Smrti, mluv se mnou. Horor od dvojice youtuberů je nejděsivější za dlouhou dobu

Smrti, mluv se mnou. Horor od dvojice youtuberů je nejděsivější za dlouhou dobu
Mluv se mnou | A24
Talk To Me napsala a zrežírovala sourozenecká dvojice Michael a Danny Philippou, která rovněž provozuje YouTube kanál RackaRacka orientovaný na intenzivní hororové komedie. Jejich filmový debut spolufinancovaly australské filmové fondy a následně ho v říjnu loňského roku uvedl festival v Adelaide, odkud se letos probojoval až na Sundance. Publikum i kritiky nadchl, na Rotten Tomatoes zvedá palec nahoru hned 97 % z 61 recenzí a hovoří se o nejděsivějším filmu poslední doby, jehož tvůrce se do budoucna vyplatí sledovat.
Mluv se mnou
Mluv se mnou
75%
Boj o distribuci vyhrálo prestižní studio A24, které film pošle v červenci do amerických kin. Tuzemský distributor se prozatím nenašel, což se se štěstím změní. Čerstvě zveřejněný druhý trailer totiž vypadá fantasticky, a ačkoli 94minutový snímek zachází s povědomou premisou ždímanou od dob Lesního ducha, kreativita a intenzita z něj zatím sytě vyzařují.
Mluv se mnou: trailer | A24
Plusem je už sázka na naléhavou instrumentální hudbu z ranku Osvícení, která graduje spolu s prezentovanými výjevy. Recenzenti a recenzentky se shodují, že příběh nesundává nohu z plynu a skvěle šlape jako konceptuální horor s množstvím originálních a uměleckých nápadů, což trailer víceméně odráží. Bratrské duo za kamerou si zjevně bere inspiraci od Sama Raimiho, jeho kamerových hrátek či maskérských perliček, a navrch využívá dávno populární (či obávané) spiritistické stolní hry. Do toho však přichází s moderním konceptem sociálních sítí a navazuje na generační horory jako Candyman nebo Prázdnota.
Ukázka rovněž připomene nedávné a veskrze chválené Smrtelné zlo a navzdory hutnému materiálu nezobrazí tolik, aby očekávaní zazdila spoilery. Talk To Me se jeví jako jistý hit a filmová noční můra, na niž se především dnešní mládež dokáže snadno napojit. V ukázce přítomné nahrávání přátel ve chvílích, kdy vypadají vskutku příšerně (vysloveně démonicky), ostatně samo o sobě zastupuje aktuální společenské téma.
Obsazení vévodí méně známí a převážně seriáloví herci a herečky jako Sophie Wilde, Otis Dhanji nebo Alexandra Jensen, z proslulých jmen nechybí Miranda Otto z Pána prstenů. Namísto herecké show beztak očekáváme festival hrůzy a lekaček, jehož bychom se dle jednohlasně nadšeného přijetí a úderné upoutávky měli dočkat.