Nominovaní se (skoro) shodli: Chtělo by to větší pestrost!

Nominovaní se (skoro) shodli: Chtělo by to větší pestrost!
nominovani-se-skoro-shodli-chtelo-by-to-vetsi-pestrost-1
Novináři měli jasno hned. Nejdřív se ptali. Například proč v nominacích chybějí herecké výkony z filmů Muži v říji či Dvojka? Případně jako to že akademie přehlédla střih Zoufalců? A potom si i sami odpověděli: Protože 34 hraných filmů a dvanáct celovečerních dokumentů k tomu je prostě moc. Ukoukat takovou hromadu filmů, navíc mnohdy opravdu špatných, je nad lidské síly, takže se tentokrát dalo hlavně na šuškandu a nominace šly za za těmi, kteří byli už předem pasování na favority.
Bylo dobrých filmů hodně nebo málo?
"Osobně bych větší pestrost v nominacích uvítal," souhlasí režisér Kawasakiho růže Jan Hřebejk. Zcela opačný názor naopak zastává Benjamin Tuček, jeden ze scenáristů Protektora. "Samozřejmě že jsem přemýšlel, čím to je, že se při takovém počtu filmů, které tu loni vznikly, výběr ve finále zúží na nějaké tři," začíná ze široka. A k čemu došel? "Zjistil jsem, že vzhledem k tomu, jaké filmy se u nás točí, mi to vlastně vůbec líto není. Je to asi dobře. Teď jde o to, aby se kvalita nějakým způsobem vyrovnala." Jistou logiku v rozhodnutí akademiků ostatně vidí i Hřebejk: "Podíváme-li se na poslední léta, určitou představu si o vkusu a hodnotách, které akademie preferuje, lze udělat."
Největší překvapení
"Nejvíc mě překvapilo, že jsem byl nominovaný," směje se titulní představitel filmu Protektor Marek Daniel, "a už  teď mám strach z hlavního večera." Z čeho? "Až nevyhraju. Mám strach, že se budu tvářit tak, jak se budu tvářit, ačkoliv to tomu dotyčnému, který vyhraje, budu přát," říká herec, pro něhož je to vůbec první nominace na Českého lva. Trénovat doma patřičně neutrální obličej ale nehodlá. "Já tomu vlastně rozumím, že kamera musí v takovou chvíli ukázat i ty, co nevyhráli, tak ať se klidně podívá i na mě," směje se Daniel, ačkoliv mu do smíchu vlastně moc není. "Od premiéry Protektora jsem ani já, ani Jana Plodková žádnou zajímavější, jak se říká krásnou roli nedostali."
nominovani-se-skoro-shodli-chtelo-by-to-vetsi-pestrost-2
Jana Hřebejka nejvíc překvapila nominace za herecký výkon pro Antonína Kratochvíla, který ve skutečnosti vůbec hercem není a do Kawasakiho růže si odskočil od fotoaparátu, jenž ho proslavil po celém světe. "Tahle nominace mě opravdu hodně potěšila," pokyvuje hlavou držitel Českých lvů za filmy Šakalí léta, Musíme si pomáhat a Horem Pádem, jakoby stále nedokázal uvěřit.
"Nejvíc mě překvapila cena, kterou jsme dostali od návštěvníků portálu kinobox.cz, kam chodí lidé přece jenom už trochu poučenější a znalejší filmu," říká režisér filmu Protektor Marek Najbrt. "Nevím, kolik jich hlasovalo, ale udělali mi radost. A příliš jsem nepočítal ani s cenou od kritiků."
Rozhodne druhé kolo
"Doufám v jedenáct cen z jedenácti, ale jsem připraven i na úplně opačné číslo," usmívá se Marek Najbrt v narážce na fakt, že v systému dvoukolového hlasování se všechny hlasy z kola prvního ruší.
"Upřímně řečeno si myslím, že ve většině kategorií zvítězí Protektor," spekuluje režisér 3 sezóny v pekle Tomáš Mašín. "Moje intuice mi říká, že taková je momentálně nálada. Ale to je v pořádku, mně to nevadí. Natočil jsem debut, dostal jedenáct nominací, takže si rozhodně nemám na co stěžovat." Milostné drama 3 sezóny v pekle se právě přehouplo přes 105 tisíc diváků, což Mašín považuje za svůj vůbec největší úspěch. "Obzvlášť uvážíme-li, že loni se přes stotisícovou hranici návštěvnosti dokázaly dostat jen čtyři snímky - tři komedie a jedna pohádka," dodává.
A co dál?
nominovani-se-skoro-shodli-chtelo-by-to-vetsi-pestrost-3
A jaké jsou další plány letošních králů nominačního večera? Jan Hřebejk se pochlubil, že už má podepsanou smlouvu na další film. "To je pro režiséra vždycka ta největší výhra," směje se, podrobnosti ale zatím odmítá uvést.
Marek Najbrt připustil, že se se svými kolegy a kamarády Benjaminem Tučkem a Robertem Geislerem pokoušeli napsat scénář o současné české politice. "Ale moc se nám nevede," vrtí nespokojeně hlavou režisér Mistrů a Protektora, "takže se nejspíš pustíme do jiného, alternativního projektu, který asi tak trochu vybočí z naší dosavadní řady."
Na další film má už spadeno i Tomáš Mašín. "Mám tři projekty, dva scénáře a jeden námět, ale protože jsme malý trh, peníze se dolují opravdu těžce, takže se znovu snažím o zahraniční koprodukci. Nějaké nabídky tu sice jsou, ale jak říkám, je to běh na delší trať, takže se zeptejte za půl, tři čtvrtě roku, snad budu vědět víc."
Ještě dřív, 6. března od 20 hodin na ČT1, se ale rozhodne o letošních držitelích Českého lva. 3 sezóny v pekle, Protektor a Kawasakiho růže by mohli být ve výsledku vyrovnanými soupeři.
ČTĚTE DÁL:
Přehledný seznam všech nominovaných s komentářem a tipy na vítěze najdete zde: Český lev 2009: 3 sezónám v pekle a Protektorovi dýchá na záda Hřebejk!
Reportáž z příprav nominačního večera si můžete přečíst zde: Čeští lvi si už v Lucerně brousí zuby.
PODÍVEJTE SE:

Pořad ke shlédnutí zde : NOMINACE 2009 S JANEM BUDAŘEM