Top kina ČR: Franta mimozemšťan diváky neoslnil, na české hity dotírá Nicholas Winton

Top kina ČR: Franta mimozemšťan diváky neoslnil, na české hity dotírá Nicholas Winton
Franta mimozemšťan | Vojtěch Resler/Fénix Film
Uplynulý víkend nastala v žebříčku návštěvnosti slušná škatulata, kvůli příchodu Franty mimozemšťana totiž malinko oslabily jiné tuzemské tituly. Zatímco minulý týden pomáhaly řadě rodinným filmům pololetní prázdniny, tento víkend se rodiče s dětmi od kinosálů odvrátili a pro řadu počinů přišel velký pád. Doplatili na to zejména Ptáci stěhováci, kteří po několika týdnech zmizeli z top 5 a řadu diváků jim navíc vzala i animovaná novinka Noemova archa. A také Wonka to měl s přežitím v nejlepší pětici velmi těsné.

5. místo

Wonka
Wonka
78%
tržby 2 miliony 339 tisíc Kč / návštěvnost 12 819 diváků / 74 kin
Zatímco minule se mohl milovník sladkostí radovat z druhého místa, tentokrát klesl na místo páté a v porovnání s uplynulým víkendem spadl o 44 %, což je solidní sešup. Na druhou stranu, po devíti týdnech v žebříčku je necelých 13 tisíc diváků za víkend stále velmi pěkné číslo a dá se očekávat, že celkových 331 tisíc duší se podaří ještě o něco navýšit. Jen to bude asi o něco pomalejším tempem a své nejlepší časy už má Wonka zkrátka za sebou.
Wonka: 2. trailer | Vertical Entertainment

4. místo

Jedeme na teambuilding
Jedeme na teambuilding
55%
tržby 2 miliony 398 tisíc Kč / návštěvnost 11 938 diváků / 62 kin
Celkem vytrvale se drží také česká komedie Jedeme na teambuilding, která navzdory velké konkurenci klesla jen o 25 % a stále přisypává dostatečně množství korunek. Diváků už nastřádala necelých 228 tisíc a hranice 250 tisíc je poměrně blízko. A zdá se, že i přes dvojitou porci Jakuba Prachaře v žebříčku by ji měl snímek bez problémů překonat.
Jedeme na teambuilding: trailer | CinemArt

3. místo

Jeden život
Jeden život
82%
tržby 2 miliony 935 tisíc Kč / návštěvnost 15 786 diváků / 108 kin
Poněkud zajímavá trvalka by nám mohla vyrůst z životopisného filmu Jeden život na motivy neuvěřitelných činů Nicholase Wintona. Ta minulý týden startovala na 6. místě, jenže zatímco většina titulů druhý víkend klesá, dobový snímek nám poskočil na bronzovou příčku. Co se týče počtu diváků, tak film nejen zůstal na svém, ale ještě si o 11 % polepšil. Filmu evidentně pomáhá pro české diváky vděčné téma i šeptanda o nadprůměrných kvalitách snímku.
Jeden život o Nicholasi Wintonovi je neokázalá pocta neokázalému hrdinovi. Hopkins mu dává nový rozměr
Recenze2. 2. 2024
Jeden život o Nicholasi Wintonovi je neokázalá pocta neokázalému hrdinovi. Hopkins mu dává nový rozměr
Navíc se jedná o ten druh filmu, na který nemusí diváci běžet hned první týden, ale své publikum si získává postupně. Až následující týdny ukáží, jak moc velká trvalka z životopisu bude a o kolik se mu podaří necelých 37 tisíc diváků ještě navýšit. Tento týden sice dostane Jeden život „válečnou konkurenci“ v podobě oceňované Zóny zájmu, vzhledem k jejímu spíše artovému přístupu by ale neměla Wintona výrazněji ohrozit.
Jeden život: trailer | Warner Bros.

2. místo

Aristokratka ve varu
Aristokratka ve varu
65%
tržby 3 miliony 288 tisíc Kč / návštěvnost 17 986 diváků / 112 kin
Druhá Aristokratka se podle očekávání musela po třech týdnech rozloučit s první příčkou a spadla o výrazných 40 %. Necelých 18 tisíc diváků a divaček za víkend není vzhledem ke konkurenci špatný výsledek, toto pokračování ovšem opravdu nebude tak velkou trvalkou jako první Aristokratka, kterou v kinech vidělo přes půl milionu lidí. Druhý díl bude při aktuálních 214 tisících divácích rád, když překoná hranici s číslovkou 300.
Aristokratka ve varu: trailer | Falcon

1. místo

Franta mimozemšťan
Franta mimozemšťan
44%
tržby 4 miliony 171 tisíc Kč / návštěvnost 23 668 diváků / 215 kin
Na prvním místě v souladu s predikcemi skončila hvězdně obsazená česká komedie Franta mimozemšťan od českého hitmakera Rudolfa Havlíka. Čelo žebříčku opanovala bez problémů, i přesto se od novinky čekalo podstatně více. V rámci režisérovy filmografie totiž jde o jeden ze slabších startů. Jeho loňský Ostrov vidělo první víkend přes 61 tisíc diváků, první díl komedie Po čem muži touží si nenechalo ujít dokonce 94 tisíc lidí.
Start Franty s 23 tisíci se tak ocitá jen kousek nad Prezidentkou, která startovala na 21 tisících diváků, ale díky jisté výdrži jich nakonec nastřádala 105 tisíc. Bude mimozemšťan v Česku následovat podobný vzorec, nebo o sci-fi komedii nebude v našich končinách příliš poptávka? To ukážou až příští týdny. Už teď je ale jasné, že půjde o jeden ze slabších Havlíkových zářezů.
Franta Mimozemšťan: trailer | CinemArt
Aktuální program českých kin naleznete zde.
Zdroj: Unie filmových distributorů, Kinomaniak