Na ostří nože: Film se slavným medvědem a ještě slavnějším plnovousem

Na ostří nože: Film se slavným medvědem a ještě slavnějším plnovousem
Na ostří nože | 1997 20th Century Fox
Jde o film, který v roce 1997 navzdory svým kvalitám nepochopitelně propadl (podobně jako žánrové spříznění Lovci lvů o rok dříve). Snímek přitom nabízí nádherně nasnímané exteriéry, velmi dobrou výchozí situaci (postavy mají spor, který dodává celé podívané koření) a intenzivní režii, o níž se postaral Lee Tamahori (Dnes neumírej). Přestože pánové v hlavních rolích excelují, opravdovou hvězdou je medvěd Bart, který patří k největším zvířecím legendám Hollywoodu a s nímž měl před natáčením sir Anthony Hopkins již své zkušenosti, protože s Bartem spolupracoval na Legendě o vášni.
Může vám připadat trochu zvláštní, že Barta popisuji v podstatě jako herce, ale oni ho tak lidé na place i brali. Alec Baldwin byl vyloženě ohromný tím, jak byl Bart dobře vytrénovaný a poslušný. Současně nevěřil tomu, že by mohl působit hrozivě na plátně a když hotový film viděl, řekl "Bart by měl posílat střihačovi každý den košík s ovocem za to, že ho dokázal vykreslit tak děsivého". Anthony Hopkins denně trávil hodiny tím, že Barta jen pozoroval a obdivoval ho. Bart si dále zahrál v Medvědovi či Aljašce v plamenech.
A teď k tomu nejdivnějšímu, co natáčení Na ostří nože provázelo. Studio najalo Aleca Baldwina s tím, že vyplní kolonku "takový ten hezounek" (což bylo pro podstatu jeho postavy důležité). Když se však Baldwin ukázal na place, měl plnovous, který z nějakého nepochopitelného důvodu odmítal shodit. Drobná situace, která ale na nějakou dobu slušně zamotala hlavu producentům (neví se, jak přesně se nakonec povedlo problém vyřešit, ale faktem je, že v hotovém filmu Baldwin oholený je). Celý absurdní spor se stal každopádně natolik legendární, že byl nakonec vyobrazen v satiře Co se vlastně stalo, kde si Baldwinem inspirovanou postavu zahrál Bruce Willis (mohl si ji mimochodem zahrát sám Baldwin, ale nepřekvapivě odmítl).
Pokud tedy chcete vidět, jak takový problematický plnovous vypadá, dnes večer máte možnost. Měli byste už proto, že samotný film je vynikající.
Na ostří nože
na-ostri-noze-film-se-slavnym-medvedem-a-jeste-slavnejsim-plnovousem