Slavný survival příběh ragbyového týmu míří na Netflix v nesmírně působivém traileru

Slavný survival příběh ragbyového týmu míří na Netflix v nesmírně působivém traileru
Sněžné bratrstvo | Netflix
Snímek však není remakem, neboť adaptuje stejnojmennou knihu uruguayského novináře Pabla Vierciho. Sněžné bratrstvo debutovalo na letošním benátském festivalu a dosavadní diváci a divačky chválou nešetří. Na mezinárodní databázi IMDb mu přes čtyři stovky hodnotících udělují 7,7 bodů z deseti, 95 % z 19 profesionálních recenzentů na Rotten Tomatoes rovněž zvedá palec nahoru. Španělská komise poslala tuto ambiciózní produkci Netflixu na Oscary v kategorii nejlepší zahraniční film.
Sněžné bratrstvo
Sněžné bratrstvo
78%
Režiséru Bayonovi se to povedlo podruhé, o zlatou sošku se pralo také jeho hororové drama Sirotčinec (2007). Poté režisér prokázal neobvyklé vizuální kvality ve výpravných dobrodružstvích Volání netvora: příběh života (2016) a Jurský svět: Zánik říše (2018). A především pozvedl katastrofický žánr na emotivní a duchaplnou filmařinu v dramatu Nic nás nerozdělí (2012), kde vyprávěl o zničující vlně tsunami, která ochromila pobřeží jihovýchodní Asie roku 2004.
Sněžné bratrstvo: trailer | Netflix
Tyto zkušenosti teď mohl talentovaný režisér přenést do vyšších nadmořských výšek, kde představy mladých sportovců o soudržném kolektivu prodělají těžkou zkoušku. Z upoutávky sálají emoce, drama i napětí, což je pro Bayonu a svým způsobem i pro Netflix typické. Rozpočet kolem 65 milionů dolarů zajistil výpravné měřítko, které nicméně umožnilo hlavně natáčení v autentických lokacích včetně skutečného místa dopadu.
Materiál se jeví jako nesmírně poctivý žánrový produkt hollywoodského střihu s hudbou oscarového Michaela Giacchina (Vzhůru do oblak). První recenze souhlasí s tím, že je obtížné udržet si suché oči, což také trailer svou emotivně střiženou montáží naznačuje. Sentiment ovšem nemá dominovat. Nadšeně se chválí také katastrofické aspekty a jejich režijní provedení, zejména pád letadla má být uhrančivě natočený a okamžitě zařaditelný mezi klenoty žánru. Místy je prý snímek také klaustrofobický a znepokojivý, přičemž tvůrci si samozřejmě schovávají účinné humánní sdělení.
V tuzemských kinech se Sněžného bratrstva bohužel nedočkáme, začátkem ledna se film objeví rovnou na Netflixu. Mezitím si můžete připomenout americkou filmovou verzi s Ethanem Hawkem, která událost zpracovává zdařile a naturalisticky. Podívejte se rovněž na žebříček nejlépe hodnocených filmů letošního roku dle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.