaela Crichtona tvůrci rozvedou. Možností však bude nepřeberně, vracet by se totiž neměly žádné lidské postavy a zřejmě ani fiktivní události. S nadšeným Edwardsem na palubě je jisté, že se můžeme těšit na dospělé a místy temnější uchopení, které vizuální spektákl nepovýší nad atmosférickou inscenaci. Má jít o restart, tudíž sekvence prvního nástupu tyranosaura z jedničky by mohla být laťkou pro opětovné vhození mezi dinosaury.
Podívejte se na žebříček nejlepších blockbusterů podle databáze Kinoboxu.
zdroj: Collider