Zneklidňující trailer k filmu Out of Darkness odkrývá mrazivý horor z doby kamenné

Zneklidňující trailer k filmu Out of Darkness odkrývá mrazivý horor z doby kamenné
Out of Darkness | Bleecker Street Media
Snímek vznikl spoluprací dvou tvůrců debutujících na poli celovečerního filmu – scenáristky Ruth Greenberg a režiséra Andrewa Cumminga. Je znát, že rozpočet nepovolil bohatou výpravu, což však na první pohled maskuje důraz na atmosférické a později i klaustrofobické lesní prostředí.
Out of Darkness
Out of Darkness
55%
Upoutávka víc než Emmerichovo přebujelé a hloupé 10 000 př. n. l. připomene tvorbu studia A24 a především režiséra Roberta Eggerse. Jeho Čarodějnice a Seveřan jistě ve stylu záběrů a střihu sehrály inspirační roli. Producenti stojí rovněž za povedeným lesním hororem Přicházejí v noci, jehož úsporným a k publiku málo komunikativním vyprávěním si zde Cummings možná také vypomohl. 
Out of Darkness: trailer | Bleecker Street
Pocitově ovšem Out of Darkness, původně nazvané The Origin, nejvíc evokuje netflixovský Rituál. Bude záležet, kterým směrem se film nakonec vydá a zda neskončí tuctovým survivalem, jenž kromě časové epochy nepřichází s žádným nápadem. Klidně bychom však mohli dostat i přemýšlivý a více psychický teror, v němž by bestií ve tmě nebyly nadpřirozené příšery, nýbrž skuteční lidé.
Synopse filmu láká na přímočarý příběh šestičlenné skupiny cestovatelů, kteří při hledání nového domova přirazí ke břehům nepoddajné a nehostinné pustiny. Než se stačí schovat před nebezpečnou nocí, někdo nebo něco jim dýchá na krk. 
Postavy věří, že je cosi trestá za vstup na cizí území, a jejich víra v neuchopitelné přírodní síly a pověry by měla okolní dusno ještě zintenzivnit. Trailer postupně nabírá ďábelské tempo, a byť náznaky strašení vypadají poněkud lacině, formální uchopení působí hodně ambiciózně – vedle stylizovaného Eggerse si chvíli vybavíme i naturalistické Jdi a dívej se
Potenciálem pro kvalitní a neohranou žánrovku Out of Darkness oplývá. Třeba se v budoucnu zařadí do žebříčku nejlepších hororů dle hodnocení uživatelů a uživatelek Kinoboxu.